alexiptotistes kentriki
Σάλος έχει προκληθεί για την εκδήλωση τιμής στους πεσόντες ναζί αλεξιπτωτιστές που εισέβαλαν στην Κρήτη το 1941 - «Κατέβηκε» η εκδήλωση από την ιστοσελίδα της «Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών»

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση εκδήλωσης τιμής στους πεσόντες ναζί αλεξιπτωτιστές που εισέβαλαν στην Κρήτη το 1941. Διοργανώτρια της εκδήλωσης είναι η «Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών». Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, η εκδήλωση ακυρώθηκε μετά το σάλο, πάντως δεν εμφανίζεται πλέον στην ιστοσελίδα της «Ένωσης».

Η εκδήλωση της συγκεκριμένης ομάδας είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 17 έως τις 23 Μαΐου στα Χανιά. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου συμπληρώνονται 80 χρόνια από την «επιχείρηση Ερμής», την από αέρος εισβολή των ναζί στην Κρήτη.

Η «Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» ανήρτησε μια προκλητική αφίσα που αναγράφει: «Έχουν περάσει ακριβώς 80 χρόνια από όταν οι Επίλεκτοι Αλεξιπτωτιστές του Γ’ Ράιχ έκαναν το άλμα και κατέκτησαν το νησί της Κρήτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Τόλμη τους. Ας αποτίσουμε φόρο τιμής στα πεσμένα Αερομεταφερόμενα Αδέρφια μας που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη στρατηγική επιχείρηση από αέρος στην ιστορία».

alexitpotistes kriti

Η οργάνωση ανέφερε ότι «σκοπός της εκδήλωσης είναι εορταστεί και να τιμηθεί η γενναιότητα των Γερμανών Fallschirmjäger […] όπως επίσης και τη γενναιότητα των Συμμαχικών δυνάμεων που, πλάι με Έλληνες στρατιώτες και Κρητικούς, πολέμησαν εναντίον των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης».

Βέβαια οι «συμμαχικές δυνάμεις» δεν έχουν αναφέρονται καν στην αφίσα της εκδήλωσης, την ώρα που οι ναζί αλεξιπτωτιστές αναφέρονται απλώς ως «Γερμανοί». Μάλιστα, το ένα εκ των δύο μεταλλίων που θα απονέμονταν στους συμμετέχοντες είναι ο Σιδηρούς Σταυρός, το πιο γνωστό στρατιωτικό σύμβολο του ναζιστικού Γ’ Ράιχ.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μιλώντας στη HuffPost αναφέρει ότι από το πρωί δεν έχει σταματήσει να χτυπάει το τηλέφωνο του Δημαρχείου. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την συγκεκριμένη εκδήλωση, ούτε γνωρίζει εάν υπάρχει κάποιος σύνδεσμος στην Ελλάδα που να βοηθάει την Ενωση των Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. «Το διερευνούμε» λέει ο ίδιος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια εκδήλωση προσβάλλει το κοινό αίσθημα.

Η Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών αυτοχαρακτηρίζεται ως «μη κερδοσκοπική οργάνωση ενεργών, εφέδρων και απόστρατων στρατιωτικών αλεξιπτωτιστών», όπως αναφέρεται στον ιστότοπό της. Η έδρα της οργάνωσης είναι στην Ιταλία, ενώ το εκπαιδευτικό της κέντρο, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στη Σλοβακία, μεταφέρθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ουκρανία. Η οργάνωση δηλώνει πως είναι «η πιο αποκλειστική στρατιωτική οργάνωση αλεξιπτωτιστών στον κόσμο» και είναι αναγνωρισμένη ως «επίσημος προμηθευτής του ΝΑΤΟ».

Στη διοίκηση συμμετέχουν και τρεις Έλληνες, ο Γεώργιος Κασαγιάννης στο Διοικητικό Συμβούλιο με τον τίτλο «Λοχίας-Των-Όπλων», ο Παρασκευάς Καζάς και ο Θωμάς Αποστόλου, στην Εκτελεστική Επιτροπή.

alexiptotistes

Υπενθυμίζεται ότι οι ναζί αλεξιπτωτιστές προέβησαν σε αισχρά αντίποινα εναντίον των Κρητικών για την ηρωική τους αντίσταση στη Μάχη της Κρήτης. Υπό τον λοχαγό Χορστ Τρέμπες και με διαταγή του πτέραρχου Κουρτ Στούντεντ πραγματοποίησαν τις σφαγές αμάχων στο χωριό Κοντομαρί, στις 2 Ιουνίου 1941, και στο χωριό Κάνδανος Χανίων, το οποίο εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από το χάρτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»