Εμβόλιο AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 - Η εισήγηση της επιτροπής
Αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η επιτροπή, με τα μέλη της να συζητούν την εισήγηση να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca για τα άτομα άνω των 60 ετών. 

Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί καθώς οι παράμετροι που εξετάζονται είναι πολλές και όχι μόνο υγειονομικές.

Αξιωματούχος EMA: Nα σταματήσει η χορήγηση εμβολίων και στους άνω των 60

Να αποφεύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις την ώρα που όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.

Σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

H ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, καθώς μία έφηβη έχασε τη ζωή της. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

purdue
Στρατηγική συμμαχία Purdue–UNIC Athens: Η Αθήνα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας καινοτομίας

Μια νέα, υψηλού συμβολισμού και στρατηγικής σημασίας διατλαντική συνεργασία ανακοινώθηκε ανάμεσα στο Purdue University...

Στρατηγική συμμαχία Purdue–UNIC Athens: Η Αθήνα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας καινοτομίας
πανεπιστήμιο Πατρών
Παν. Πατρών: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Νίκου Πλακίδα & Τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 8.3.2026 και ώρα: 18.00, Βίλα Κόλλα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Κουκούλι
Παν. Πατρών: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Νίκου Πλακίδα & Τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
ασανσέρ
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες θανάτου της – Τραύμα στο κεφάλι και κατάθεση του γιου της
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι