Επίδομα 400€ σε επιστήμονες: Έφτασαν τις 80.000 οι αιτήσεις
Έφτασαν τις 80.000 οι αιτήσεις από τους επιστήμονες για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας - Αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων

Οι αιτήσεις για το επίδομα των 400 ευρώ σε νέους επιστήμονες έφτασαν τις 80.000, ενώ οι δηλώσεις για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.

Το σχετικό κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων και αναμένεται να φτάσει τα 32 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα γινόταν στους δικαιούχους στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει τώρα μπει στη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων. Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στο ΠΣ « ΕΡΓΑΝΗ», στην ΑΑΔΕ και τον e-ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ΚΑΔ

Η σχετική ΚΥΑ που υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεζυρόπουλο καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-EΦKA που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού κατά το 2020.

Πρόκειται ειδικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

  • 6910: Νομικές Δραστηριότητες
  • 7111: Αρχιτέκτονες
  • 7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
  • 8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
  • 7500: Κτηνίατροι
  • 6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
  • 7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.

Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Το «κατώφλι» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά. Για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017 απαλλάσσονται από κάθε εισοδηματικό κριτήριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ