magiorkinis
Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες άνω των 65 ετών - 30% αύξηση τα κρούσματα στην Αττική - «Έκρηξη» στη Θεσσαλονίκη

Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η επιδημία στην Ελλάδα, ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- σήμερα ανακοινώθηκαν 542 διαγνώσεις. Εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη -σήμερα ανακοινώθηκαν 595 διαγνώσεις- η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Έκανε έκκληση για άλλη μια φορά για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά χρήση μάσκας τονίζοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.

«Προς το παρόν η Αττική δεν ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης»

Ερωτηθείς ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επ. καθηγητής, τονίζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη - με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα - οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Σε ερώτηση που αφορούσε τα τεστ, ο Γ. Μαγιορκίνης είπε ότι δεν είναι πανάκεια, ενώ σε παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωση ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα επάρκειας των τεστ καθώς όσοι χρειάζονται τα τεστ μπορούν να τα κάνουν».

Στη συνέχεια ο κύριος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιστα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».

Ωστόσο τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα