sylvia_apostolidou
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή η Σύλβια Ιωαννίδου - Αποστολίδου, ηρωίδα της Αντίστασης

Σε ηλικία 97 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Σύλβια Ιωαννίδου - Αποστολίδου, ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης. 

Υπήρξε επικεφαλής της βρετανικής μονάδας δολιοφθορών Force 133 στην Αττική κατά την περίοδο της Κατοχής και δρούσε με την κωδική ονομασία «Πατ».

Η Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου, γόνος ευκατάστατης αθηναϊκής οικογένειας, αποφοίτησε από το Αρσάκειο και σε ηλικία 18 ετών, το 1942, μπήκε στην Εθνική Αντίσταση. Αφορμή, όπως είχε η ίδια διηγηθεί στην Καθημερινή, η τυχαία επίσκεψη ενός Βρετανού αξιωματικού στο σπίτι της για να ενημερώσει την οικογένειά της για την τύχη της αδελφής της (που ήδη εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία και είχε φυγαδευθεί στην Αίγυπτο).

Έτσι η 18χρονη Σύλβια εντάχθηκε στη Force 133, την περίφημη βρετανική μονάδα δολιοφθορών, φέροντας την κωδική ονομασία «Πατ». 

sylvia_apostolidou

Το διαμέρισμα όπου διέμενε, επί της οδού Ακαδημίας 4, όπου βρισκόταν το οδοντιατρείο του πατριού της, έγινε συν τω χρόνω καταφύγιο Βρετανών. 

Τα περιστατικά τρόμου πολλά. Μια φορά, οδηγούσε δύο νεοαφιχθέντες Βρετανούς αξιωματικούς από το βουνό προς την Αθήνα, όταν τους σταμάτησε γερμανική περίπολος. Οι επιβάτες, όπως είχε διηγηθεί στην «Καθημερινή», πάγωσαν από τον φόβο.

Η Σύλβια ή «Πατ», υπό το επιχειρησιακό της ψευδώνυμο, έδωσε στους δύο στρατιώτες ένα μπουκάλι κονιάκ, κι αυτοί άφησαν το αυτοκίνητο να συνεχίσει το δρόμο του. 

Το δε Φεβρουάριο του 1944 φυγάδευσε τέσσερις Βρετανούς στρατιώτες που είχαν δραπετεύσει από τρένο που τους οδηγούσε ως αιχμαλώτους στη Γερμανία.

Με την πάροδο του χρόνου, τα καθήκοντά της διευρύνθηκαν. Εγινε επικεφαλής της Force 133 στην Αττική, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την παραλαβή όπλων και πυρομαχικών που κατέφθαναν από το βουνό αλλά και τη διανομή τους στις οργανώσεις. Ο οπλισμός φυλασσόταν σε έναν χώρο στα Πετράλωνα. Οπως αφηγείται η κ. Ιωαννίδου, είχε θέσει υπεύθυνο για τη φύλαξη τον γνωστό τότε παλαιστή Χάρη Καρπόζηλο. «Του είχα πει: “Πρόσεξε καλά, τσιγάρα και τέτοια, μη γίνουν τα Ανω Πετράλωνα άνω-κάτω Πετράλωνα”».

Έλαβε και η ίδια έναν βαθμό επιχειρησιακής εκπαίδευσης, μαθαίνοντας τη χρήση ωρολογιακών μηχανισμών για βόμβες.


 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπρας
Αλέξης Τσίπρας στο Unmute Now Athens: Διάλογος με τη νέα γενιά για στέγη, εργασία και το μέλλον της χώρας
Η εκδήλωση στην Αθήνα συγκέντρωσε δεκάδες νέους και νέες λίγες ημέρες πριν τις αναμενόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού
Αλέξης Τσίπρας στο Unmute Now Athens: Διάλογος με τη νέα γενιά για στέγη, εργασία και το μέλλον της χώρας
μητσοτακης
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν προβλέπεται μεγάλη συστημική κρίση για τον ελληνικό τουρισμό»
Τι είπε για γεωπολιτικές εξελίξεις, επενδύσεις, εργαζόμενους και τη βιωσιμότητα του τουρισμού
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν προβλέπεται μεγάλη συστημική κρίση για τον ελληνικό τουρισμό»
diethnes-panepistimio
ΔΙΠΑΕ: Εκδήλωση για την έμφυλη ενδοοικογενειακή βία σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η εκδήλωση με τίτλο: «Έμφυλη ενδοοικογενειακή βία. Το χάπι του βιασμού», θα πραγματοποιηθεί 12:00 – 13:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος» στην...
ΔΙΠΑΕ: Εκδήλωση για την έμφυλη ενδοοικογενειακή βία σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
eidiki agwgi
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Στάση εργασίας και κινητοποίηση για την ψυχική στήριξη των μαθητών και την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ καταγγέλλει την υποστελέχωση των υποστηρικτικών δομών και ζητά μόνιμη παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολική μονάδα
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Στάση εργασίας και κινητοποίηση για την ψυχική στήριξη των μαθητών και την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου