Lockdown και 17 Νοέμβρη: Θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου
Πορεία Πολυτεχνείου - Η "πειθαρχημένη απειθαρχία", το ΚΚΕ, οι φοιτητές, η απόφαση να γίνει η πορεία και οι σκέψεις για την αντιμετώπισή της

Του Νίκου Μάστορα

Το επόμενο πεδίο αναμέτρησης της κυβέρνησης με την πραγματικότητα απέχει 12 ημέρες και είναι το πως θα εξελιχθεί η πορεία για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση θα έχει να αναμετρηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, με μια κατάσταση στα όρια της πολιτικής ανυπακοής αλλά ταυτόχρονα μιας πορείας και συγκέντρωσης "καθαγιασμένης" από το χρόνο και το λαϊκό κίνημα, και θα πρέπει να αποφασίσει πως θα τη διαχειριστεί. 

Ηδη απο χθες με τις πρώτες διαρροές για την ανακοίνωση του lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις σε αρκετά ιδρύματα και ιδίως στο Πολυτεχνείο της Αθήνας ξεκίνησαν συζητήσεις (εξ αποστάσεως φυσικά οι περισσότερες) για το πως θα αντιδράσει το φοιτητικό κίνημα στην πρόκληση που θέτει η εποχή: θα γίνει εορτασμός και πορεία παρά το lockdown ή όχι; Κι αν γίνει, πως θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας; Η οποία το τελευταίο μακρύ διάστημα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιθετική σε ανάλογες συγκεντρώσεις ακόμα και χωρίς lockdown, οπως λχ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τους μαθητές στο Υπουργείο Παιδείας, στο Γαλάτσι,κα.

Θα γίνει η πορεία

Ηδη  αποφασίστηκε ότι ο εορτασμός και η πορεία θα γίνουν, με  ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-74 (Σ.Φ.Ε.Α.) μετά από χθεσινή του συνεδρίαση. Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. τονίζει πως “47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ο αγώνας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία συνεχίζεται”!

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, “το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974 στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 04/11/2020 αποφάσισε ομόφωνα: Καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973  και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία”. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Χαλβατζής και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Τριανταφύλλου. 

  Σημειώνεται εδώ ότι υπάρχει το προηγούμενο της "πειθαρχημένης απειθαρχίας" του ΚΚΕ, με την περίφημη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, υπό συνθήκες τήρησης αποστάσεων. Τότε οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως γάντια, μάσκες κ.ά., διαμήνυσαν ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση τόνισαν ότι η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια: Ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. 

Τώρα; Υπάρχει περίπτωση το ΚΚΕ να μην πάρει μέρος στην πορεία του Πολυτεχνείου; Καμία. Δεδομένο επίσης θεωρείται ήδη ότι ανάλογα θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κι άλλες οργανώσεις και κόμματα. Βέβαια οι συνθήκες μιας συγκέντρωσης είναι διαφορετικές από τις συνθήκες μιας πορείας, ωστόσο στα πρωτόγνωρα των καιρών δεν είναι διόλου παράλογο να δούμε και μια πορεία με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Γιατί το χρέος μνήμης που οφείλουμε στη Δημοκρατία δεν εμποδίζεται.

Ζητείται φόρμουλα για την πορεία και από την κυβέρνηση

Φυσικά ανάλογες προετοιμασίες γίνονται ήδη και από την πλευρά της κυβέρνησης. Τις επιβεβαιώνει σήμερα και ο "Μικροπολιτικός" των ΝΕΩΝ: "Ενα ερώτημα που πλανάται εν όψει του νέου lockdown σε διάφορες πολιτικές παρέες όπως και κυβερνητικά και κομματικά γραφεία θέλω να σας μεταφέρω σήμερα: Τι θα γίνει με την πορεία του Πολυτεχνείου; Από ό,τι μου λένε τα κόμματα το σκέφτονται πώς θα χειριστούν τον εορτασμό της επετείου ενώ κάποιες κομματικές νεολαίες ειδικά σκέφτονται και το ενδεχόμενο να κάνουν πορείες τηρώντας μέτρο ασφαλείας Από τα μέτρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η πορεία του Πολυτεχνείου δεν απαγορεύεται τυπικά και όπως μου μεταφέρουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπάρξει ειδική απαγόρευση με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το καλοκαίρι. Πληροφορούμαι δε ότι στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με τη διαχείριση του θέματος", αναφέρει.

Θα δούμε άραγε τον κ.Χρυσοχοϊδη να την απαγορεύει επικαλούμενος το lockdown; Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει το κόστος να αγνοηθεί η απαγόρευση και το συνακόλουθη "καυτή πατάτα" της διαχείρισης της πολιτικής ανυπακοής. Η θα δούμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να στέλνουν sms ότι πάνε για ...άθληση; 

Η περυσινή πορεία

Πέρυσι πάντως η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είχε διεξαχθεί χωρίς επεισόδια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αν και την προηγούμενη ημέρα η αστυνομία είχε κάνει "καταδρομικές" επιχειρήσεις εκκαθάρισης πέριξ των Εξαρχείων. Αυτό καθώς το κλίμα ήταν επίσης τεταμένο πάλι λόγω του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όχι όμως επειδή κάποιοι επιτέθηκαν στον πρύτανη, αλλά επειδή η αστυνομία είχε επιτεθεί σε φοιτητές. Οι εικόνες με τα ΜΑΤ που έχουν εγκλωβίσει φοιτητές μέσα στην παλιά ΑΣΟΕΕ και τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς φοιτητών, είχαν αναστατώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα. Παρόλα αυτά, οι φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.  Στην πορεία μάλιστα είχε συμμετάσχει και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
Το παρακάτω είναι εισήγηση στην εκδήλωση της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου με θέμα «Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα