lignadis dimitris
Επιστολή με καταγγελία προς το Αρσάκειο για τον Δημήτρη Λιγνάδη βρέθηκε στην οικία του σκηνοθέτη - Τα ερωτήματα που δημιουργούνται και η απάντηση Γιώργου Μπαμπινιώτη

Επιστολή εντός φακέλου από το γραφείο του "Προέδρου" της "Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας", με παραλήπτη τον "Κύριον Δημήτρη Λιγνάδη" και την ένδειξη "Ι.Α.Χ." ("Ιδίαις Αυτού Χερσίν"),  βρέθηκε στο υλικό που είχε κατασχέσει η αστυνομία, αρχές Μαρτίου, στο σπίτι του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Το περιεχόμενο του φακέλου είναι μία ανυπόγραφη, ιδιόγραφη επιστολή, χωρίς ημερομηνία, που απευθύνεται προς τον "Κο Πρόεδρο", καταγγέλλει "ερωτικές ιστορίες" του Δημήτρη Λιγνάδη με μαθήτριες του σχολείου και τον καλεί να πάρει μέτρα.

Η επιστολή, που βρέθηκε εντός του φακέλου αναφέρει αυτολεξεί τα εξής:

"Κε Πρόεδρε,

Ξέρω ότι λόγω πολύπλευρης δραστηριότητας δεν παρακολουθείτε στενά τα σχολικά δρώμενα. Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος όμως έχετε υποχρέωση να γνωρίζετε τα θέματα που έχουν σχέση με τις ηθικές αρχές του σχολείου. Σας μιλώ για το Δ. Λιγνάδη που βρίσκεται εκεί με την ανοχή σας και μερικών άλλων και διευθύνει το θεατρικό τμήμα. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε ήδη να είχε απομακρυνθεί για να μην παρασύρει και άλλες μαθήτριες σε ερωτικές ιστορίες. Το ξέρουν γονείς, μαθητές, καθηγητές αλλά σιωπούν. Συστηματικά το άτομο αυτό μεταφέρει στο σπίτι του μαθήτριες με όλες τις οδυνηρές συνέπειες. Δώστε δυναμική λύση για να μην συνεχίσουν αυτά τα οδυνηρά περιστατικά. Για τη φήμη τη δική σας και του σχολείου μας".

Από τα στοιχεία (το λογότυπο του φακέλου της επιστολής, την ένδειξη "Πρόεδρος", και τον χαρακτηρισμό "πανεπιστημιακός δάσκαλος") συμπεράναμε πως το γράμμα είχε αποσταλεί στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Πανεπιστημιακό κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, κατά το διάστημα 1993-2001 όταν ο Λιγνάδης ήταν επικεφαλής στο θεατρικό εργαστήριο των Αρσακείων.

epistoli arsakeio 1

Όπως ο ίδιος ο Λιγνάδης, είχε δηλώσει πρόσφατα κατά την απολογία του ενώπιον της Ανακρίτριας: "Εγώ στο Αρσάκειο εργάστηκα από το 1993 περίπου έως το 2001, γιατί το 2002 πήγα στο Κολλέγιο όπου εργάστηκα για τρία χρόνια. Και στα δύο σχολεία είχα το εργαστήριο θεάτρου και έκανα μάθημα και σε αγόρια και σε κορίτσια. Οι γονείς και τα παιδιά του Αρσακείου καθ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εκεί, είχαν και έχουν τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπό μου. Περίπου 500 παιδιά του Αρσάκειου, Γυμνασίου και Λυκείου, διδάχτηκαν θέατρο από εμένα".

epistoli arsakeio 2

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι πώς ένας φάκελος από το γραφείο του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με μία, έστω και ανώνυμη, αλλά εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, βρέθηκε στα χέρια του ιδίου του καταγγελλόμενου, του Λιγνάδη δηλαδή.

Γι αυτό και απευθυνθήκαμε, όπως υπαγόρευε το δημοσιογραφικό καθήκον, στον ίδιο τον κο Μπαμπινιώτη και του θέσαμε τρία αυτονόητα ερωτήματα:

  • Επιβεβαιώνετε την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής και την γνώση του περιεχομένου της;
  • Διερευνήσατε την βασιμότητα των αναφερομένων στην επιστολή καταγγελιών και με ποιον τρόπο (διενεργήθηκε κάποια έρευνα, ενημερώθηκαν ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων);
  • Με ποιου εντολή και ευθύνη η επιστολή αυτή παραδόθηκε στα χέρια του καταγγελόμενου, Δημήτρη Λιγνάδη;

Η απάντηση του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Ο κος Μπαμπινιώτης, μας απάντησε τα εξής:

"Επαναλαμβάνω και εμμένω στη δήλωσή μου ότι ουδέποτε περιήλθε εις γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον  Δ. Λιγνάδη. Ως εκ τούτου, προφανώς  αγνοώ την ύπαρξη της επιστολής στην οποία αναφέρεστε. Σημειώνω ότι κατά τα λεγόμενά σας είναι μια επιστολή άγνωστου συντάκτη, συνταχθείσα σε άγνωστο χρόνο αφού δεν φέρει ούτε υπογραφή, ούτε ονοματεπώνυμο, ούτε ημερομηνία. Επιχειρείτε την σύνδεση αυτής με εμένα στη βάση του ότι, όπως αναφέρετε, βρέθηκε εντός φακέλου της Φ.Ε. με αποδέκτη τον Δ. Λιγνάδη.

Αντιλαμβάνεσθε προφανώς ότι ως εκ της αλληλογραφίας του  Δ. Λιγνάδη με το Γραφείο Προέδρου της Φ.Ε. δεν αποκλείεται εκείνος να είχε στην κατοχή του τέτοιους φακέλους. Αυτό που προκύπτει ως αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι η συγκεκριμένη επιστολή, εφόσον υφίσταται, εστάλη σε εκείνον μέσω του συγκεκριμένου φακέλου από εμένα και αφότου εγώ είχα γίνει αποδέκτης αυτής. Τα συμπεράσματα αυτά είναι απολύτως αναληθή και έωλα.

Εκτιμώντας ότι τηρείτε την δημοσιογραφική δεοντολογία σημειώνω περαιτέρω τα εξής:

(α) Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου όχι μόνον να κάνω την ως άνω αρχική δήλωση άγνοιας καταγγελιών αλλά και να εξακολουθώ να εμμένω σε αυτήν μέχρι και σήμερα, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή δύναται να εμφανιστεί λ.χ. ο συντάκτης μιας τέτοιας φερόμενης επιστολής ή οποιοσδήποτε τρίτος και να δηλώσει ότι με είχε καταστήσει κοινωνό τέτοιων περιστατικών.

(β) Εάν υπήρχε οποιαδήποτε γνώση και πρόθεση συγκάλυψης, προφανώς τα κρίσιμα έγγραφα δεν θα διαβιβάζονταν τυπικά μέσω επίσημων φακέλων με τον λογότυπο της Φ.Ε.

 (γ) Το απλούστερο για εμένα θα ήταν, αντί να δηλώσω επισήμως και σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε περιήλθε σε γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον  Δ. Λιγνάδη (όπως είναι η αλήθεια), να πράξω ακριβώς το αντίθετο: να ισχυριστώ δηλαδή, υιοθετώντας ανυπόστατες φήμες, ότι υπήρξε όντως σχετική καταγγελία και για τον λόγο αυτόν τον απέπεμψα από την Φ.Ε. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και γι’ αυτό, όσο και αν θα ήταν προτιμότερο για εμένα, δεν το υποστήριξα ποτέ.

Κλείνοντας αναφέρω ότι, αν είχε όντως περιέλθει εις γνώση μου μια τέτοια επιστολή, θα είχα πράξει τα αυτονόητα, τα οποία και εσείς με ρωτάτε αν έλαβαν χώρα. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ

Σύμφωνα με  τα ανωτέρω σάς ενημερώνω πως η σύνδεση την οποία επιχειρείτε να κάνετε είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΛΗΘΗΣ και ―ενόψει των νομικών ενεργειών στις οποίες άμεσα θα προβώ, όπως έκανα αποδεδειγμένα και μέχρι σήμερα― επιφυλάσσομαι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Με αγανάκτηση για την προσπάθεια συνδέσεως του ονόματός μου με μια υπόθεση με την οποία ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχω".

Γ.Μπαμπινιώτης

Αναπάντητα ερωτήματα

Παραμένει παρόλα αυτά το ερώτημα πώς μία επιστολή εντός φακέλου με τον λογότυπο του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής στην οποία καταγγελλόταν ενδεχομένως ποινικά κολάσιμη δράση του Λιγνάδη με θύματα μαθήτριες κατέληξε στην κατοχή του καταγγελλομένου. Ποια ήταν η διαδρομή της;

Πώς βρέθηκε στον συγκεκριμένο φάκελο με προορισμό τον συγκεκριμένο παραλήπτη, ενώ η επιστολή απευθυνόταν αρχικά στον κο Μπαμπινιώτη ο οποίος όμως όπως διαβεβαιώνει δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή της; 

Μέχρι να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης ο κ. Μπαμπινιώτης διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι στις 14 Αυγούστου του 2019, δηλαδή μία μέρα αφότου ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής τον συνεχάρη δημοσίως, πλέκοντας το εγκώμιό του, με ειδική μάλιστα μνεία στην εποχή που "διέπρεψε" στα Αρσάκεια; "Μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Λίνα Μενδώνη που δίνουν την ευκαιρία στον άξιο Δημήτρη Λιγνάδη να δείξει τις δημιουργικές ικανότητές του στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού μας Θεάτρου(…) Γυιός τού μεγάλου Τάσου Λιγνάδη, μυήθηκε στην επιστήμη τής φιλολογίας (μαθητής μας στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών) και εν συνεχεία στην τέχνη τού θεάτρου σε διττό επίπεδο, τού ηθοποιού και τού σκηνοθέτη, ενώ διέπρεψε και σε μια (άγνωστη ίσως ευρύτερα) πνευματική δραστηριότητα, αυτή τού δασκάλου τής θεατρικής τέχνης στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο".

Οι 399 υπογράφοντες των Αρσακείων

Να θυμίσουμε επίσης πως, όταν άρχισε να ξετυλίγεται η Υπόθεση Λιγνάδη, τον περασμένο Φεβρουάριο, δημοσιοποιήθηκε μία επιστολή προς την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τις υπογραφές 285 αποφοίτων των Αρσακείων της περιόδου 1994-2018 (υπογραφές οι οποίες ενδιαμέσως ανήλθαν σε 399), που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους "προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα" καταγγέλοντας "κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες".

Η πρώτη αντίδραση του κ. Μπαμπινιώτη ήταν να συγκαλέσει το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που αποφάσισε αυθημερόν να ζητήσει από την Εισαγγελία Αθηνών να κληθούν ένας προς έναν οι υπογράφοντες για "να συγκεκριμενοποιήσουν, όσα δηλώνουν ότι γνωρίζουν, ώστε να διερευνηθούν εις βάθος μια προς μία οι καταγγελίες τους".

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ίδιος, επεσήμαινε ότι "η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα πράξει-αυτονοήτως-ό,τι θα έπραττε εξαρχής, εφόσον κάποιος από τους νυν υπογράφοντες της είχε γνωστοποιήσει-οποτεδήποτε-οιοδήποτε συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό".

Έκτοτε οι υπογράφοντες κατά πληροφορίες μας, αναμένουν κλήση τους από την Εισαγγελία, σε μία διαδικασία, εκ των πραγμάτων, εξαιρετικά χρονοβόρα.

Πηγή: news247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκτονία
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1644, περίπου 200 άνθρωποι, αυτοκτόνησαν ως ένδειξη αφοσίωσης στον αυτοκράτορα Τσόνγκζεν
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
pierrakakis
Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Τι θα γίνει στα σχολεία στις 4 Απριλίου 2024, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που υπογράφει ο ΓΓ Γιάννης Κατσαρός
Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
naxos
Ο 14χρονος μαθητής που είναι και βοσκός και τα προλαβαίνει όλα!
Ξύπνημα τα ξημερώματα και δουλειά ως βοσκός στο πλευρό του πατέρα του για αρχή. Αμέσως μετά το σχολείο και στη συνέχεια διάβασμα για να είναι...
Ο 14χρονος μαθητής που είναι και βοσκός και τα προλαβαίνει όλα!