emvolio
Menelaos Michalatos / SOOC
Ζαφειρόπουλος και Παγώνη μιλούν για τα αντισώματα που αποκτάμε μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση με κορονοϊό – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ασθενείς

Τα αντισώματα που αποκτάμε μετά από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ή τη νόσηση από κορονοϊό, αλλά και το κατά πόσο αυτά μάς προφυλάσσουν, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς πολίτες.

Ποια είναι τα δεδομένα

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησαν στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάθε ανθρώπινο οργανισμό, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. «Η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο», είπε ο Α. Ζαφειρόπουλος και συμπλήρωσε ότι «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία».

Λειτουργούν τα τεστ αντισωμάτων;

«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος τοποθετήθηκε και για το κατά πόσο έχει νόημα να εμβολιάζονται όσοι νόσησαν. «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο», τόνισε. Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, ο ιολόγος υπογράμμισε πως ο οργανισμός μας, σε σχέση με το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων, «φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει».

Παγώνη: Δεν είναι απαραίτητα πολλά τεστ αντισωμάτων

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη τάχθηκε κατά της τακτικής κάποιων να υποβάλλονται συχνά σε τεστ αντισωμάτων. «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού», εξήγησε και αναφέρθηκε, συγκεκριμένα στους καρκινοπαθείς.

«Οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες», είπε, καταλήγοντας ότι ο αριθμός τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά