Προσλήψεις στο δημόσιο: Έρχεται νέο καθεστώς - Ηλεκτρονικά οι γραπτές διαδικασίες
Ο νόμος «Θεοδωρικάκου» αλλάζει ριζικά τη διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο - Οι γραπτές διαδικασίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά - Τράπεζα Θεμάτων και στο ΑΣΕΠ

Νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο καθεστώς προσλήψεων εργαζομένων στο δημόσιο αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, οι γραπτές δοκιμασίες για την είσοδο στο Δημόσιο θα διεξάγονται ηλεκτρονικά για το σύνολο των μόνιμων θέσεων στα πρότυπα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις προσλήψεις για το 2021 που θα γίνουν για τελευταία φορά με τον παραδοσιακό τρόπο και θα είναι 8.620 με την αναλογία 1:1 μία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για κάθε μία αποχώρηση 954 έκτακτες προσλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της πανδημίας αλλά και για τη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού καθώς και 2.618 προσλήψεις εποχικού προσωπικού Παράλληλα το 2021 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά η διαδικασία που θα ισχύει κάθε χρόνο πλέον για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση. 

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Παραπολιτικά, τον Μάιο προβλέπεται να γίνει η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων για προσλήψεις από όλους τους φορείς του Δημοσίου υπουργεία δήμους περιφέρειες κ.λπ.

Ακολουθεί η επεξεργασία των αιτημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις. Μετά τις δεδομένες προσλήψεις όπως είναι π.χ όσοι αποφοιτούν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή από τις Σχολές της Αστυνομίας, ακολουθούν οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια με ένα σύστημα που εξελίσσεται διαρκώς τεχνολογικά με τη χρήση συγκεκριμένων αλγορίθμων, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά ποια από τα αιτήματα για προσλήψεις μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω της κινητικότητας, μέσα δηλαδή από τη μετακίνηση ενός δημόσιου υπαλλήλου από άλλη υπηρεσία. Προσεχώς μάλιστα εξετάζεται το σύστημα αυτό να βελτιωθεί με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Αυτή η φάση εκτιμάται ότι απαιτεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί και έτσι τον Σεπτέμβριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς εκδίδεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διαγωνισμό ο οποίος θα είναι γραπτός και ηλεκτρονικός και θα τεστάρει τα γνωστικά πεδία τις δεξιότητες και την προσωπικότητα των υποψηφίων.

Η τελευταία αυτή εξέταση θα γίνεται με την αξιοποίηση καθηγητών από τα πανεπιστημιακά τμήματα Ψυχολογίας της χώρας με το ΥΠ.ΕΣ να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για το στάδιο αυτό μέσω της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Οι δε ερωτήσεις που αφορούν στα γνωστικά πεδία προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης με ειδικό λογισμικό από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαρτίζουν την Τράπεζα Θεμάτων την ευθύνη της οποίας έχει το ΑΣΕΠ.

Μοριοδότηση μεταπτυχιακού/διδακτορικού

Για θέσεις με εξειδικευμένα προσόντα οι υποψήφιοι θα περνούν επίσης από ειδικό γνωστικό τεστ ή πρακτική δοκιμασία ή συνέντευξη. Αλλη μία αλλαγή που φέρνει το νέο σύστημα είναι ότι το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό θα προσφέρει έξτρα μοριοδότηση μόνο αν έχει γίνει σε αντικείμενο συναφές με τη θέση που έχει προκηρυχθεί.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται τον Απρίλιο με την τελική κατάταξη των υποψηφίων και τη δημοσίευση του πίνακα διοριστέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας φορέας του Δημοσίου δεν θα μπορεί να προβεί σε πρόσληψη νέου υπαλλήλου αν, πρώτον δεν διαθέτει ψηφιακό οργανόγραμμα και δεύτερον δεν έχει καταθέσει σαφές περίγραμμα της θέσης που θα προκηρυχθεί για να καλυφθεί με νέα πρόσληψη.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ολα τα παραπάνω φυσικά είναι ζητούμενα, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή να υποβληθούν σε αλλαγές και τροποποιήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί: Βήμα - βήμα οδηγίες για τις αιτήσεις

Προσλήψεις αναπληρωτών - Πότε θα γίνουν οι δηλώσεις περιοχών

Εκπαιδευτικοί Αιτήσεις για Διορισμό στον ΟΠΣΥΔ ΕΔΩ

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Π.Ε.Ε..Κ.: Επιστολή στη ΠτΔ για τις Κοινωνικές Επιστήμες
«Η αφαίρεση των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών πλήττει την Παιδεία μας» τονίζει σε επιστολή προς την ΠτΔ η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών...
Π.Ε.Ε..Κ.: Επιστολή στη ΠτΔ για τις Κοινωνικές Επιστήμες
syrigos
Συρίγος για ΕΒΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές αλλαγές
«Τα αποτελέσματα θα μελετηθούν με προσοχή και εδώ είμαστε, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, για να γίνουν, αν χρειαστεί, κάποιες διορθωτικές κινήσεις»,...
Συρίγος για ΕΒΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές αλλαγές
keramews
Κεραμέως-Νομοτεχνικές βελτιώσεις: Στις σχολικές μονάδες η πλειοψηφία των Σχολικών Συμβουλίων
Στα σχολεία η πλειοψηφία των Σχολικών Συμβουλίων και εκτενή προϋπηρεσία οι δύο εκπαιδευτικοί των Συμβουλίων επιλογής Διευθυντών οι νομοτεχνικές...
Κεραμέως-Νομοτεχνικές βελτιώσεις: Στις σχολικές μονάδες η πλειοψηφία των Σχολικών Συμβουλίων