Μειωμένος ΦΠΑ: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για πέντε νησιά
Παρατείνεται η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό 30 των συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30 Ιουνίου 2021

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψαν χτες, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, την απόφαση με την οποία παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά έως τις 30 Ιουνίου 2021

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά τα νησιά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο και έχει χρονική διάρκεια έως τις 30.6.2021.

Η απόφαση περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ).

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίνεται επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά είχαν παραταθεί εκ νέου πριν έξι μήνες και ίσχυαν μέχρι τις 31.12.2020.

Τι αναφέρει η νομοθεσία για τη μείωση ΦΠΑ

Άρθρο 4

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον:

α) ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου, και

β) πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

αα) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
ββ) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γγ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δδ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

4α. Για την έκδοση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου, ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δωδεκάμηνο που λήγει στο τέλος του προηγούμενου μήνα από την έκδοση της απόφασης.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εκδίδεται έως 31.12.2018, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άρθρο 5.Η μείωση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τις υπηρεσίες που εκτελούνται υλικά στην περιοχή αυτήν από υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός είναι εγκαταστημένος στην περιοχή αυτήν.

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων όσων οφειλετών προς το δημόσιο έχασαν τη ρύθμιση από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο.

Οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων έχουν, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μία δεύτερη ευκαιρία να κάνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 νέα ρύθμιση για επανένταξη στην αρχική τους ρύθμιση.

Προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι που θα επανενταχτούν στη ρύθμιση είναι ότι για να ισχύσει η νέα ρύθμιση τους, θα πρέπει να καταβάλουν μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής τη δόση του Δεκεμβρίουέως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την νέα ρύθμιση για τις 100 και 120 δόσεις θεωρείται ως ένα επιπρόσθετο μέτρο στήριξης όσων επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο όσους είχαν κάνει ρύθμιση σε 100 ή  120 δόσεις και χάσανε την προθεσμία πληρωμής κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Νοέμβριο του 2020. Δεν αφορά νέες ρυθμίσεις ένταξης στις 120 δόσεις.

Χρονοδιάγραμμα επανένταξης

Η επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις γίνεται την επομένη εργάσιμη από την ημέρα παραλαβής του σχετικού αρχείου των τραπεζών από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Η ΓΔΗΛΕΔ θα εκκινήσει τη διαδικασία του σχετικού ελέγχου στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Για πληρωμές, που θα γίνουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η επανένταξη θα ολοκληρωθεί έως και την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021.

Στη συνέχεια, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, στο myTAXISnet, θα επικαιροποιηθεί η εικόνα της ρύθμισης (δόσεις, ποσά, ημερομηνίες καταβολής).

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις επανένταξης ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (ν. 4469/2017) πραγματοποιούνται στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) της ΑΑΔΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, υπολογίζεται ότι περίπου 3.867.892 φορολογούμενοι έχουν οφειλές στα ταμεία της εφορίας ενώ αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ.) βρίσκονται περίπου 1.720.743 οφειλέτες.

Συνολικά  το δημόσιο χρέος των φορολογουμένων προς την εφορία ανέρχεται σε 106,197 δισ. ευρώ, από τα οποία 22,64 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

    Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

    Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

    2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

    Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

    ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα

    pikantika-fagita.jpg
    National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
    Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
    National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά