Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Πότε εγκρίνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Σε διαφορετικές ημερομηνίες ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη αναμένεται να δώσουν έγκριση, στο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech την τρέχουσα εβδομάδα.

Σε καθεστώς προετοιμασίας βρίσκονται οι υγειονομικές δομές σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να προμηθευτούν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και να αρχίσουν άμεσα τον εμβολιασμό των πολιτών, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ αναμένεται τελικά να λάβει αδειοδότηση έπειτα από τις επιτυχυμένες κλινικές δοκιμές, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το αργότερο έως τις 17 Δεκεμβρίου. Από την άλλη το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να εγκρίνει το εμβόλιο εμβόλιο για τον κορονοϊό των Pfizer/BioNTech την τρέχουσα εβδομάδα έπειτα και από την τελευταία επιτυχημένη κλινική δοκιμή της εταιρείας.

Η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Εμερ Κουκ σε ραδιοφωνική συνέντευξή δήλωσε πως «αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν από τα Χριστούγεννα».

Η Pfizer/BioNTech έχει καταθέσει αίτηση έγκρισης του εμβολίου BNT162b1 ενώ η Moderna του mRNA-1273, αντίστοιχα, προς τον FDA και τον ΕΜΑ.

Ο ΕΜΑ, σύμφωνα με την Εμερ Κουκ, θέλει να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με του FDA. Ξεχωριστή διαδικασία «τρέχει» το Ηνωμένο Βασίλειο με τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα να εξετάζει τα αιτήματα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

Τα δύο εμβόλια έχουν παρουσιάσει αναπάντεχα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Το BNT162b1 είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 και αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση, ενώ το mRNA-1273 έχει 94,1% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου και 100% αποτελεσματικότητα στις βαριές περιπτώσεις COVID-19. Η αποτελεσματικότητα του AZD1222 κυμαίνεται μεταξύ 62-90% ανάλογα με το δοσολογικό σχήμα.

Οι αποφάσεις στην Ευρώπη

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου.

Η αίτηση στον ΕΜΑ γίνεται αφού η αμερικανική φαρμακοβιομηχνία Pfizer και η γερμανική BioNTech υπέβαλαν αίτηση στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου. 

Οι δύο  εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. 

Ο EMA θα έχει ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και αυτού της Moderna μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα με το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει σταδιακά συνολικά 25.000.000 δόσεις του εμβολίου της αδειοδοτημένης εταιρείας, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα καλύψουν τελικά τις εμβολιαστικές ανάγκες 12,5 εκατομμυρίων πολιτών. Παράλληλα ο εμβολιασμός των πληθυσμιακών ομάδων θα είναι δωρεάν και θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος έχει δηλώσει πως στην «πρώτη ομάδα» προτεραιότητας του εμβολίου κατά του κορονοϊού ανήκουν οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και κλειστών δομών, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα πρέπει να λάβουν οι εκπαιδευτικοί, οι οδηγοί ΜΜΜ, οι υπάλληλοι στην «πρώτη γραμμή» της προσφοράς υπηρεσιών καθώς και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτεροι από 60 ετών.

Εν το μεταξύ, η Ελλάδα έχει ήδη προμηθευτεί, μέσω της ΕΕ, επτά ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους για την ασφαλή φυύλαξη του εμβολίου για τον κορονοϊό και αναμένεται να λάβει άλλους επτά εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Οι ειδικοί αυτοί ψυκτικοί θάλαμοι θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία όλης της χώρας ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν ομαλά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα COVID-19.

Σχεδιάζεται ακόμα καμπάνια ενημέρωσης σύμφωνα με την κα. Παγώνη που θα προετοιμάζει τον κόσμο για την αξία του εμβολιασμού, ώστε να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Όπως τονίζεται με κάθε ευκαιρία από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και αυτοβούλως οι πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο εφόσον έχουν πειστεί για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του κόσμου και να αναχαιτιστεί η πορεία του κορονοϊού.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού ενδέχεται να έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Αυτός σημαίνει ότι, σύμφωνα με την Telegraph, αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή αναμένεται να ξεκινήσει την επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου ενώ το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) μπορεί να είναι έτοιμο να χορηγήσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ακόμα και από την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Εμβόλιο της AstraZeneca - Εμβόλιο της Οξφόρδης : Αποτελέσματα και προβληματισμοί

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca κατασκευάζεται από έναν «αδενοϊό», σαν αυτούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, που απομονώθηκε από χιμπατζήδες και τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην αναπαράγεται πλέον στα κύτταρα. Όταν εγχέεται, το εμβόλιο δίνει «πληροφορίες» στα ανθρώπινα κύτταρα ώστε αυτά να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 που είναι ο κύριος στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των κορονοϊών.

Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει το εμβόλιο σε περίπου 10.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ στα πλαίσια της δοκιμής αποτελεσματικότητας, η οποία όμως τέθηκε προσωρινά σε αναστολή για περισσότερο από ένα μήνα το καλοκαίρι, καθώς ήταν υπό διερεύνηση μια πιθανή νευρολογική επιπλοκή σε έναν συμμετέχοντα που συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις, κατά τις δοκιμές, ότι το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στο σκέλος της δοκιμής, στο Ηνωμένο Βασίλειο ορισμένοι συμμετέχοντες έκαναν τακτικά έλεγχο για SARS-CoV-2, ακόμα κι αν δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Οι διαφορές στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και του εμβολίου της Οξφόρδης υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση, λένε οι ερευνητές της μελέτης. 

Εμβόλιο της AstraZeneca ή της Pfizer/BioNtech

Το εμβόλιο αυτό είναι σταθερό σε θερμοκρασίες ψυγείου, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται στους -70oC έως και ώρες πριν από τον εμβολιασμό. Επιπλέον, το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο νωρίτερα, σε σχέση με άλλα εμβόλια και σε μεγάλες ποσότητες.

Η AstraZeneca εκτιμά ότι θα έχει ετοιμάσει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2020 και έχει ικανότητα παραγωγής 100 έως 200 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα μόλις αυξηθεί η παραγωγή. Σύμφωνα με ειδικούς η μάχη μεταξύ όλων αυτών των εμβολίων θα αφορά σε μεγάλο βαθμό και την εφοδιαστική αλυσίδα ( logistics) των διαφορετικών εμβολίων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις διαψεύδει Καλλιάνο: «Κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε»
Η απάντηση Άδωνι σε Καλλιάνο για τη νοσηλεία του πατέρα του: Σέβομαι τον πόνο κάθε συγγενούς, τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία
Άδωνις διαψεύδει Καλλιάνο: «Κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε»
Βουκουρέστι
Προσλήψεις ελληνόφωνων στο Βουκουρέστι: Μισθός πάνω από των 28.500 ευρώ και δωρεάν διαμονή
Η εταιρεία προσφέρει μεταξύ άλλων δωρεάν αεροπορικά, Ιδιωτική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες ανάπτυξης σταδιοδρομίας
Προσλήψεις ελληνόφωνων στο Βουκουρέστι: Μισθός πάνω από των 28.500 ευρώ και δωρεάν διαμονή