Βουλή: Κατατέθηκε Νομοσχέδιο με μέτρα στήριξης επιχειρήσεων
Κατατέθηκε στη Βουλή νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων - Τι ισχύει για ενοίκια, ΦΠΑ, και αξιόγραφα - Οικονομική ενίσχυση στην Aegean - Αναλυτικά ολόκληρο το Νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το Νομοσχέδιο που ορίζει, μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις που παραμένουν παραμένουν κλειστές ή πλήττονται λόγω της πανδημίας. 

Τα σημαντικότερα μέρη που ορίζει το Νομοσχέδιο είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, η αναστολή πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες καθώς και η παράταση καταβολής Φ.Π.Α.

Επίσης, το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις.

Τέλος, προβλέπει οικονομική ενίσχυση της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» - Aegean- συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Το Νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Το Νομοσχέδιο απαρτίζεται από τρία μέρη. Στο πρώτο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διενέργεια γενικών απογραφών του έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Το δεύτερο και τρίτο μέρος απαρτίζεται από διατάξεις που αφορούν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διάδοσης της πανδημίας του κορονoϊού Covid -19 καθώς και χορήγηση ενισχύσεων λόγω της εμφάνισης τη διάδοση του κορονoϊού Covid -19.

Τα σημαντικότερα μέτρα που προβλέπει το Νομοσχέδιο:

Επιχειρήσεις: Μηδενικό ενοίκιο Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων

Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά για έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς και κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό Covid - 19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονoϊού Covid -19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων περί μισθώσεων.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων ορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου ένα κλάδο και ένα μήνα 120 άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος

Στήριξη των εκμισθωτών από την είσπραξη μισθωμάτων

Στα φυσικά πρόσωπα -ιδιοκτήτες ακινήτων- τα οποία κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 δεν εισπράττουν μίσθωμα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους πόσο ίσο με το 80% του συνολικού μισθώματος του μήνα αυτού.

Στα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες τα οποία κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 δεν εισπράττουν μίσθωμα καταβάλλεται ποσό ίσο με το 60% του συνολικού μισθώματος του μήνα αυτού.

Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων

Από τις 25.1.2021 και μέχρι την 28η.2.2021, για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ' εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορoνοϊού COVID-19, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019. 

Παράταση στην προθεσμία υποβολής Φ.Π.Α.

Παρατείνονται μέχρι και την 31η.5.2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1η.1.2021 έως 31η.1.2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.

Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

1. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.

2. Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία C(2020) 1863 της 19ης Μαρτίου 2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19», και ειδικότερα το τμήμα 3.12 αυτής, και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

4. Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Απαλλαγή αγροτών και μισθωτών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Χρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ΚΦΕ) για το φορολογικό έτος 2020.

Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του. Κατ' εξαίρεση για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και ο χρόνος στον οποίο ανάγονται.

Ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττονται το έτος 2014 και μετά και εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται.

Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34.

Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021, αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020

Παράταση προθεσμιών είσπραξης ειδικού φόρου κατανάλωσης, φόρου προστιθέμενης αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων αλκοολούχων

Παρατείνεται έως την 26η Μαρτίου 2021 η είσπραξη από τις τελωνειακός αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που αναλογούν σε έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από το καθεστώς αναστολής τον μήνα Δεκέμβριο του 2020.

Τα ανωτέρω ποσά βεβαιώνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 110 και την παρ.5 του άρθρου 109 του ν. 2960/2001 (Α' 265). Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων επιβαρύνσεων για τις περιπτώσεις του δεύτερου εδαφίου, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 110 του ν. 2960/2001.

Οικονομική ενίσχυση στην Aegean

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δυνάμει του άρθρου 107 (2) (β) ΣΛΕΕ

Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη, ποσού εκατόν είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (120,000,000 €) σύμφωνα με τους όρους του παρόντος άρθρου.

Η καταβολή της ενίσχυσης προς την εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» γίνεται με την αίρεση ότι η εταιρεία έχειπροβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια εξήντα εκατομμυρίων ευρώ (60,000,000 €) και έχει αρμοδίως πιστοποιηθεί η πλήρης και εξ ολοκλήρου καταβολή του συνολικού ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά το Νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
Απόγνωση: «Πόσα επιτέλους πρέπει να ξοδεύουμε εμείς οι αναπληρωτές για το δικαίωμα στην εργασία»;
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
panellinies
Πανελλήνιες 2024: Προσοχή στις εξετάσεις! - Πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου
Πανελλήνιες-Πανελλαδικές 2024: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τυχόν μηδενισμό γραπτού
Πανελλήνιες 2024: Προσοχή στις εξετάσεις! - Πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου