Thumbnail
Επιστήμονες του ΑΠΘ ευαισθητοποιούν τους πολίτες στην κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές αερίων από αυτοκίνητα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων από τα οχήματα, έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι άμεσο προϊόν της καύσης βενζίνης και πετρελαίου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου καυσίμου που περιέχει άνθρακα και αποτελεί έτσι μία άλλη έκφραση της κατανάλωσης καυσίμου.

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με την πολύχρονη εμπειρία του στις εκπομπές καυσαερίων από κινητήρες εσωτερικής καύσης, ηγείται του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MILE 21, το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.

Το πρόγραμμα MILE21 - LIFE (More Information Less Emissions – Empowering Consumers for a Greener 21st Century - Περισσότερες Πληροφορίες, Λιγότερες Εκπομπές - Ενδυνάμωση των καταναλωτών για έναν πιο πράσινο 21ο αιώνα) αποτελεί μία πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Στην πλατφόρμα μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, ενώ, παράλληλα, μπορεί να βοηθηθεί στην επιλογή ενός οχήματος πιο φιλικού στο περιβάλλον. Ακόμη, προτείνονται τρόποι που βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και δίνονται συμβουλές με στόχο την οικονομικότερη οδήγηση. Επιπλέον, η πλατφόρμα αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο όπου οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν την προσωπική τους κατανάλωση και να ελέγχουν έτσι τις επιδόσεις τους.

«Το ζήτημα των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά όλη την κοινωνία, καθώς οι επιπτώσεις της είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινή ζωή. Η συνεργασία επιστημονικών και κοινωνικών φορέων προσφέρει καταρτισμένη ενημέρωση καθώς επίσης και τα απαραίτητα μέσα για τη δραστηριοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα. Ζούμε σε μια εποχή που η ανάγκη προσοχής πάνω σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον αφορά πλέον τον καθένα από εμάς και χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας για να τα αντιμετωπίσουμε», διευκρινίζει ο συντονιστής του προγράμματος,  Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Καθηγητής Ζήσης Σαμαράς.

Το πρόγραμμα

Το MILE21 (LIFE17 GIC/GR/000128) είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του LIFE+, που είναι το κύριο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικοί οργανισμοί από τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και οι ενώσεις καταναλωτών από την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο  και την Πορτογαλία.

Για την προώθηση της πλατφόρμας του MILE21 – LIFE, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του ΑΠΘ απευθύνεται σε εγχώριους οργανισμούς και αρμόδιους φορείς που ενδιαφέρονται για την ενημέρωση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τις καθημερινές μας συνήθειες. Παράλληλα προσκαλεί τους καταναλωτές να εξερευνήσουν από μόνοι τους την πλατφόρμα και να ελέγξουν τις γνώσεις τους με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολουμπια
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
Το πανεπιστήμιο θα πραγματοποιεί πλέον πολλαπλές, μικρότερες τελετές αντί για μία μεγάλη.
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
super-market
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ
Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ