Εστίαση
George Vitsaras / SOOC
Το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι πολίτες να πρέπει να επιδεικνύουν και ταυτότητα, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την είσοδο τους στην εστίαση, εξετάζει η κυβέρνηση

Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να εμποδίσει και τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν ορισμένοι ανεμβολίαστοι πολίτες για να εισέρχονται στη εστίαση. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μαγαζάτορες να πρέπει να ελέγχουν εκτός από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την ταυτότητα ή κάποιο άλλο στοιχείο ταυτοπροσωπίας όσων θέλουν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Η αιτία για την νέα αυτή απόφαση αποτελεί η ένδειξη ότι πολλοί ανεμβολίαστοι πολίτες προσπαθούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά φίλων ή γνωστών τους. Εάν τελικά ισχύει αυτό το μέτρο τότε αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο όχι μόνο την ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί, αφού θα πρέπει να έχουν μαζί τους και διπλά πιστοποιητικά. 

Υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα νέα μέτρα που απαγορεύουν σε όποιον πολίτη δεν είναι εμβολιασμένος να εισέλθει σε κλειστούς χώρους εστίασης, δημιουργώντας έτσι ένα «άτυπο lockodown» για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, ιδιαίτερα όσο χειμωνιάζει και θα αρχίσουν να γεμίζουν οι κλειστοί χώροι εστίασης.

Επιπλέον, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται σε εβδομαδιαία rapid test μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους.

Ανησυχητική έρευνα για την μετάλλαξη Δέλτα

Δυσάρεστα είναι τα νέα που αφορούν τους κλειστούς χώρους εστίασης αφού νέα έρευνα της σχολής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έδειξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτερα και μολύνει ευκολότερα, ανατρέποντας όλα όσα γνωρίζαμε για την «ασφαλή» απόσταση των δύο μέτρων στους κλειστούς χώρους.

«Η μεταφορά των σωματιδίων που περιέχουν τον ιό και εκλύονται στον αέρα από μολυσμένους ανθρώπους, δεν αποτρέπεται σε συνθήκες εσωτερικού χώρου, όταν τα άτομα τηρούν απόσταση έως δύο μέτρα» συμπεραίνει η νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία θα δημοσιευθούν αρχές Οκτωβρίου στην επιθεώρηση Sustainable Cities and Society.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr ότι η ανατροπή αυτή προήλθε από την επιστημονική παρατήρηση της συμπεριφοράς του νέου στελέχους Δέλτα, το οποίο έχει την ικανότητα να μεταδίδεται σε ταχύτερους χρόνους, επιμολύνοντας ευκολότερα τους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί, όπως λέει, ότι σε δεδομένη δόση αερομεταφερόμενων σταγονιδίων (το αερόλυμα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα), η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει το επιθήλιο των πνευμόνων σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, ενώ στο αρχικό στέλεχος της Γουχάν χρειαζόταν 15 ολόκληρα λεπτά!

Τα πολύ ανησυχητικά νέα δεδομένα, ενδέχεται να φέρουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τον χειμώνα, σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φαγητο
Τρόφιμα σε κενό αέρος: Νέα δεδομένα και κίνδυνος αλλαντίασης
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική αξιολόγηση, η κατανάλωσή τους μπορεί να ενέχει κινδύνους όταν δεν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και...
Τρόφιμα σε κενό αέρος: Νέα δεδομένα και κίνδυνος αλλαντίασης
εκπαιδευτικος
ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς: Τα κρίσιμα βήματα και οι παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αίτηση καταχωρίζεται ο κωδικός του παραβόλου και όχι ο κωδικός πληρωμής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση...
ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς: Τα κρίσιμα βήματα και οι παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Μάνος Κουρκουνάκης
«Η ηλικία δεν με σταμάτησε – Τα όνειρα μας δίνουν ζωή!»: Δύο διαδρομές από Εσπερινό ΕΠΑΛ στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στα 30 και στα 50: Δύο ιστορίες που αποδεικνύουν ότι η μάθηση δεν έχει ηλικία
«Η ηλικία δεν με σταμάτησε – Τα όνειρα μας δίνουν ζωή!»: Δύο διαδρομές από Εσπερινό ΕΠΑΛ στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Κρήτης