pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Ο νόμος «Θεοδωρικάκου» αλλάζει ριζικά τη διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο - Οι γραπτές διαδικασίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά - Τράπεζα Θεμάτων και στο ΑΣΕΠ

Νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο καθεστώς προσλήψεων εργαζομένων στο δημόσιο αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, οι γραπτές δοκιμασίες για την είσοδο στο Δημόσιο θα διεξάγονται ηλεκτρονικά για το σύνολο των μόνιμων θέσεων στα πρότυπα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις προσλήψεις για το 2021 που θα γίνουν για τελευταία φορά με τον παραδοσιακό τρόπο και θα είναι 8.620 με την αναλογία 1:1 μία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για κάθε μία αποχώρηση 954 έκτακτες προσλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της πανδημίας αλλά και για τη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού καθώς και 2.618 προσλήψεις εποχικού προσωπικού Παράλληλα το 2021 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά η διαδικασία που θα ισχύει κάθε χρόνο πλέον για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση. 

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Παραπολιτικά, τον Μάιο προβλέπεται να γίνει η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων για προσλήψεις από όλους τους φορείς του Δημοσίου υπουργεία δήμους περιφέρειες κ.λπ.

Ακολουθεί η επεξεργασία των αιτημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις. Μετά τις δεδομένες προσλήψεις όπως είναι π.χ όσοι αποφοιτούν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή από τις Σχολές της Αστυνομίας, ακολουθούν οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια με ένα σύστημα που εξελίσσεται διαρκώς τεχνολογικά με τη χρήση συγκεκριμένων αλγορίθμων, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά ποια από τα αιτήματα για προσλήψεις μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω της κινητικότητας, μέσα δηλαδή από τη μετακίνηση ενός δημόσιου υπαλλήλου από άλλη υπηρεσία. Προσεχώς μάλιστα εξετάζεται το σύστημα αυτό να βελτιωθεί με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Αυτή η φάση εκτιμάται ότι απαιτεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί και έτσι τον Σεπτέμβριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς εκδίδεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διαγωνισμό ο οποίος θα είναι γραπτός και ηλεκτρονικός και θα τεστάρει τα γνωστικά πεδία τις δεξιότητες και την προσωπικότητα των υποψηφίων.

Η τελευταία αυτή εξέταση θα γίνεται με την αξιοποίηση καθηγητών από τα πανεπιστημιακά τμήματα Ψυχολογίας της χώρας με το ΥΠ.ΕΣ να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για το στάδιο αυτό μέσω της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Οι δε ερωτήσεις που αφορούν στα γνωστικά πεδία προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης με ειδικό λογισμικό από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαρτίζουν την Τράπεζα Θεμάτων την ευθύνη της οποίας έχει το ΑΣΕΠ.

Μοριοδότηση μεταπτυχιακού/διδακτορικού

Για θέσεις με εξειδικευμένα προσόντα οι υποψήφιοι θα περνούν επίσης από ειδικό γνωστικό τεστ ή πρακτική δοκιμασία ή συνέντευξη. Αλλη μία αλλαγή που φέρνει το νέο σύστημα είναι ότι το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό θα προσφέρει έξτρα μοριοδότηση μόνο αν έχει γίνει σε αντικείμενο συναφές με τη θέση που έχει προκηρυχθεί.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται τον Απρίλιο με την τελική κατάταξη των υποψηφίων και τη δημοσίευση του πίνακα διοριστέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας φορέας του Δημοσίου δεν θα μπορεί να προβεί σε πρόσληψη νέου υπαλλήλου αν, πρώτον δεν διαθέτει ψηφιακό οργανόγραμμα και δεύτερον δεν έχει καταθέσει σαφές περίγραμμα της θέσης που θα προκηρυχθεί για να καλυφθεί με νέα πρόσληψη.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ολα τα παραπάνω φυσικά είναι ζητούμενα, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή να υποβληθούν σε αλλαγές και τροποποιήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εξαφάνιση ανηλίκου στη Νέα Σμύρνη: Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονης
Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε τζιν, άσπρη μπλούζα, μαύρη ζακέτα και είχε μαζί της μια ροζ σχολική τσάντα - Αγνοείται από τις 25 Μαΐου
Εξαφάνιση ανηλίκου στη Νέα Σμύρνη: Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονης
Φωτιά στη Θεσσαλονίκη: Αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής- Εξιτήριο για τους περισσότερους ασθενείς
Εξιτήριο πήραν οι περισσότεροι που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Φωτιά στη Θεσσαλονίκη: Αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής- Εξιτήριο για τους περισσότερους ασθενείς
Νίκη Κεραμέως
ΑΠΘ: «Τι δουλειά έχει ο οποιοσδήποτε να μπλοκάρει την ανέγερση μιας βιβλιοθήκης;», λέει η Κεραμέως για τον τραυματισμό φοιτητή
«Τα όργανα της τάξης θα κάνουν τη δουλειά τους- Η βιβλιοθήκη θα προχωρήσει»
ΑΠΘ: «Τι δουλειά έχει ο οποιοσδήποτε να μπλοκάρει την ανέγερση μιας βιβλιοθήκης;», λέει η Κεραμέως για τον τραυματισμό φοιτητή