pavliani
Ένα πανέμορφο χωριό μέσα στο καταπράσινο δάσος με ένα εντυπωσιακό πάρκο αναψυχής

Στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας, το πανέμορφο χωριό της Παύλιανης. Πρόκειται για έναν προσιτό προορισμό, μιας και οι αποστάσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι σχετικά μικρές, μην ξεπερνώντας τις τρεις περίπου ώρες διαδρομής. 

Με μια μεγάλη και μακριά ανά τους αιώνες πορεία, η Παύλιανη προσελκύει όλο και περισσότερους εκδρομείς, καλύπτοντας κάθε απαίτηση, μιας και η ομορφιά της διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Τόσο τους χειμερινούς μήνες με το ολόλευκο της φόρεμα να καλύπτει κάθε ατέλεια της μητέρας φύσης, όσο και τους καλοκαιρινούς, με το πράσινο να κυριαρχεί σε κάθε σημείο της, και σε συνδυασμό πάντα με την ηρεμία αλλά και τη χαλάρωση που αντανακλά το μέρος, ξεπερνά τις απαιτήσεις όλων και χαρίζει μια ξέγνοιαστη διαμονή, τονίζοντας με τον τρόπο της την διαφορετικότητά της.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

Γνωστή από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, σε κοντινή απόσταση από τα ερείπια του ναού που είναι αφιερωμένος στον Ηρακλή, στο μέρος που κατά τη μυθολογία ο ανίκητος αυτός άνδρας τοποθετεί τον εαυτό του στην Πυρά στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα που του έδωσε άθελά της η γυναίκα του Διηάνειρα οδηγώντας τον σε φριχτό θάνατο, κερδίζει με τον τρόπο της λίγη από τη μυθικότητα αυτού, γεμίζοντας έτσι την αρχή των σελίδων της δικής της ιστορίας. Όσο για τη θεωρία της ονομασίας της, αναφέρεται ότι την οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ μια πιο πιθανή εκδοχή είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

Το χωριό έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους. 

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο αποδεικνύει μάλιστα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους. Με μια αξιοζήλευτη προσπάθεια, οι μαθητές του χωριού με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων, μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι πλάι στα τρεχούμενα νερά του ποταμού με φόντο τα αιωνόβια δέντρα του πάρκου, απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, γέφυρες, τούνελ και μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε καλούν να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνεις για λίγο και εσύ παιδί. 

Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019. 

Μια ακόμα πανέμορφη διαδρομή γεμάτη καταρράκτες και πολλές ακόμα εκπλήξεις είναι αυτή προς τον υδροβιότοπο Τζιρού, το μέρος που ζει το σπάνιο ψάρι Αττικόψαρο, όπως επίσης και αυτή προς το οροπέδιο της Καταβόθρας, το σημείο που ο Δίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον γιό του να καίγεται στην Πυρά, σκίζει με τη δύναμη του κεραυνού του τον βράχο, δημιουργώντας έτσι την απόκρημνη χαράδρα που τα νερά χύνονται στον Γοργοπόταμο και ανεβάζει τον Ηρακλή για πάντα στον Όλυμπο...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές