Επίδομα 534€: Ποιοι πληρώνονται και τι αλλάζει τον Φλεβάρη
Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πληρώνονται οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ) που ήταν σε αναστολή τον μήνα Ιανουάριο - Ποια άλλα επιδόματα θα καταβάλει την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει τον Φεβρουάριο

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να πληρωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ θα λάβουν μόνο όσοι ήταν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιανουάριο, δηλαδή από 1η έως 31 Ιανουαρίου.  Διαφορετικά οι υπόλοιποί εργαζόμενοι δικαιούνται αναλογία που αντιστοιχεί σε 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και επέστρεψαν στην εργασία τους στις 18 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που άνοιξε το λιανεμπόριο, δικαιούνται να λάβουν ποσό ίσο με 303€ ευρώ για όλο τον μήνα Ιανουάριο. 

Υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση αναστολής από τις επιχειρήσεις των εργαζομένων τους στο σύστημα «Εργάνη» είναι απαραίτητη κάθε μήνα αναστολής ενώ οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μόνο αν τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή εργασίας.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις αναστολών Ιανουαρίου ήταν έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται την Πέμπτη

Ταυτόχρονα με το επίδομα των 534ευρώ αναμένεται να πληρωθεί την Πέμπτη και η κρατική επιδότηση για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς και η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, για όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Τέλος αύριο, Πέμπτη αναμένεται να πληρωθούν και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους Επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021. Η πληρωμή θα αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Έκτακτο επίδομα 400€ σε επιστήμονες: Ποιοι το δικαιούνται

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης συνολικά 642.153 εργαζόμενοι από 163.689 επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα οι αναστολές αναφέρονται σε 300.073 εργαζόμενους από 59.573 κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, ενώ 342.080 αναστολές προέρχονται από επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει.

Τι αλλάζει τον Φεβρουάριο

Μια μεγάλη αλλαγή που μπορεί να «μπερδέψει» τους εργοδότες έρχεται τον Φεβρουάριο για τις δηλώσεις των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο οι εργοδότες πρέπει να προαναγγείλουν έως τις 5 Φεβρουαρίου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους  εργαζόμενους που θέλουν να θέσουν σε αναστολή και όχι εκ των υστέρων όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Συνεπώς οι αναστολές των εργαζομένων για τον μήνα Φεβρουάριο πρέπει να δηλωθούν από τους εργοδότες έως και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Εάν η περίοδος της αναστολής της σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα Φεβρουάριο τότε η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν πως εάν δεν δηλώσουν τους εργαζόμενους τους με τη διαδικασία της προαναγγελίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση στο τέλους του μήνα δεν θα ισχύει και κατά συνέπεια οι εργοδότες θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ειδικά για τον Φεβρουάριο αυξάνεται η ημερήσια αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στα 19,07 ευρώ ανά ημέρα έναντι των 18,7 ευρώ που ίσχυε τους προηγούμενες ημέρες. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 και όχι 30 ημέρες .

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία