«Λίφτινγκ» στο ΑΣΕΠ: Οκτώ αλλαγές στις διαδικασίες πρόσληψης
Το νέο πλαίσιο που εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών και οι οκτώ άξονες που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από 10 και 22 Αυγούστου καθώς και μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν σήμερα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΑΣΕΠ και αναμόρφωση του ν. 2190/1994

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες για την αναμόρφωση του ν. 2190/1994 για το ΑΣΕΠ, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εισηγήθηκε την υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΑΣΕΠ. Και αυτό στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για διαφάνεια, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης προκύπτει από τα προβλήματα που επισημαίνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και από τις διαμορφούμενες συνθήκες (π.χ. πανδημία) των απαιτήσεων από τον δημόσιο υπάλληλο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών.

Η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εστιάζει στον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου πάνω στους ακόλουθους άξονες:

1. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

2. Διεξαγωγή γραπτών δοκιμασιών Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας.

3. Διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.

4. Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία- εισροές» στις διαδικασίες ΑΣΕΠ.

5. Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος. 

6. Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία.

7. Μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας.

8. Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχιακό δυναμικό όσο και τους συμβούλους προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου του έργου του. 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, καταργούνται όλοι οι επιμέρους διαγωνισμοί που γίνονται κάθε χρόνο και θα ενοποιηθούν σε έναν μεγάλο διαγωνισμό ετησίως που θα περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες του δημοσίου για νέες θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λεωφορεία
Δίπλωμα λεωφορείου εντελώς δωρεάν: Η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για εκατοντάδες προσλήψεις στις συγκοινωνίες
Νέο σχέδιο νόμου προβλέπει κρατική κάλυψη εκπαίδευσης και εξετάσεων για υποψήφιους οδηγούς λεωφορείων – Ακόμη και χωρίς δίπλωμα κατά την αίτηση
Δίπλωμα λεωφορείου εντελώς δωρεάν: Η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για εκατοντάδες προσλήψεις στις συγκοινωνίες
αστυνομία
Συνελήφθη η «μπέμπα»: Η γυναίκα που επί 30 χρόνια πρωταγωνιστούσε στη διακίνηση ναρκωτικών στην Αθήνα
Βαρύ ποινικό παρελθόν, ηγετικός ρόλος σε κύκλωμα και δεκάδες υποθέσεις ναρκωτικών
Συνελήφθη η «μπέμπα»: Η γυναίκα που επί 30 χρόνια πρωταγωνιστούσε στη διακίνηση ναρκωτικών στην Αθήνα
πανελλ
Γιώργος Δάσιος - Αλλαγές στο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο: Στο επίκεντρο το αδιάβλητο και η αναβάθμιση του σχολείου
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, Γιώργος Δάσιος, μιλά για τον Εθνικό Διάλογο, τον ρόλο του Λυκείου, τη διατήρηση των Πανελλαδικών και τη...
Γιώργος Δάσιος - Αλλαγές στο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο: Στο επίκεντρο το αδιάβλητο και η αναβάθμιση του σχολείου