Γυάρος
Ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ καταγράφει γεγονότα και ανθρώπινες μαρτυρίες από τα 21 χρόνια λειτουργίας της φυλακής της Γυάρου

To ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι», παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι πλέον ανεβασμένο στο κανάλι του Κόμματος στο «Youtube», όπου μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο. 

Το ντοκιμαντέρ, δημιουργήθηκε με αφορμή την αποκάλυψη, στις 12 Οκτώβρη 2019, από την ΚΕ του ΚΚΕ, του μεγάλου μνημείου στη Γυάρο προς τιμή των αλύγιστων της ταξικής πάλης, όλων όσοι στα 21 χρόνια λειτουργίας αυτής της φυλακής, άνοιξαν με τη στάση τους ρωγμές στη βαρβαρότητα.

Σ’ αυτόν τον κολασμένο τόπο που διάλεξε η αστική εξουσία, για να μετατρέψει τους πέντε όρμους του σε φυλακή, για να εξοντώσει όσους ένιωθε ότι την απειλούν, το ΚΚΕ επέστρεψε 72 χρόνια μετά την ίδρυση της φυλακής, για να στήσει ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας των περίπου 28.000 αγωνιστών, προπαντός κομμουνιστών, που, παρότι υπέφεραν, βασανίστηκαν άγρια, κι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το νησί του αίματος και του μαρτυρίου, δεν λύγισαν ούτε μπροστά στο θάνατο.

Σε αυτό περιέχονται σπάνια ντοκουμέντα από τα χρόνια της φυλακής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της ταξικής πάλης εκείνα τα χρόνια, κι αυτό σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες (αεροφωτογραφίες κ.ά.) του νησιού, ώστε τα γεγονότα να τοποθετούνται στον τόπο και τον χρόνο που έγιναν.

Η κάμερα παρακολουθεί -παράλληλα με την ιστορική αφήγηση- τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ που ανέλαβαν να στήσουν το μνημείο στον ξερόβραχο, από την ώρα της προκήρυξης του σχετικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού, την επιλογή του έργου «Ρωγμή» του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, την κατασκευή του στο μηχανουργείο, τη μεταφορά των υλικών στο νησί, την παραμονή σ’ αυτό και το στήσιμο εντέλει του μνημείου, η αποκάλυψη του οποίου έγινε με μια μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πάνω στο νησί και με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα