pyrkagia fotia vilia
Nick Paleologos/ SOOC
Ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η μεγάλη φωτιά στα Βίλια - Απειλείται ο οικισμός - Στις φλόγες σπίτια και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, απειλώντας άμεσα τον οικισμό και καίγοντας σπίτια και άλλα κτίσματα στις παρυφές του.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν αποχωρήσει, καθώς πέφτει το σκοτάδι.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε:

«Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε στο MEGA ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Από την μεριά τους,  οι κάτοικοι αγωνιούν και κάνουν έκκληση για βοήθεια. «Θα καούμε ζωντανοί. Η κατάσταση είναι δραματική. Η ατμόσφαιρα αποπνηκτική. Όλα είναι εκτός ελέγχου», φωνάζουν.

Νωρίτερα, ο κοινοτάρχης Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, έκανε λόγο για καταστροφή και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.

Επί τρία 24ωρα οι φλόγες στη Δυτική Αττική σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Έως τώρα έχουν κάψει περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους, καθώς και σπίτια. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη εκκενώθηκαν οι οικισμοί: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Άγιος Γεώργιος, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι, Βενίζα.

Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο κοντά στην Αγία Σωτήρα.

Οι κάτοικοι στα Βίλια βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. 

Σε έκτακτη ενημέρωσή του το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενημέρωσαν ότι συνολικά επιχειρούν στην περιοχή 427 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού αεροπλάνου Beriev.

«Μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα»

Αίσθηση και νέα ερωτηματικά προκαλεί παράλληλα η on camera καταγγελία κατοίκου των Βιλίων, όπου μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη φωτιά, ότι «μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα».

Συγκεκριμένα, η κάτοικος ανέφερε στην κάμερα του ΣΚΑΪ, σε ζωντανή σύνδεση: «Έτρεξα να σας προλάβω. Να μην φύγετε γιατί θα καούμε. Μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα» κατήγγειλε η γυναίκα και υπογράμμισε πως όσο το τηλεοπτικό συνεργείο δεν ήταν στην περιοχή της Παναγιάς Φανερωμένης πετούσε μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον κάθε δεκαπέντε λεπτά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις