AstraZeneca: Τι θα κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με την 1η δόση
Alexandros Michailidis / SOOC
Τα πάνω κάτω έφερε η σύσταση της επιτροπή Εμβολιασμών για να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών - Τι θα κάνουν όμως οι 470.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση;

Ανησυχία αλλά και ερωτηματικά έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών να απευθύνει σύσταση ώστε το εμβόλιο της astrazeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Την σύσταση για τη χορήγηση του astrazeneca στους άνω των 60 έκανε χτες γνωστή η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου η εθνική επιτροπή εμβολιασμών προχώρησε στην εν λόγω απόφαση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια όλων των υπόλοιπων εμβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα 470.000 πολίτες στη χώρα μας έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της astrazeneca και είναι σε αναμονή για τη δεύτερη δόση.

Τι θα κάνουν λοιπόν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της astrazeneca; Πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση;

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν εμβόλιο

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών της χώρας ανακοίνωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Moderna, Pfizer ή Johnson & Johnson), εφόσον το επιθυμούν.

Πάντως σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της η κα. Θεωδορίδου συστήνει να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο, αφού όπως η ίδια είπε ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Να μην προχωρήσουν στην δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, θα προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Ποια ραντεβού θα αλλάξουν αυτόματα

Αυτόματα θα αλλάξουν τα ραντεβού το προσεχές διάστημα σε όσους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι πολίτες θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού που έχουν ήδη κλείσει πολίτες κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca. Παράλληλα υπάρχουν κλεισμένα και 500 ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες στα οποία δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Βατόπουλος: Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα ο  καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000.

«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. 

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι όποιος πολίτης είναι κάτω των 60 ετών και έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000. 

Στην ερώτηση αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι «η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sivitanidios4112018.jpg
Εγκύκλιος για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) στη...
Εγκύκλιος για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου - Δείτε αναλυτικά
ημεριδα
ΕΠΑΛ Λέσβου: Ημερίδα «Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΛ»
Οι ομιλητές ανέλυσαν τις διαδικασίες και τα είδη των αδειών που απαιτούνται για την νόμιμη άσκηση επαγγέλματος
ΕΠΑΛ Λέσβου: Ημερίδα «Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΛ»