AstraZeneca: Όταν ο Πορτοσάλτε είπε ότι είχε δίκιο ο Τσίπρας για το «ξεστοκάρισμα»
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό φιάσκο για το εμβόλιο Astrazeneca, ο Άρης Πορτοσάλτε παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δικαιώνει τον Άλεξη Τσίπρα που είχε μιλήσει για «ξεστοκάρισμα»

Μέχρι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο που μίλησε για «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων Astrazeneca αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Άρης Πορτοσάλτε. 

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό φιάσκο και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής όλων των εμβολίων στις ηλικίες 30-39 και ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της δικαιώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ο Άρης Πορτοσάλτε απάντησε «δυστυχώς ναι» είπε και συνέχισε: 

«Εγώ νομίζω ότι είναι σαν σε έναν διαγωνισμό: πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα το Astrazeneca; Το θέτω σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τι θα κάνουμε με το Astrazeneca; Τι μπάχαλο θα κάνουμε; Ελάτε πουλάκια μου...Ότι θα ερχόταν τώρα η κυβέρνηση να δικαιώσει και τον Τσίπρα που είπε για ξεστοκάρισμα; Τι άλλο να κάνω; Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή;» ανέφερε. 

Χθες συνέντευξη του στο Star, o Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως είχε κατηγορηθεί για αυτή του τη δήλωση «ενώ δεν είπα και κάτι φοβερό, είπα ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και ότι εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να δίνεις επιλογές στους πολίτες για το ποιο εμβόλιο θα αξιοποιήσουν». 

Δείτε το βίντεο:

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=504412287472375

 

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν εμβόλιο

Την ίδια ώρα, ανησυχία αλλά και ερωτηματικά έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών να απευθύνει σύσταση ώστε το εμβόλιο της astrazeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Την σύσταση για τη χορήγηση του astrazeneca στους άνω των 60 έκανε χτες γνωστή η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδουκατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα 470.000 πολίτες στη χώρα μας έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της astrazeneca και είναι σε αναμονή για τη δεύτερη δόση.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών της χώρας ανακοίνωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Moderna, Pfizer ή Johnson & Johnson), εφόσον το επιθυμούν.

Πάντως σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της η κα. Θεωδορίδου συστήνει να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο, αφού όπως η ίδια είπε ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Να μην προχωρήσουν στην δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, θα προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Ποια ραντεβού θα αλλάξουν αυτόματα

Αυτόματα θα αλλάξουν τα ραντεβού το προσεχές διάστημα σε όσους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι πολίτες θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού που έχουν ήδη κλείσει πολίτες κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca. Παράλληλα υπάρχουν κλεισμένα και 500 ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες στα οποία δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας