Αντικειμενικές Αξίες: Η αξία του ακινήτου σας με ένα «κλικ»
Πώς δουλεύει ο νέος ηλεκτρονικός χάρτης με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων της Ελλάδας - Αναλυτικές οδηγίες για να βρείτε την αξία του ακινήτου σας

Σε λειτουργία βρίσκεται η νέα εφαρμογή που υλοποίησε το υπουργείο Οικονομικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες σχετικές παραμέτρους.

Μέσω της εφαρμογής, αποτυπώνονται όλες οι ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό, δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.

Για την ανάπτυξη του ψηφιακού χάρτη αξιοποιήθηκε η χρήση τεχνολογιών GIS (Geographic Information System), συμπεριλαμβάνοντας και τις νέες περιοχές – επεκτάσεις και νέες ζώνες – που εντάχθηκαν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

Έτσι μέσα από την εφαρμογή μπορούν οι πολίτες να αναζητούν και να εντοπίζουν με ακρίβεια τη ζώνη που τους ενδιαφέρει καθώς και να αντλούν όλη την πληροφόρηση, η οποία, μέχρι πρότινος, περιλαμβανόταν μόνο στους αντίστοιχους πίνακες και στα έγχαρτα αποσπάσματα χαρτών των προγενέστερων υπουργικών αποφάσεων καθορισμού των τιμών ζώνης.

Η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς να απαιτείται η χρήση κωδικών για την είσοδο ενώ έχει πλέον τη δυνατότητα να λειτουργήσει μόνο με τη διεύθυνση του ακινήτου ή τον ταχυδρομικό κώδικα.

Πώς θα βρείτε το ακίνητο σας

1. Στο πλαίσιο «Διεύθυνση ή Τοποθεσία ή Ζώνη» (πάνω αριστερά) γράψτε τη διεύθυνση της κατοικίας και πατήστε enter. Ο χάρτης θα εστιάσει στη διεύθυνση που γράψατε, με το πλαίσιο Αναζήτησης Αποτελέσματος να δείχνει επάνω στο ακίνητο. Κλείστε το πλαίσιο αυτό πατώντας το Χ.

2. Ανοίξτε την εφαρμογή υπολογισμού Αντικειμενικής Αξίας ακινήτου πατώντας το κουμπί € (πάνω δεξιά). Επιλέξτε «ΚΑΤΟΙΚΙΑ (Ε1)» μέσα από το «Επιλογή Μεθόδου Υπολογισμού» και κάντε κλικ στο ακίνητο ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη. Στον χάρτη εμφανίζεται ένα νέο πλαίσιο με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη Ζώνη του ακινήτου. Στο πλαίσιο της εφαρμογής εμφανίζεται αυτόματα η Τιμή Εκκίνησης (Τιμή Ζώνης) και όλες οι πιθανές προσόψεις του ακινήτου σε ζώνη. Θα πρέπει να επιλέξετε όσες προσόψεις ισχύουν (πχ. Γραμμική Ζώνη Α, Κυκλική Ζώνη Β, κτλ.) ώστε να επιλεγεί η σωστή τιμή εκκίνησης.

screenshot_1.jpg

3. Επιλέξτε μία περίπτωση από το «Β. Συντελεστής Πρόσοψης».

4. Επιλέξτε τον όροφο της κατοικίας μέσα από το «Γ. Συντελεστής Ορόφου».

5. Συμπληρώστε τον Συντελεστή Εμπορικότητας μέσα στο πλαίσιο (οι Συντελεστές Εμπορικότητας των δρόμων της Ζώνης βρίσκονται στο πλαίσιο της ζώνης με χρήσιμες πληροφορίες που αναφέρθηκε πιο πάνω, επιλέγοντας τον σύνδεσμο «Περισσότερες πληροφορίες» στον τίτλο «Σ.ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ» - αρχείο pdf). Αναζητήστε το όνομα του δρόμου που έχει πρόσοψη/προσόψεις το ακίνητο και συμπληρώστε την αντίστοιχη τιμή. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται το όνομα του δρόμου που έχει πρόσοψη/προσόψεις το ακίνητο, ο Σ.Ε. παίρνει την τιμή 1,0.

6. Συμπληρώστε τα τετραγωνικά της κατοικίας στο «Δ. Επιφάνεια (σε τ.μ.)» και ο Συντελεστής Επιφάνειας θα εμφανιστεί αυτόματα στο «Ε. Συντελεστής Επιφάνειας».

7. Συμπληρώστε το Έτος Κατασκευής ή τα Χρόνια Παλαιότητας στο «ΣΤ. Συντελεστής Παλαιότητας».

8. Επιλέξτε τυχόν ειδικές συνθήκες που συντρέχουν στο «Ζ. Συντελεστής Ειδικών Συνθηκών».

9. Επιλέξτε την Κατάσταση Αποπεράτωσης στο «Η. Συντελεστής Αποπεράτωσης».

10. Επιλέξτε τον Τρόπο Κατασκευής στο «Θ. Συντελεστής Τρόπου Κατασκευής».

11. Επιλέξτε τυχόν εξοπλισμό που συντρέχει στο «Ι. Συντελεστής Εξοπλισμού».

12. Επιλέξτε τυχόν Συνιδιοκτησία στο «ΙΑ. Συντελεστής Συνιδιοκτησίας».

Η υπολογιζόμενη αντικειμενική αξία του ακινήτου αναγράφεται στο μπλε πλαίσιο, στην κεφαλίδα του παραθύρου της εφαρμογής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το κουμπί «Επαναφορά» ή «Reset» διαγράφει τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί στα πεδία για να προχωρήσετε σε νέο υπολογισμό.

Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για τις αντικειμενικές αξίες που αφορούν Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη καθώς και Θέση Στάθμευσης Αυτοκινήτου

Τι άλλο υπάρχει στην εφαρμογή

Επίσης, χάρη στις πολλαπλές τεχνολογικά εξελιγμένες δυνατότητες της εφαρμογής, παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες για:

  • Εμφάνιση όλων των τιμών σε ενιαίο χάρτη, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση αξιών περιοχών για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
  • Αποτύπωση των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων με μοναδική κωδικοποίησή τους πάνω στον δορυφορικό χάρτη της Ελλάδος.
  • Υπολογισμό της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού και εντός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού. Οι τιμές ζώνης, που έχουν αποτυπωθεί σε επίπεδο ζώνης, αφορούν την αξία νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Αναλογικά, μέσω της εφαρμογής αποτύπωσης των χαρακτηριστικών της κάθε κατοικίας (παλαιότητα, προσόψεις κ.λπ.), μπορεί ο κάθε πολίτης να υπολογίσει την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου του, επιλέγοντας την πρόσοψη και συμπληρώνοντας τα αναγκαία στοιχεία.
  • Πληροφόρηση, με το πάτημα ενός κουμπιού, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1η/1/2022.
  • Εντοπισμό ζώνης στον χάρτη με όλα τα ψηφιοποιημένα στοιχεία της και άμεσο προσδιορισμό των περιοχών εκτός σχεδίου ή εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων μέχρι την ένταξή τους.

Για να συνδεθείτε στην εφαρμογή πατήστε ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»