Κικίλιας για AstraZeneca: Κανονικά η 2η δόση του εμβολίου
«Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας για να πάρει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης το οποίο πραγματοποιείται διά ζώσης έπειτα από πάνω από 15 μήνες.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλας, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, «θα συζητηθούν σημαντικά θέματα της πανδημίας, με πρώτο απ’ όλα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο άλλωστε είναι και πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση των ειδικών να σταματήσεις να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια Επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις χτες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδουκατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού, απεύθυνε σύσταση ώστε το εμβόλιο της astrazeneca να χορηγείται σε ηλικίες μόνο άνω των 60 ετών, αφήνοντας κυριολεκτικά «στον αέρα» 470.000 πολίτες που είναι κάτω των 60 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Ποιοι θα αλλάξουν εμβόλιο

Με βάση τις νέες ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών της χώρας ανακοίνωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Moderna, Pfizer ή Johnson & Johnson).

Πάντως σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της η κα. Θεωδορίδου συστήνει να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Την δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει να αλλάξουν μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, θα προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού στους κάτω των 60

Αυτόματα θα αλλάξουν τα ραντεβού το προσεχές διάστημα σε όσους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι πολίτες θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού που έχουν ήδη κλείσει πολίτες κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca. Παράλληλα υπάρχουν κλεισμένα και 500 ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες στα οποία δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 4-12

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΣΤΑΤ ΔΕΔΔΗΕ
ΑΣΕΠ 6Ε/2021: Τα αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις στην ΕΛ.ΣΤΑΤ
Οι τελικοί προσωρινοί πίνακες για την θέση στην  «Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) (Ανεξάρτητη Αρχή)» στο γνωστικό αντικείμενο: «Οικονομικές...
ΑΣΕΠ 6Ε/2021: Τα αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις στην ΕΛ.ΣΤΑΤ