Lockdown: Άρση των μέτρων με φόντο 4.000 κρούσματα
Την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση ενώ για σήμερα υπάρχει πρόβλεψη για 4.000 κρούσματα - Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Την σταδιακή άρση του Lockdown σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που περιμένουμε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο στις παραλίες της Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, παρά την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, κάνει πλέον ξεκάθαρη την κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα Lockdown.

Η κυβέρνηση από τη μία έχει καταλάβει πως τo lockdown δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε και υπό την πίεση της οικονομίας σχεδιάζει το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Από την άλλη επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες στο ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς. Το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και σήμερα αναμένουμε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων προκαλεί τρόμο στους επιστήμονες και φρενάρει την προοπτική της άμεσης "επανόδου στη κανονικότητα".

Συγκεκριμένα, από αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο η μηχανή και τον κωδικό 6 που αφορά Σωματική Άσκηση. 

Επιπλέον, το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν αυτό θα επιτραπεί από τις 5 Απριλίου, όπως έλεγαν τα αρχικά σενάρια.

Lockdown: Άρση των μέτρων με φόντο 4.000 κρούσματα;

Αυτό που είναι σίγουρο μέχρι στιγμής για τα καταστήματα είναι ότι θα υπάρχει περιορισμός από στον αριθμό των πελατών βάσει των τετραγωνικών μέτρων.

Τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι πολλά, αφού επικρατεί κόντρα στην επιτροπή για την ημερομηνία ανοίγματος ενώ ταυτόχρονα αλαλούμ επικρατεί και με τη χρήση self test από τους μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση στην αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη της επιτροπής αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και ημερομηνίες για λιανεμπόριο, σχολεία και μετακινήσεις.

Τα σενάρια για τα Σχολεία

Την προϋπόθεση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για τη συμμετοχή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία φέρνει το νέο κατεπείγον νομοσχέδιο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε χτες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο Νομοσχέδιο ορίζεται ότι εφόσον υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορονοϊού, και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Ιουλίου 2021, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας θα ορίζεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου.

Μέχρι όμως να καθοριστεί το πώς θα γίνεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου καθώς και το τι θα γίνει με τα self test που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, οι επιστήμονες δεν φαίνεται να βρίσκουν κοινή γραμμή.

Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας πως «Δεν έχουμε τεστ και γι’ αυτό είναι όλοι επιφυλακτικοί για τα σχολεία».

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει πάρκα και παιδικές χαρές κι όχι τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, απάντησε ότι: «Αν είχαμε τεστ θα μπορούσαν να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Δεν έχουμε τεστ και γι’ αυτό είναι όλοι επιφυλακτικοί για τα σχολεία. Δεν είναι δύσκολα καθόλου τα τεστ».

Οι αντικρουόμενες απόψεις

Τζανάκης: Να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης τοποθετήθηκε για το άνοιγμα των σχολείων και τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της Γ’ Λυκείου ή μόνο του Λυκείου.

lapto_pc_tilekpaideusi.jpg

«Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται»  σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παυλάκης: Αν ανοίξουμε πρόωρα θα τριπλασιαστούν τα κρούσματα

«Αν ανοίξουμε πρόωρα μπορεί να τριπλασιαστούν τα κρούσματα» είπε στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να φανεί πρώτα αν το επιδημικό κύμα αρχίζει να χαμηλώνει και τότε σιγά σιγά να αρχίσει μια αποσυμπίεση.

Επιπλέον, ανέφερε τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δουλεύουν και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πορτογαλία αν ανοίξει απρόσεχτα.

Όπως εξήγησε, «άνοιξαν μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και είχαν φοβερό επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα να τραβήξουν μεγάλο κύμα που είδαν και έπαθαν να το κατεβάσουν. Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει το ίδιο».

Σημείωσε πως μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, υπογράμμισε πως το τρίτο κύμα στην Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά.

Μόσιαλος: Υπάρχει κίνδυνος να πάμε πάλι από την αρχή στην πανδημία

Υπάρχει κίνδυνος να πάμε πάλι από την αρχή στην πανδημία, λόγω των μεταλλάξεων που θα προκύψουν, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποστηρίζει ο διευθυντής του τμήματος Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός σύμφωνα με τον καθηγητή, όμως το δυσμενές αυτό σενάριο δεν θα ευοδωθεί πιθανότατα. Εξάλλου, ήδη οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται, είτε με την επικαιροποίηση των εμβολίων, είτε με το ενδεχόμενο τρίτης, αναμνηστικής, δόσης.

Ο καθηγητής, διαβλέπει όμως και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο θα πλήξει τους αρνητές των εμβολίων και ενδεχομένως και τα παιδιά για τα οποία δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός ακόμη, καθώς τώρα διενεργούνται οι κλινικές μελέτες για παιδιά από 6 – 16 ετών. (Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).

Σε κάθε περίπτωση όμως, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει τις δραματικές επιπτώσεις του τρέχοντος κύματος ή των προηγουμένων, καθώς αφορά μικρότερες ομάδες πληθυσμού και άτομα συνήθως κάτω των 30 ετών.

Πελώνη: Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Ξεκάθαρες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον ΑΝΤ1. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων. 

«Τα μεγαλύτερα παιδιά, και δη του Λυκείου, έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό εκτός της σχολικής τάξης. Είναι ομάδες μεγαλύτερων παιδιών, που θα μπορούν και πιο εύκολα να ελεγχθούν και είναι και τάξεις για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους» είπε τονίζοντας ωστόσο ότι η επανεκκίνηση δεν θα είναι άνευ όρων.

«Ό,τι γίνει, πρέπει να είναι σταδιακό, να είναι ελεγχόμενο. Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και της εστίασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα. Να δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Θα έλεγα μετά τα μέσα Απριλίου» δήλωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)
Προαναγγελία δημοσίευσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους (φυσικά πρόσωπα) για την ένταξη σε «Μητρώο...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)