Με κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους - Τι να προσέξουμε
Νίκος Τζανάκης: Να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα - Να φοράμε μάσκα

Με το κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί το να παραμένει κανείς σε εξωτερικούς χώρους εισπνέοντας στο επιβαρυμμένο φορτίο της ατμόσφαιρας έπειτα τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική σε συνδυασμό με τον καύσωνα.

Aυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης δίνοντας παράλληλα συμβουλές στο τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ώρες.

Ο καθηγητής, μίλησε αναλυτικότερα για το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής Αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους  των ασθενών με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Παράλληλα συμπτώματα όπως βήχας ή πτύελα αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. 

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

"Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα" συνόψισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekav
Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου μαθητή στη Δυτική Ελλάδα - Νοσηλεύεται με σπασμένη γνάθο
Σοβαρά τραυματισμένος με σπασμένη γνάθο και δόντια – Συλλήψεις ανηλίκων και ενηλίκων
Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου μαθητή στη Δυτική Ελλάδα - Νοσηλεύεται με σπασμένη γνάθο
molivi
Παραστατίδης για ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό: «Συνεχίζεται η απαξίωση της. Άμεση προκήρυξη νέων θέσεων»
Θητεία συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού: Στην 6η παράταση χωρίς κρίση και αξιολόγηση
Παραστατίδης για ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό: «Συνεχίζεται η απαξίωση της. Άμεση προκήρυξη νέων θέσεων»