κορονοϊός, μεταλλαγμένο στέλεχος, παιδιά
Ο νέος μεταλλαγμένος ιός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι 70% πιο μολυσματικός. Όσον αφορά στη Βρετανία, στην οποία εμφανίστηκε σε έκταση, χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους.

Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα στελέχη του, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.

κορονοϊός, μεταλλαγμένο στέλεχος, παιδιά

«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές.

Η Γουέντι Μπάρκλεϊ, μια άλλη καθηγήτρια, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, είπε ότι μια από τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι θα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».


Κορονοϊός: Δεν αποκλείεται μεταλλαγμένο στέλεχος να έφτασε στην Ελλάδα

Το μεταλλαγμένο νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Βρετανία είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα σύμφωνα με ερευνητή του Ινστιτούτου Παστέρ

Νέο στέλεχος της νόσου του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ιταλία. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα αφού σε καταστάσεις πανδημίας αυτό που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες είναι ότι όλα τα στελέχη του sars cov-2 μεταδίδονται πολύ γρήγορα σε όλες τις χώρες. 

«Εφόσον δεν έχουμε κλείσει τα σύνορα ακόμα κι αν δεν είναι ήδη εδώ είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα έρθει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Τιμοκράτης Καραμήτρος , εντεταλμένος ερευνητής στη μονάδα βιοπληροφορικής και εφαρμοσμένης γενομικής στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Τι λένε ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ

Ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής μίλησε στο iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη σχετικά με τις πιθανότητες για να έχει έρθει ήδη το νέο στέλεχος και στη χώρα μας.

Πεπεισμένοι ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που προκαλεί συναγερμό στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιθανότατα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμήτρος.

Συνεχίζει λέγοντας: «Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη».

«Όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First, να εντοπιστεί πολύ σύντομα και στην Ελλάδα», αναφέρει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ κ. Καραμήτρος.

Επιδρά το εμβόλιο στο νέο στέλεχος της covid-19;

Ανησυχία επικρατεί από τις επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν κατά πόσο το νέο στέλεχος ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας καθώς ακόμα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Είναι αναμενόμενο, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού αν και αρχικά δεν φαίνεται να είναι μία ακόμη συνηθισμένη μετάλλαξη του ιού φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει αυτή τη στιγμή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δηλαδή την αντιγονικότητά του λένε οι επιστήμονες.

Παρόμοιες μεταλλάξεις υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες

Από τη μεριά του ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα υποστήριξε πως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας αν και είναι αρκετά πιθανό το νέο στέλεχος να έχει έρθει και εδώ, αφού έχουμε μεγάλη σχέση με τη Βρετανία και πολλοί Έλληνες σπουδάζουν εκεί

Ο καθηγητής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Βρετανία έδρασε αρκετά νωρίς και σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται γιατί η Βρετανία πήρε έκτακτα μέτρα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ».

«Παρόμοιες μεταλλάξεις υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες. Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε».

Για το εμβόλιο ο καθηγητής είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Είχαμε περίπου 10 άτομα με ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν και ιστορικό αλλεργιών ενώ στο διάστημα αυτό είχαμε 50.000 νεκρούς από τη νόσο. Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουμε σοβαρές παρενέργειες».

«Οι ασφαλιστικές δικλείδες για να δοθεί ένα φάρμακο στην αγορά είναι πολλές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο. Υπάρχουν κατηγορίες που δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μόνο για τον λόγο ότι δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές».

Διακόπτει η Ελλάδα τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία;

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της επιτροπής στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Μέχρι στιγμής πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διακόψει τελείως τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η επιβολή της επταήμερης καραντίνας για τις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή πολιτική της ΕΕ και θα κλείσει τελείως τα σύνορα για κάποιο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο 1,9% η θνητότητα από κορονοϊό στις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες έχουν πληθυσμό 330 εκατομμύρια, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν διαπιστωθεί 17,5 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και 320 χιλιάδες θάνατοι λόγω αυτής της νόσου, δηλαδή η θνητότητα λόγω COVID-19 είναι περίπου 1,9% και το 0,1% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, απεβίωσε λόγω COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΙωάννης ΝτάνασηςΠάνος ΜαλανδράκηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης των Steven H. Woolf, Derek A. Chapman και Jong Hyung Lee από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που δημοσιεύτηκαν προσφάτως (17 Δεκεμβρίου 2020) στο περιοδικό JAMA (COVID-19 as the Leading Cause of Death in the United States, doi:10.1001/jama.2020.24865).

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στις ΗΠΑ και κινδυνεύει να υπερκεράσει τις εφεδρείες του υγειονομικού συστήματος και πιθανώς να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού αριθμού ανθρώπινων ζωών. Ο ημερήσιος ρυθμός θνητότητας από COVID-19 αντιστοιχεί στις 2.988 χαμένες ζωές κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους ή σε συντριβή 15 αεροσκαφών τύπου Airbus 320 με 150 επιβάτες το καθένα, κάθε ημέρα.

Ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους η απειλή από COVID-19 μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Από τον Οκτώβριο 2020 έως σήμερα υπολογίζεται ότι η θνητότητα έχει περαιτέρω αυξηθεί. Μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2020 και της 13ης Δεκεμβρίου 2020 ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στη λοίμωξη COVID-19 τριπλασιάστηκε από τους 826 στους 2430 θανάτους ημερησίως.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα