Πανδημία: Πρόσκαιρη μείωση εκπομπών άνθρακα
Η πανδημία μείωσε τις εκπομπές άνθρακα αλλά πρόσκαιρα και όχι σημαντικά

Πανδημία. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature (1/2021),  οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν κατά το 2ο εξάμηνο του 2020, σε αντίθεση με τη σημαντική μείωση που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης συνοψίζει τα δεδομένα αυτού του άρθρου.

Συνολικά κατά το έτος 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 6.4% ή περίπου 2.3 δις τόνους ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Αν και η μείωση είναι σημαντική, είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ δεν προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τον Άνθρακα (Global Carbon Project), η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (13%) κυρίως λόγω της ραγδαίας μείωσης των μετακινήσεων στο διάστημα από το Μάρτιο έως και το Δεκέμβριο του 2020.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πάλι λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, καταγράφηκε στον τομέα των αερομεταφορών, σε ποσοστό 48% σε σχέση με το 2019.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα ήταν τελικά υψηλότερα το 2020 σε σχέση με το 2019, παρά τη ραγδαία μείωση των εκπομπών κατά την περίοδο των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών σχετίζονται με την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, η μείωση των εκπομπών ήταν 650 εκ. τόνους το 2020, περίπου το ¼ της συνολικής μείωσης σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οικονομική ύφεση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η επίτευξη των στόχων της Σύμβασης για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Συμφωνίας των Παρισίων για την αποτροπή παγκόσμιας θέρμανσης που θα υπερβαίνει τον 1.5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, προϋποθέτει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7.6% κάθε έτος παγκοσμίως και για μία δεκαετία, δηλαδή μείωση που είναι μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από αυτή που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας.  


Ο κορονοϊός «σαρώνει» τη Γερμανία - Πάνω από 1.000 νεκροί σε μια μέρα εν μέσω πανδημίας

1.148 θάνατοι από Covid-19 σε μια μέρα στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αναφέρει ότι αυξήθηκε κατά 15.974 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.068.002, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ταυτόχρονα, άλλοι 1.148 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 48.770 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Ολλανδία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά το 1940

Για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ολλανδία επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων έναντι του Covid-19

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την επιβολή lockdown, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 στη χώρα, μετάδωσε ο σταθμός RTL.

Από την Παρασκευή και μεταξύ των ωρών 20:30 και 04:30 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για έκτακτους λόγους, εξήγησε το RTL επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.


Η «πανούκλα» του Καμύ και η δική μας – Ομοιότητες

Μα είναι οι ομοιότητες τόσες πολλές και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν αφορούν κυρίως τα στοιχεία του καθεαυτού γεγονότος της πανδημίας όσο κυρίως τη στάση και τις αντιδράσεις των ανθρώπων! Είναι εκπληκτικό το εξής κοινό σημείο, το ξάφνιασμα από την εμφάνιση, την αγριότητα και την γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας.

Πάντα θεωρούμε ότι η αυριανή ημέρα, το μέλλον – κοντινό και μακρινό – φέρνουν περισσότερη πρόοδο, πιο πολύ φως. Αλλά και αν έλθει κάποια συμφορά, εκτιμούμε ότι δεν μπορεί παρά να είναι μικρής διάρκειας – ένα άσχημο όνειρο, που θα φύγει πολύ σύντομα.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών

Νέο βίντεο από Νέα Σμύρνη που διασύρει την ΕΛ.ΑΣ.: Η στιγμή της επίθεσης σε πολίτη που διαμαρτύρεται 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
«Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω...
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή