Δεκέμβρης 2008
Το χρονικό μίας εξέγερσης - Οι μέρες που ακολούθησαν από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Οι 15 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα - Το κύμα οργής για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Ποτέ άλλοτε, δεν συνέβησαν τόσα πολλά και σημαντικά μέσα σε τόσο λίγες μέρες. Ηταν μια συμπύκνωση του ιστορικού χρόνου που έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αλλαξε τις μορφές έκφρασης των κινημάτων αλληλεγγύης, έθεσε μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα για την έννοια της πολιτικής, εξόργισε, θύμωσε, δυνάμωσε, αυτονόμησε χιλιάδες νέους ανθρώπους. Η εγκληματική ενέργεια του αστυνομικού, μόνιμη παρενέργεια της γενικευμένης ατιμωρησίας των οργάνων καταστολής, ήταν μόνον η αφορμή.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008: Δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον 37χρονο ειδικό φρουρό, αστυνομικό,  Επαμεινώνδα Κορκονέα

*Ηταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας, έπειτα από κάποιο διαπληκτισμό, επέστρεψε πεζός, πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλο, στα Εξάρχεια. Ηταν η αρχή μιας γενικευμένης νεολαιίστικης έκρηξης που σημάδεψε για πάντα την ελληνική κοινωνία. Το ίδιο βράδυ ξεσπούν σποραδικά, στο κέντρο της πόλης, βίαιες αντιδράσεις.

* Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, που αντιλαμβάνεται τι είχε συμβεί, επιχειρεί να παρέμβει πυροσβεστικά. Καταδικάζει το γεγονός και τονίζει ότι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Λίγο αργότερα, υποβάλλει (μαζί με τον υφυπουργό Π. Χηνοφώτη) την παραίτησή του που δεν γίνεται δεκτή. Η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν να τα έχουν χαμένα.

 

grigoropoylos_4.jpg

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

«Τον είδα να σημαδεύει» - Αυτόπτες περιγράφουν την εκτέλεση του 15χρονου από τον αστυνομικό. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκινούν από οργισμένους νέους μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους.

* Μετά το αρχικό μούδιασμα από την έκταση του εγκλήματος και της παράνομης αστυνομικής βίας, οργανώνεται το πρώτο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ. Παίρνουν μέρος χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας. Καθ' οδόν, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα στενά γίνονται πρωτοφανή επεισόδια. Βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητα και καταστήματα, βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, άπειρα δακρυγόνα και χημικά μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε «Νταχάου». Αρχίζουν οι συλλήψεις. Ενα τριώροφο κατάστημα στην Ερμού καίγεται ολοσχερώς.

* Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Δ. Αρμενάκης, δηλώνει ότι καμία υλική ζημιά δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου και ζητεί νηφαλιότητα.

* Το Διαδίκτυο παίρνει φωτιά από μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Οι μαθητές αρχίζουν να συντονίζουν τις κινήσεις με SMS.

* Επεισόδια και βίαιες διαδηλώσεις σημειώνονται επίσης σε Θεσσαλονίκη (όπου καταγγέλλεται η χρήση πλαστικών σφαιρών), Ηράκλειο, Χανιά, Ιωάννινα, Μυτιλήνη και Πάτρα.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του νεαρού μαθητή, μιλά για «τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου».

grigoropoylos_5.jpg

Δευτέρα 8/12/2008

* Από το πρωί ξεσπούν οι μαθητές σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Ενα απέραντο ποτάμι νεολαιίστικης οργής κατακλύζει την Ελλάδα και περικυκλώνει τα αστυνομικά τμήματα σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι μαθητές αφήνουν τα σχολεία και διαδηλώνουν στους δρόμους. Ολα τα αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις με νεράντζια, αβγά, μπογιές και πέτρες, περιπολικά αναποδογυρίζονται, μαθητές καταλαμβάνουν και αποκλείουν κεντρικούς δρόμους πόλεων. Τράπεζες και δημόσια κτίρια δέχονται επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα: Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι, Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες, αυτές είναι οι δικές μας μέρες.

* Το απόγευμα γίνεται το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, όπως και η οδύνη, η οργή. Τεράστιες είναι όμως και οι καταστροφές. Διαδηλωτές σπάνε τις βιτρίνες όλων σχεδόν των τραπεζών και των εμπορικών καταστημάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας και στο Σύνταγμα. Ιδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν λεηλασίες των καταστημάτων.

*Στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Σίνα, ένα κτίριο με καταστήματα αρπάζει φωτιά, το ίδιο και σε 6ώροφο κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού. Νομική, ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνείο τελούν υπό κατάληψη και περικυκλώνονται από αστυνομικές δυνάμεις.

grigoropoylos_6.jpg

* Δεκάδες μολότοφ και πέτρες ρίχνονται κατά των αστυνομικών, που απαντούν με πετροπόλεμο και ρίψη χημικών. Γενική ασφυξία. Γίνονται πάνω από 120 προσαγωγές και 70 συλλήψεις ως τα μεσάνυχτα. Η τηλεοπτική αναμετάδοση των γεγονότων εστιάζει στις καταστροφές των περιουσιών και καυτηριάζει την παντελή απουσία του κράτους. Ολοι χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή απόντα και ανεπαρκή. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι πάνω απ' όλα δεν πρέπει να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή. Ο ξένος Τύπος μιλά για χάος και πρωτοφανείς ταραχές τις οποίες συνδέει ευθέως με την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια των νέων.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) σε χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να κηρύξει 3ήμερη απεργία από σήμερα το πρωί ως και την Τετάρτη, ενώ οι φοιτητές οργανώνουν και νέες διαδηλώσεις για επόμενες ημέρες.

«Οργή - οργή, σκοτώσατε παιδί» - «Αυτές οι ημέρες ανήκουν στον Αλέξη». Με αυτά τα συνθήματα, χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων πραγματοποίησαν το πρωί αυθόρμητες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, για να εκφράσουν την οργή τους για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά του ειδικού φρουρού.

Oι πορείες και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με μηνύματα από κινητό σε κινητό και από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Ολες οι εφημερίδες αναπαράγουν τη φωτογραφία - ντοκουμέντο, σύμφωνα με την οποία, την Κυριακή, ενώ έφτανε η διαδήλωση έξω από τη ΓΑΔΑ, αστυνομικός σημάδευε με το περίστροφο προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών.

grigoropoylos_7.jpg

Τρίτη 9/12/2008

Στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου, κηδεύεται στις 3 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος, που πέθανε το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια, από σφαίρα αστυνομικού. Μεγάλα είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης για την αποφυγή επεισοδίων.

* Γίνεται η κηδεία του Αλέξη στο Παλαιό Φάληρο παρουσία χιλιάδων πολιτών. Νέα επεισόδια ξεσπούν στους γύρω χώρους. Ενοπλοι, αμετανόητοι, ζητάδες πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, εν μέσω κόσμου, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά. Δημοσιεύονται φωτογραφίες με αστυνομικό να έχει βγάλει το πιστόλι του και να σημαδεύει διαδηλωτές στην πορεία της Κυριακής.

* Νέα διαδήλωση μαθητών στην Ομόνοια με αίτημα τον αφοπλισμό της Αστυνομίας, να φύγει η κυβέρνηση. Πορεία καθηγητών και φοιτητών έξω από τη Βουλή. Τα ΜΑΤ επιτίθενται και χτυπούν διαδηλωτές.

grigoropoylos_8.jpg

* Σοβαρά επεισόδια και στην Πάτρα με καταστροφές τραπεζών και καταστημάτων. Στην Αθήνα, ο απολογισμός βαρύς. Πάνω από 500 καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Οι έμποροι ζητούν βοήθεια και προστασία. Η κυβέρνηση παρακολυθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς και ζητεί βοήθεια. Του αντιτείνουν εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε ειρηνική διαμαρτυρία στο Περιστέρι.

Η μια μετά την άλλη οι διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας βρίσκονταν  υπό κατάληψη ή γίνονταν θέατρα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σίγουρα, η πιο εντυπωσιακή ενέργεια σημειώθηκε στο Βερολίνο, με την κατάληψη του Γενικού Προξενείου - ένα γεγονός που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ αλλά και των ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης. "Το κράτος δολοφονεί" έγραφε το επιβλητικό πανώ που κρέμασαν τα περίπου 22 άτομα (στην πλειοψηφία τους φοιτητές στη Γερμανία) στην πρόσοψη του κτιρίου ενώ στα γερμανικά έγραψαν: «Αλέξανδρος-Ανδρέας Γρηγορόπουλος, 16 ετών δολοφονήθηκε από το κράτος».

Στο Ζάγκρεμπ, τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε επίθεση στην ελληνική πρεσβεία και γράφτηκε περιμετρικά το σύνθημα: "Α. Γρηγορόπουλος, νεκρός από το κράτος. Όλα τώρα αρχίζουν". Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα έξω από το Γενικό Προξενείο της χώρας μας, στο κέντρο του Παρισιού.

grigoropoylos_23.jpg

Εξάλλου, χθες το απόγευμα, αποχώρησαν ειρηνικά οι περίπου 40 Έλληνες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Προξενείου για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Έλληνα νεαρού μαθητή στα τραγικά επεισόδια της Αθήνας. Συγκεκριμένα τριάντα έως σαράντα νεαροί Έλληνες, κυρίως φοιτητές, βρίσκονταν από το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από τα κτίρια της ελληνικής πρεσβείας και του Ελληνικού Προξενείου στο Λονδίνο, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα. Οι διαμαρτυρόμενοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κτήριο της Πρεσβείας και την αντικατέστησαν με άλλη, κοκκινόμαυρη. Η Αστυνομία συνέλαβε δύο Έλληνες διαδηλωτές και έκλεισε τον δρόμο, που οδηγεί στην Ελληνική Πρεσβεία.

Και στην Κύπρο...

Στην Πάφο τετρακόσιοι περίπου μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό στην Αθήνα. Όταν έγινε απόπειρα να κοπεί ο δρόμος συνελήφθη ένας μαθητής. Το γεγονός εξόργισε τους υπόλοιπους οι οποίοι πολιόρκησαν και πετροβολούσαν το αστυνομικό τμήμα

grigoropoylos_9.jpg

Τρίτη 10/12/2009

*Σε καταλήψεις, νέα συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν φοιτητές και μαθητές. Εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με ειρηνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Το ΠΑΜΕ προτίμησε την Ομόνοια.

* Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίζεται στον ανακριτή για να αποληγθεί ο κατηγορούμενος Ε. Κορκονέας. Μιλά για «ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος» και ξεσηκώνει κατακραυγή. Προφυλακίζεται μαζί με τον Βασ. Σαραλιώτη και οδηγείται στις φυλακές Δομοκού. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να σημαδεύει και να πυροβολεί. Τυπική συγγνώμη ζήτησε στην προφορική του απολογία.

* Φίλοι του Αλέξη στέλνουν επιστολή: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα, κλαίμε και από μόνοι μας.

* Ο ξένος Τύπος μιλά για σκάνδαλα, διαφθορά και αποτυχημένη ελίτ που αηδίασαν τους νέους.

grigoropoylos_20.jpg

*Η ελληνική εξέγερση διεθνοποιείται. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συμπαράστασης στους νέους και καταδίκης της αστυνομικής βίας.

* Το κόστος των ζημιών μόνο στην Αθήνα εκτιμάται από το ΕΒΕΑ στα 50 εκατ. ευρώ. Ζημιές υπέστησαν 374 μεσαία και μικρά καταστήματα, 40 μεγάλα, 16 τράπεζες, 3 θέατρα και κινηματογράφοι, 2 σουπερμάρκετ. Στη Θεσσαλονίκη 88 καταστήματα και 14 τράπεζες, στον Βόλο 14 τράπεζες και 2 καταστήματα, στο Ηράκλειο 20 τράπεζες, στη Λάρισα 36 τράπεζες, 3 δημόσια κτίρια και 3 καταστήματα.

*Στην Πάτρα αλλά και στη Λάρισα γίνεται λόγος για δράση παρακρατικών και ακροδεξιών στοιχείων, σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία.

grigoropoylos_21.jpg

Στο Παρίσι εκατό περίπου Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο ελληνικό προξενείο. Ανάρτησαν πανώ στην πρόσοψη, που έγραφε στα ελληνικά και τα γαλλικά: «Το κράτος δολοφονεί. Aνδρέας Γρηγορόπουλος, νεκρός στα δεκάξι του». Οι μισοί περίπου κατάφεραν να μπουν στο κτίριο φτάνοντας στον πρώτο όροφο, έξω από την πόρτα του Προξενείου, ενώ οι υπόλοιποι εμποδίστηκαν από αστυνομικούς και δυνάμεις των CRS.

Στη Χάγη την Τρίτη το απόγευμα συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα (Έλληνες, αλλά και Ολλανδοί, Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και Ιταλοί) - αριθμός που εξέπληξε τους οργανωτές, καθώς η κινητοποίηση αποφασίστηκε μόλις το βράδυ της Δευτέρας και οι ειδοποιήσεις έγιναν κυρίως μέσω του facebook kαι του ολλανδικού indymedia.

grigoropoylos_10.jpg

Τετάρτη 11/12/2009

*Νέες επιθέσεις μαθητών σε 25 αστυνομικά τμήματα της χώρας. Περισσότερα από 400 σχολεία παραμένουν κλειστά.

*Η κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα κοινωνικό φαινόμενο ξεσηκωμού παρά μόνο βία.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στο ΚΚΕ, το οποίο τον συνδέει με τη δράση των κουκουλοφόρων. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Γ. Καρατζαφέρη.

* Στον ξένο Τύπο εκφράζονται φόβοι για εξαγωγή της εξέγερσης στην Ευρώπη. Ο Σαρκοζί υποχωρεί μπροστά στο μαθητικό κίνημα καταλήψεων στη Γαλλία και ματαιώνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

*Ηθική δολοφονία του 15χρονου χαρακτηρίζει ο ΔΣΑ την περιύβριση του νεκρού μαθητή.

*Νέα διαδήλωση στο κέντρο, με συνθήματα κατά του συνηγόρου του ειδικού φρουρού Αλ. Κούγια.

* Η Αλέκα Παπαρήγα επανέρχεται δριμύτερη, αποκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «ομπρέλα για γνωστούς προβοκάτορες». Εξαπολύει και πάλι επίθεση κατά των κουκολοφόρων τους οποίους, όπως είπε, «χαϊδεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ.

grigoropoylos_11.jpg

Αθήνα:  Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα από τα Προπύλαια και περνώντας από την οδό Σταδίου κατευθύνθηκε προς τη Βουλή.

Θεσσαλονίκη: Συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα χθες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλο από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκωνέα. Στις 6 το απόγευμα, στην περιοχή της Καμάρας, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 νεαρά άτομα, κυρίως του αντεξουσιαστικού χώρου, και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την πορεία ακολουθούσαν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων τουλάχιστον τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ και κατά τη διάρκειά της δεν έγιναν επεισόδια.

grigoropoylos_12.jpg

Πέμπτη 12/12/2008:

Ηδη 400 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη
* Ο πρωθυπουργός απορρίπτει πρόωρες εκλογές και έκτακτα μέτρα κατά διαδηλωτών. Ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηθικό αυτουργό των μαθητικών κινητοποιήσεων. Επανεξετάζεται το καθεστώς οπλοφορίας των αστυνομικών με ετήσια εξέταση από ψυχίατρο.

grigoropoylos_13.jpg

 

Κυριακή 14 Δεκέμβρη:

*«Για νεολαία των αδιεξόδων στα οποία την οδήγησε ένα κράτος εχθρός των ελπίδων και των ονείρων της», μιλά στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, δικαιολογώντας την εξέγερση. Κάνει αναφορά στο σύνθημα «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», λέγοντας: «Εχουν δίκιο. Ηρθε η ώρα γι' αυτούς. Ηρθε η ώρα για όλους μας, να αναλάβουμε την ευθύνη των αλλαγών στη χώρα. Είχα πει στον Καραμανλή ότι θα μας πάρουν με τις πέτρες, αλλά δεν με άκουσε», συμπλήρωσε με νόημα.

* «Επικοινωνιακό σχέδιο για να δυσφημηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, που αποδοκίμασε τη βία μειοψηφικών ομάδων.

*Σε γκάλοπ της Public Issue για την «Καθημερινή», το 60% χαρακτηρίζει «κοινωνική εξέγερση» τα πρόσφατα γεγονότα. Το 72% των Γάλλων φοβάται εξεγέρσεις «ελληνικού τύπου» και στη χώρα τους.

* Ο ξένος Τύπος επιτίθεται στον Καραμανλή για τον χειρισμό των γεγονότων. Οι «Times» αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ξέμεινε από δακρυγόνα.

 

Δευτέρα 15/12/2008: 

* Παμμαθητική συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΑ. Τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται προκλητικά. Επιτίθενται σε ανήλικους μαθητές, τους υβρίζουν, τους προπηλακίζουν και συλλαμβάνουν αρκετά παιδιά.

* Πορεία συμπαράστασης στους 25 συλληφθέντες της Λάρισας (οι περισσότεροι ανήλικοι), με επεισόδια και πετροπόλεμο. Οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη τούς παρέπεμψαν για παραβίαση του τρομονόμου!

* Κατατίθεται το πόρισμα-κοροϊδία της Εξεταστικής για το Βατοπέδι. Η κυβερνώσα πλειοψηφία καταλογίζει απλώς πολιτικές ευθύνες στους υπουργούς της και τους απαλλάσσει από τις ποινικές.

* Η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού αποκαλεί «δήθεν» τους αυτόπτες μάρτυρες και ζητεί την αποφυλάκισή του.

Το Συντονιστικό Σχολείων "Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος" καλεί έξω απο τη ΓΑΔΑ. Οι ρίψεις γιαουρτιών και αλευριού αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσαλώσουν τα ΜΑΤ και να χτυπήσουν βάναυσα τη συγκέντρωση με ξύλο και χημικά. Στη διάρκεια της έντασης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο νέους, τους οποίους ξυλοκόπησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και με σαθρό κατηγορητήριο τους οδήγησαν ενώπιον του εισαγγελέα.
Την ίδια ώρα άλλοι μαθητές από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

grigoropoylos_14.jpg

Τρίτη 16/12/2008:

*Πάνω από 600 σχολεία κλειστά σε όλη τη χώρα. Πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη, δρόμοι αποκλείονται.

* Νεαροί εισβάλλουν ειρηνικά στην ΕΡΤ και ανοίγουν πανό την ώρα του δελτίου ειδήσεων: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους. Να αποφυλακιστούν οι συλληφθέντες».

*Εμπηστική επίθεση στο κτίριο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με έξι αστυνομικούς ελαφρά τραυματίες και ζημιές σε 10 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

* Για πλευρική αλλοίωση της βολίδας του ειδικού φρουρού μιλούν οι ειδικοί, δείχνοντας εποστρακισμό της σφαίρας. Δύο αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για ευθεία βολή του δράστη.

*Ποινές - χάδι στους δράστες της «ζαρντινιέρας», από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, με ποινές από 15 έως 39 μήνες στους 8 κατηγορουμένους.

** «Υποτίμησα το θέμα του Βατοπεδίου, δεν είχα πλήρη εικόνα», λέει τώρα ο πρωθυπουργός.

grigoropoylos_15.jpg

Νεαροί πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη κατάληψη στο στούντιο της NET, διακόπτοντας το δελτίο ειδήσεων και αναρτώντας πανό, που έγραφε "Σταματήστε να κοιτάτε / Βγείτε όλοι στους δρόμους". Οι καταληψίες ανάρτησαν ακόμη δύο μικρότερα πανό που ανέγραφαν "Ελευθερία για όλους μας" και "ʼμεση Αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων". Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποίησαν μια μαζική ειρηνική πορεία προς το ΑΤ Εξαρχείων με βασικό σύνθημα "Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω τα ΜΑΤ από τη συνοικία". Την ίδια ώρα οι καταληψίες του δημαρχείου του Αγ. Δημητρίου πραγματοποιούσαν μια εξίσου μαζική πορεία μέσα από τις γειτονιές του Αγ. Δημητρίου-Μπραχαμίου.

grigoropoylos_16.jpg

Τετάρτη 17/12/2008:

*Νέα συγκέντρωση μαθητών στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Επιθέσεις στα ΜΑΤ με αλεύρι, αβγά και νεράντζια. «Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, έχουμε εξέγερση» ήταν το κεντρικό σύνθημα.

* Κατάληψη της ΓΣΕΕ από ομάδα «εξεγερμένων εργατών» με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

* «Ανάρτηση πανό Αντίστασης» στην Ακρόπολη από φοιτητές.

* Συγκέντρωση φοιτητών της κατάληψης Καλών Τεχνών και πολιτών στην πλατεία Καπνικαρέας, με συμβολικό σπάσιμο τηλεοράσεων.

* Συνάντηση Αλαβάνου με μέλη 15μελών συμβουλίων από σχολεία της Αθήνας στη Βουλή. «Είναι η αίσθηση του αδιεξόδου παντού, που μας θυμώνει», λέει μια μαθήτρια.

*Εμπρηστική επίθεση σε κλούβα ΜΑΤ στη Μιχαλακοπούλου.

Με ένα γιγαντιαίο πανό, κρεμασμένο στον βράχο της Ακρόπολης, που καλούσε σε αντίσταση σε 4 γλώσσες, φοιτητές και μαθητές της Νεολαίας ΣΥΝ μήνυμα ενάντια στην καταστολή προπαγανδίζοντας συγχρόνως την πανευρωπαϊκή μέρα δράσης της Πέμπτης. Την ίδια στιγμή, νέοι εργάτες και υπάλληλοι, επισφαλώς απασχολούμενοι και άνεργοι, προχωρούσαν σε κατάληψη της ΓΣΕΕ με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων των διαδηλώσεων και την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στις εξεγερτικές κινητοποιήσεις.

grigoropoylos_17.jpg

Πέμπτη 18/12/2008:

* Νέος μυστηριώδης πυροβολισμός 16χρονου μαθητή από 80 μέτρα, στο Περιστέρι. Ο μαθητής τραυματίστηκε στο χέρι.

* Νέα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο, γύρω από τη Νομική, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αστυνομικοί ξυλοκοπούν διαδηλωτές, ρίχνουν τόνους χημικά και συλλαμβάνουν όποιον βρουν μπροστά τους. Πόλεμος με μολότοφ, πέτρες, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Κάποιοι βάζουν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

*Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και επισημαίνει ότι ορισμένα ΜΜΕ και αστικά έντυπα που προβάλλουν το νέο πολιτικό υποκείμενο των εξεγερμένων είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό.

* Τεχνική αναπαράσταση του περιστατικού ζητεί η βαλλιστική έρευνα, που μιλά, όπως και ο ιατροδικαστής, για εποστρακισμό της σφαίρας.

Μεγάλο πανεκπαιδευτικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο, που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις και εκτεταμένη χρήση ιδιαιτέρως ισχυρών χημικών από την αστυνομία. Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αναίτιες τυφλές συλλήψεις σε διάφορα σημεία, σε άσχετο χρόνο με τα τεκταινόμενα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Περιστέρι, όπου πυροβολήθηκε από άγνωστο 16χρονος μαθητής, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

grigoropoylos_18.jpg

Παρασκευή 19/12/2008:

*Συγκεντρώσεις από μαθητές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

* Καλλιτέχνες (Φ. Δεληβοριάς, Αλκ. Ιωαννίδης, Κων. Βήτα, Γ. Δημητριάδης, Διάφανα Κρίνα, Χρ. Θηβαίος, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Πουλικάκος, Διον. Τσακνής, Μ. Φάμελλος κ.ά.) δίνουν στα Προπύλαια συναυλία αλληλεγγύης στην εξεγερμένη νεολαία.

* Πάνω από 2.500 μαθητές του Περιστερίου διαδηλώνουν για τη νέα σφαίρα. Σ' ένα από τα πανό γράφουν: Παίζετε με τους φόβους μας και το μέλλον μας. Αν ξεπεράσουμε τους φόβους μας δεν έχουμε όρια.

Περισσότεροι από 120 καλλιτέχνες και συγκροτήματα συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία ενάντια στην κρατική καταστολή, Προπύλαια. Στα Χανιά ακτιβιστές κατέλαβαν το τοπικό κανάλι "Κύδων".
Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας δεκάδες σχολές σε όλη την Ελλάδα έλαβαν αποφάσεις κατάληψης μέσω των γενικών τους συνελεύσεων, ενώ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επαρχίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες διαμαρτυρίας.

grigoropoylos_19.jpg

Σάββατο 20 Δεκέμβρη:

*Παιχνίδια με το άσυλο. Με αφορμή επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, οι αστυνομικές δυνάμεις ζητούσαν επίμονα άδεια άρσης του ασύλου. Οι πρυτανικές αρχές αρνούνται και το διαφυλάσσουν παρά τις πιέσεις.

* Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών πετούν σάπια κρέατα, ευγενική χορηγία των εμπόρων της Βαρβακείου αγοράς, στο πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συντάγματος. Τα ΜΑΤ που φυλάνε το δέντρο επιτίθενται με κλομπ, κλοτσιές και δακρυγόνα.

* Επιθέσεις με μολότοφ σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και «Τειρεσία».

Play Video

Play Video

 

 

 

grigoropoylos_2.jpg

Οι τίτλοι εφημερίδων μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου

Ενα παιδί οπλισμένο μόνο με όνειρα
(ΕΘΝΟΣ 8/12/2008)

Πυροβολεί τώρα τη μνήμη του Αλέξη

(ΤΑ ΝΕΑ 11/12/2009)

Οι μαθητές θέλουν να μείνουν στους δρόμους ως τα Χριστούγεννα

(ΤΟ ΒΗΜΑ 13/12/2008)

Γενικός ξεσηκωμός για τον Αλέξη

 (ΕΘΝΟΣ 16/12/2008)
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17/6/2009)

Καταλήψεις έως τις γιορτές

(ΕΘΝΟΣ 17/12/2008)

ΜΑΤ καταδιώκουν μαθητές στην Ευελπίδων

(Η ΑΥΓΗ 18/12/2008)

Αποτέλεσμα της κρατικής τρομοκρατίας η δολοφονία του μαθητή

(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 18/12/2008)

Αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας

(ΤΟ ΒΗΜΑ 19/12/2008)

Η βλητική εξέταση θα ρίξει φως στην υπόθεση

(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/12/2008)

Με το όπλο στραμμένο στα παιδιά (ΤΑ ΝΕΑ 19/12/2008)

Μία σφαίρα, 15 μέρες που άλλαξαν μια γενιά

(Η ΑΥΓΗ 20/12/2008)

Ως την επόμενη Τρίτη η αυτοψία για τον Αλέξη

(ΤΟ ΒΗΜΑ 20/12/2008)

Το ποτάμι της οργής πλημμύρισε τους δρόμους

(Η ΑΥΓΗ 21/12/2008)

Ειρηνικό συλλαλητήριο με επεισοδιακή συνέχεια

(ΤΟ ΒΗΜΑ 9/1/2009)

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 15χρονου

(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21/1/2009)

Στην Αμφισσα η δίκη για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου

[ΤΑ ΝΕΑ 9/11/09]

Τα συνθήματα

Συγκροτούν το αδιαμεσολάβητο νόημα της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Τα συνθήματα που φώναξαν οι νέοι και οι μαθητές διαδηλώνοντας στους δρόμους, τα συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους κτιρίων και ΑΕΙ συμπυκνώνουν τις αγωνίες, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα της νεολαίας.

Είναι η απάντηση των «προγραμμένων» της κοινωνίας στο σημερινό, κυρίαρχο αλλά αποτυχημένο και απαξιωμένο σύστημα πολιτικής ηθικής. Προτάσσοντας συχνά το χιούμορ, αποτελούν τον κώδικα επικοινωνίας της νέας γενιάς που ασφυκτιά και αντιστέκεται στην απροκάλυπτη βία της εξουσίας.

Συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά από αυτά, και τα παραθέτουμε σ' ένα μικρό ιστορικό φλας-μπακ.

Συνθήματα μαθητών-διαδηλωτών:

*Η δημοκρατία σας βρωμάει δακρυγόνο

*Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες

*Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό

*Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη

*Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία

*Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι

*Μπάτσοι, γουρούνια, δενδροκόμοι (όταν τα ΜΑΤ φύλαγαν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα).

*Φοράτε μπλε στολές και άσπρα καπελάκια, εσείς δεν είστε μπάτσοι, είστε τα στρουμφάκια

*Τα υπουργεία λένε τους μαθητές αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες

*Κάθε μια ώρα θα κάνουμε πορεία, οι μπάτσοι θα πεθάνουνε απ' την ορθοστασία

Αλλα συνθήματα:

*Ο καναπές σου, η συμμετοχή σου

*Θα κάνουμε πορεία ως τη Δευτέρα Παρουσία, δεν θα μείνει τράπεζα ούτε για ληστεία...

*Πορεία θα κάνουμε μέχρι τη Λαμία, σιγά μην πληρωθείτε για την υπερωρία

*Οταν οι μπάτσοι σκοτώσουν τα παιδιά σας τότε θα βγείτε κι εσείς απ' τα κλουβιά σας

*Αλλοι κρύβονται πίσω από κουκούλες και άλλοι πίσω από οφ σορ εταιρείες

*Εμπρός λαέ στο δρόμο των αγώνων, ΚΑΤΩ η κυβέρνηση των δολοφόνων

*Σταματήστε να κοιτάτε και βγείτε στους δρόμους (από την κατάληψη στην ΕΡΤ)

*Και οι πέτρες εξοστρακίζονται

*Αφήστε τα ποτά και βγείτε στα στενά (από πορεία σε Γκάζι-Ψυρρή)

*Παίζετε με τους φόβους μας και το μέλλον μας. Αν ξεπεράσουμε τους φόβους μας δεν έχουμε όρια

*Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει

*Από την ατομική επανάκτηση και τη συλλογική απαλλοτρίωση στη γενικευμένη λεηλασία

*Σε κάθε γωνιά υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν σταμάτησε το '73

*Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε να μπορούμε να ονειρευόμαστε

*Merry ChristMAT

*Merry crisis and a happy new Fear

*Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, έχουμε εξέγερση

*Στάχτη και Burberry (στο ομώνυμο κατάστημα)

*Αθώος, μάγκας και πιτσιρικάς, θα μπορούσε να είναι ένας από μας

*Τα πλούτη τους είναι το αίμα μας

*Αλέξη μη φοβάσαι, είμαστε μαζί σου, αυτό το κωλοκράτος θα πέσει προς τιμή σου

*Με μια συγνώμη δεν σταματούν οι φόνοι

*Στο δρόμο, στο δρόμο, θα σπάσουμε τον τρόμο

*Ρεβεγιόν στα οδοφράγματα

*Το θέατρό σας αρνούμαστε να παίξουμε, φτου ξελεφτερία (σπουδαστές δραματικών σχολών)

*Απενεργοποιήστε τα κινητά σας, ενεργοποιήστε τη συνείδησή σας (από παρέμβαση-κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου)

*Δεν παζαρεύουμε μια μίζερη ζωή, τίποτα λιγότερο από τα πάντα

*Κουμής-Κανελλοπούλου μας οδηγούν και αυτοί στους δρόμους θα δικαιωθούν

Συνθήματα γραμμένα σε τοίχους του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης:

*Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς για ανθρώπινες ζωές

*Μισό δισ. οι ζημιές; Σιγά, 28 δώσανε στις τράπεζες αλλά κανείς δεν τους είπε αλήτες

*Σπέρνεις καταπίεση, θερίζεις φωτιά

*Πάνω στην εθνική ενότητα χτίζεται η κοινωνική εκμετάλλευση

*Μη βλέπετε ειδήσεις, η αλήθεια βρίσκεται στους δρόμους

*Το κράτος παρακράτησε

*Εδώ πατάς, εκεί ματάς

*Προπαγάνδα είναι να βαφτίζεις τους εξεγερμένους «αλήτες κουκουλοφόρους» και τους χρυσαυγίτες «αγανακτισμένους πολίτες»

*Δημόσια δωρεάν χημεία

*Τα οδοφράγματα κλείνουν δρόμους αλλά ανοίγουν περάσματα

*Η εξέγερση ή θα είναι γιορτή ή τίποτα

Σάββατο 13 Δεκέμβρη:

* Πάνω από 1.000 παιδιά παραμένουν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη από τις 12 το μεσημέρι ώς τα ξημερώματα τη Κυριακής, ανάβουν κεριά, φωνάζουν συνθήματα, κοιτάζουν στα μάτια και μοιράζουν λουλούδια στους άνδρες των ΜΑΤ, που παραμένουν ψυχροί και ανέκφραστοι. Συγκεντρώσεις γίνονται όλο το διήμερο και στη Θεσσαλονίκη.

*Το βράδυ, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία, αρκετός κόσμος συγκεντρώνεται στην Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, εκεί όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξης, και φωνάζει συνθήματα κατά της κρατικής βίας. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Στους γύρω δρόμους, ΜΑΤ και αστυνομικοί με πολιτικά. Κάποιοι επιλέγουν πορεία στο Γκάζι. Η Αστυνομία προχωρά σε δεκάδες προληπτικές συλλήψεις.

* Για δικαιολογημένη οργή της νεολαίας μιλά ο Γ. Παπανδρέου, όταν κάποιοι λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο ενώ την ίδια στιγμή δολοφονείται ένας 15χρονος.

*Τα ΜΑΤ επιτίθενται και χτυπούν 13χρονους μαθητές που διαδηλώνουν ειρηνικά στο Σύνταγμα. «Είναι μωρά ρε. Μην τα χτυπάτε», φώναζε ο κόσμος. Κόσμος συρρέει στο Σύνταγμα, ανάβει κεριά.

επιμέλεια αφιερώματος: alfavita.gr

 

ΠΗΓΕΣ που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα:

η σελίδα του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο Facebook

οι ημερήσιες εφημερίδες Αυγή, Εθνος, Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστης, Το Βήμα, Τα Νέα,

το σάιτ "Στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου"

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα