Ηλίας Γκιώνης
Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση, επειδή αντέδρασε σε ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς

Αύριο Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ηλία Γκιώνη, ακτιβιστή του LGBTQ κινήματος.

Ο Ηλίας Γκιώνης δέχθηκε ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς την Κυριακή 23 Αυγούστου και αντέδρασε, ζητώντας τα στοιχεία τους.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο Α.Τ Εξαρχείων όπου του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση.

LGBTQ πρωτοβουλίες ζητούν την αθώωση του Ηλία Γκιώνη και καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε.

«Η αστυνομία με συνέλαβε επειδή υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου απέναντι στη βία που οι ίδιοι μου άσκησαν, εκείνη τη βία που στοχεύει στην ταυτότητά μου ως ομοφυλόφιλο άτομο που κυκλοφορεί με ξανθά μαλλιά, ξανθό μουστάκι, κοντό σορτσάκι, πουκαμίσα, ψάθινο καπέλο και ψάθινα παπούτσια. Επειδή τόλμησα να κυκλοφορώ στην κοινωνία, να εκφράζομαι ακριβώς όπως αισθάνομαι και, εν τέλει, να υπάρχω. Με συνέλαβαν διότι αντέδρασα στην ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική πραγματικότητά τους· αντέδρασα στο χλευασμό και την αδικία.Η αστυνομία με συνέλαβε διότι δεν είμαι «άντρακλας» δήλωσε ο Ηλίας, αναφερόμενος στο συμβάν.

Δίπλα στην απερίγραπτη στάση των αστυνομικών, πρέπει να υπογραμμιστεί και η διαφαινόμενη μεροληψία της έδρας του αυτοφώρου, η οποία εκφράστηκε με ένταση απέναντι στον Ηλία και το συνήγορο του, έδειξε απροθυμία να δώσει την αναβολή που ζητήθηκε για να μελετηθεί η δικογραφία και τελικά υποχρεώθηκε να τη δώσει, επειδή έλειπε ο μάρτυρας αστυνομικός.

Ο Ηλίας δεν είναι ένοχος. Ένοχοι είναι οι αστυνομικοί που ενσαρκώνουν σε εμετικό βαθμό το πρότυπο της τοξικής αρρενωπότητας, προσβάλλοντας, εκφοβίζοντας και παραβιάζοντας με τη συμπεριφορά τους τα σώματα μας και τις ταυτότητες μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα υφίστανται σεξιστικά, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια από τους ένστολους μπράβους του Χρυσοχοίδη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους δρόμους της πόλης και ειδικά στα Εξάρχεια που έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι ζωές μας δεν είναι ασφαλείς. Κινδυνεύουν διαρκώς από την αστυνομική αυθαιρεσία. Την έχουμε βιώσει αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε την αστυνομική δυστοπία και να παραμερίσουμε την επιθυμία μας να κυκλοφορούμε ελεύθερες, χωρίς να μας παρενοχλούν και χωρίς να μας εκδικούνται γι’ αυτό που είμαστε.

Ο Ηλίας δεν είναι μόνος. Καμία/ κανένα δεν είναι μόνη/ο

Καλούμε ατομικότητες και συλλογικότητες του φεμινιστικού, ΛΟΑΤΚΙ+ και αντιφασιστικού κινήματος σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο φίλο μας, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 9πμ, κτίριο 3 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Απαιτούμε την άμεση αθώωση του Ηλία.

Κάτω τα χέρια από τα σώματα και τις ζωές μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα