test covid 19
Σλοβακία: Η χώρα παράδειγμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - Κάνει τεστ δωρεάν σε όλο της τον πληθυσμό

Τη διενέργεια τεστ κορονοϊού σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιγκόρ Μάτοβιτς

Ο Μάτοβιτς είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες δήλωσε πως αν δεν πραγματοποιηθεί ο εκτεταμένος έλεγχος του πληθυσμού, θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Όπως εξήγησε στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εκτιμά πως πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε πρόσφατα στη Σλοβακία. «Φοβάμαι ότι τα ισχύοντα μέτρα προστασίας έχουν καταστεί άχρηστα», δήλωσε ο Μάτοβιτς.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο μαζικός έλεγχος δεν μπορεί να βλάψει, μπορεί μόνο να μας βοηθήσει».

Ο Μάτοβιτς δήλωσε ότι «οι δοκιμές θα είναι δωρεάν» για τους περίπου 5,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας. Η μαζική εκστρατεία των τεστ κορoνοϊού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα, από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το CNNi.

Εδώ να τονίσουμε πως η Σλοβακία είναι η  χώρα που προστάτευσε τον πληθυσμό της από την κορονοιο καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη στην αρχή της πανδημίας .

Σύμφωνα με τον Guardian, η Σλοβακία που έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους ετοιμάζεται να κινητοποιήσει τον στρατό σε ένα πρόγραμμα τριών εβδομάδων για να κάνει τεστ σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών. Έως και τώρα καμία χώρα δεν έχει επιχειρήσει να κάνει τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.

Την περασμένη εβδομάδα η Σλοβακία έκανε τα πρώτα δοκιμαστικά τεστ σε τέσσερις περιοχές στα βόρεια της χώρας, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο και το επόμενο θα ακολουθήσουν περαιτέρω μαζικά τεστ.

Στόχος είναι να ελεγχθούν και τα 4 εκατ. των πολιτών άνω των 10 ετών. Όσοι βρεθούν θετικοί θα τεθούν σε απομόνωση.

Περίπου 20.000 ιατροί και νοσηλευτές θα συμμετάσχουν στον μαζικό έλεγχο που θα διενεργηθεί σε χιλιάδες σημεία στη χώρα. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα περίπου μισή ώρα από τη λήψη του δείγματος.

Καραντίνα ή πρόστιμο στους αρνητές

Όσοι βγουν θετικοί στο τεστ θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν σε καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι ή να μεταφερθούν σε εγκατάσταση που θα παρέχεται από την κυβέρνηση.

Οι πολίτες που θα αρνηθούν να κάνουν το τεστ θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 10 ημερών ή να πληρώσουν πρόστιμο 1.650 ευρώ.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού σε άλλες χώρες της Ευρώπης

ΓΑΛΛΙΑ

Έρημοι δρόμοι γύρω από τη γραφική Μονμάρτη κατά τη δεύτερη ημέρα του lockdown στο Παρίσι και ολόκληρη τη Γαλλία. Η χώρα κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, με περισσότερα από 49 χιλιάδες και 256 νεκρούς 

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Γαλλία, προβλέπεται χειρότερο από το πρώτο, καθώς η νόσος εξαπλώνεται ταχύτερα από ότι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στη Βαρκελώνη αρνητές του κορονοϊού αλλά και επαγγελματίες που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα, συγκρούονται με την αστυνομία.

Οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Η Ισπανία κατέγραψε 25,595 νέα κρούσματα και 239 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο

Η χώρα έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείνοντας τα σύνορα σε μη απαραίτητα ταξίδια και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα όρια τους είναι πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία που υποδέχονται ασθενείς και από το γειτονικό Βέλγιο καθώς και από την Ολλανδία.

Η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 19.000 κρούσματα και 103 νεκρούς αριθμό άνευ προηγουμένου από την έναρξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Μέρκελ σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών από το σημερινό επίπεδο των 500.000 για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;
Σε λιγότερο από δύο μήνες  διεξάγονται οι ευρωεκλογές και τα επιτελεία των κομμάτων ανεβάζουν στροφές, ανακοινώνουν υποψηφίους  και προετοιμάζονται...
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;