Επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων για τους επαγγελματίες
Δύο μεγάλες εμπορικές αλυσίδες άνοιξαν τα καταστήματά τους, εξυπηρετώντας αποκλειστικά επαγγελματίες - Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά - Τα δεδομένα για το εμπόριο

Ανεβάζουν «ρολά» οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που εμπορεύονται, κατά κύριο λόγο, προϊόντα τεχνολογίας, ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Έτσι, μετά τη Leroy Merlin, η οποία από την αρχή του lockdown διατηρούσε ανοιχτό το κατάστημά της στου Ρέντη μόνο για όσους είχαν επαγγελματικό ΑΦΜ, ακολούθησε η αλυσίδα Praktiker, ενώ το περασμένο Σάββατο ο όμιλος Φουρλή λειτούργησε το κατάστημα ΙΚΕΑ επί της λεωφ. Κηφισού σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο όμιλος θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες για το εάν είναι προς το συμφέρον του να λειτουργήσει και άλλα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Επίσης, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τα φυσικά της καταστήματα και η αλυσίδα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού «Καυκάς».

Από χθες μπήκαν στο παιχνίδι αυτό και οι αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας. Την αρχή έκανε το «Πλαίσιο» το οποίο άνοιξε 12 καταστήματά του.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για να μπει κάποιος πρέπει να διαθέτει βεβαίωση αδείας κυκλοφορίας επιτηδευματία ή ελεύθερου επαγγελματία ή μέλους διοίκησης από το σύστημα «Εργάνη», ή να έχει εκτυπώσει τα στοιχεία μητρώου από το Taxisnet ή να διαθέτει δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας.

Επιτρέπονται αγορές μόνο με έκδοση τιμολογίου, ενώ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος να αξιοποιήσει φιλία ή συγγένεια με επαγγελματία απαγορεύεται η είσοδος συνοδού στο κατάστημα.

Από αύριο αναμένεται να προχωρήσει σε άνοιγμα μέρους των καταστημάτων της και η αλυσίδα «Κωτσόβολος» με τη διοίκηση να προσανατολίζεται στη λειτουργία όλων των καταστημάτων στην περιφέρεια και κάποιων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συνολικά αναμένεται να προχωρήσει στη λειτουργία περίπου 70 καταστημάτων από τα 94 που διαθέτει.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν ξανά, επίσης μόνο για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όλα τα καταστήματα Public στην επαρχία, καθώς και αρκετά σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακόμη, θα ανοίξουν δύο καταστήματα Media Markt.

Η ΚΥΑ που επιτρέπει τη λειτουργία

Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στις 6/11 επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες και οι ΚΑΔ δεν έχουν ανασταλεί, π.χ. χονδρεμπόριο.

Στην απόφαση που εκδόθηκε το Σάββατο και με την οποία παρατείνεται το lockdown έως τις 14/12 προβλέπεται το παραπάνω, ενώ έχουν προστεθεί και οι προϋποθέσεις (έγγραφο απόδειξης επαγγελματικής ιδιότητας, αγορές μόνο με τιμολόγιο, απαγόρευση εισόδου μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού).

Στις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για το ευρύ κοινό

Για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης που αφορούν το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το lockdown θα ανακοινωθούν αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο.

Όπως ανέφερε, υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική. «Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο» τόνισε.

Το σενάριο που εξετάζεται

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν λίγες ημέρες για τους κλάδους της οικονομίας που θα τεθούν ξανά σε λειτουργία.

«Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», συμπλήρωσε.

Με κωδικό «2» στο 13033 οι αγορές εποχικών ειδών

Υπενθυμίζεται πως η αρχή για την επαναλειτουργία καταστημάτων έγινε τη Δευτέρα (7 Δεκεμβρίου),καθώς ξεκίνησε η λειτουργία 110 καταστημάτων που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

- Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

- Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

- Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

- Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

- Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

- Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

- Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων

- Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων  

Αγορές Χριστουγέννων - Προσπάθεια να «σωθούν» τα καταστήματα

Διστακτικοί εμφανίζονται οι ειδικοί

Διστακτικοί, ωστόσο, εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της μιλώντας στο MEGA:

«Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει», συμπλήρωσε.

Εμφανώς πιο «συγκρατημένες», άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

«Όλα θα κριθούν από τον επιδημιολογικό χάρτη, το επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε ημέρα έχει μεγάλη σημασία. Το τι κρούσματα θα υπάρξουν, από εκεί και πέρα κάθε άνοιγμα όπως έγινε τη Δευτέρα, με τα 110 καταστήματα εποχικών ειδών, έχει συγκεκριμένη κινητικότητα που λαμβάνεται υπόψιν» επισήμανε σε δηλώσεις του για το lockdown στον Realfm 97,8 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Οποιοδήποτε άλλο άνοιγμα κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο, όλα έχουν συγκεκριμένο αποτύπωμα και όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρέπει να περιμένουμε το τέλος της εβδομάδας για να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση, τι θα πουν οι ειδικοί» πρόσθεσε ενώ παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε». 

Αγορές Χριστουγέννων - Προσπάθεια να «σωθούν» τα καταστήματα

Ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσουν» οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για το λιανεμπόριο

Διευκρινίσεις σχετικά με με το καθεστώς των μετακινήσεων στην ίδια περιφέρεια μεταξύ των δήμων, ειδικά όταν ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο έδωσε ο Στ. Πέτσας στον ΑΝΤ1.

«Οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Επομένως με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».

Μικρό περιθώριο για τροποποίηση των μέτρων στις γιορτές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε μια «χαραμάδα» για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, απαντώντας σε ερώτηση για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τόνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές διατάξεις για τις ημέρες των εορτών με μερική χαλάρωση των απαγορεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δούμε την οικογένεια αλλά κάνουμε ισχυρή σύσταση να περιοριστούν οι συναθροίσεις και να περάσουμε τις γιορτές το πολύ με μία οικογένεια ακόμα», σημείωσε σχετικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekklisia.jpg
Η συνωμοσία των Πάτσι: Το στυγερό έγκλημα με 19 μαχαιριές μέσα στην εκκλησία, Κυριακή του Πάσχα
Η ιστορία του στυγερού εγκλήματος που έμεινε στην ιστορία ως η «συνωμοσία των Πάτσι»
Η συνωμοσία των Πάτσι: Το στυγερό έγκλημα με 19 μαχαιριές μέσα στην εκκλησία, Κυριακή του Πάσχα