Οι δύο πλευρές ήσαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας είχαν εκδηλώσει με προσφορές τους και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, αλλά στο αποκλειστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων προκρίθηκε από τον γαλλικό όμιλο η Alpha Bank.

 

Οι δύο πλευρές ήσαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας είχαν εκδηλώσει με προσφορές τους και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, αλλά στο αποκλειστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων προκρίθηκε από τον γαλλικό όμιλο η Alpha Bank.
 
Ειδικότερα, Crédit Agricole, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει υπογράψει συμφωνητικό για την πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank. Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Crédit Agricole στις 15 Οκτωβρίου 2012. Η Crédit Agricole και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της πώλησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση της λήψης εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
 
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν ήδη εγκριθεί από την Alpha Bank και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Βασικοί όροι της συμφωνίας
Η Crédit Agricole πωλεί το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank έναντι ενός ευρώ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Crédit Agricole θα αυξήσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής στα 2,85 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη καταβάλει 2,3 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2012. Επιπρόσθετα, θα εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατ. ευρώ εκδόσεως Alpha Bank μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Crédit Agricole, σε μετοχές της Alpha Bank.
 
Η χρηματοδότηση της Crédit Agricole στην Εμπορική ανερχόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 σε 2,1 δισ. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και η εγγραφή σε μετατρέψιμα ομόλογα τα οποία θα εκδώσει η Alpha Bank θα μειώσουν άμεσα αυτήν τη χρηματοδότηση κατά περίπου 0,7 δισ. ευρώ.
 
Επιπλέον, η Crédit Agricole εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς στοιχείων του ενεργητικού της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank, γεγονός το οποίο θα μείωνε αναλόγως το ύψος της υπολειπόμενης χρηματοδότησής της στην Εμπορική.
 
Η υπολειπόμενη χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί σε τρεις δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014, και θα είναι εγγυημένη από υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού επιλεγμένα από την Crédit Agricole.
 
Χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας
Η επίπτωση της συναλλαγής θα αποτυπωθεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων της Crédit Agricole στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Θα μειώσει τα καθαρά κέρδη του Ομίλου κατά ένα εκτιμώμενο ποσό 2 δισ. ευρώ, με βάση τις καλύτερες δυνατές εκτιμήσεις όλων των ζημιών και εξόδων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της συναλλαγής μέχρι την ολοκλήρωσή της.
 
Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Crédit Agricole για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της δομής και τη συνεχόμενη επικέντρωση στις βασικές της δραστηριότητες.
 
Η Crédit Agricole εκτιμά ότι η συνολική επίδραση της συμφωνίας θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων φερεγγυότητας του Ομίλου Crédit Agricole στο τέλος του 2013, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.
 
Όπως επισημάνθηκε κατά την έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα βοηθήσει στη συγκέντρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
 
Τίτλοι τέλους για την Εμπορική
Με την ενσωμάτωση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank, μια ακόμη ιστορική επωνυμία χάνεται από τον τραπεζικό χάρτη της χώρας.
 
Η ζωή της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε το 1886, όταν ο ιδρυτής της, Γρηγόρης Εμπεδοκλής, προχώρησε στην ίδρυση του Τραπεζικού Γραφείου «Γρ. Εμπεδοκλής».
 
Η Εμπορική Τράπεζα, στην ιστορική της διαδρομή, πρωταγωνίστησε στις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις της χώρας, με μια σειρά εξαγορών, συγχωνεύσεων και πωλήσεων καταφέρνοντας να συγκαταλέγεται πάντα μεταξύ των ισχυρών τραπεζικών δυνάμεων της χώρα μας.
 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

public_8.jpg
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πλήρους και μερικής απασχόλησης οι διαθέσιμες θέσεις σε καταστήματα και κεντρικές λειτουργίες – Δείτε ποιες ειδικότητες ζητούνται
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
social media
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία
Από τα δικαστήρια και τις τράπεζες έως την οικογένεια, τη μετανάστευση και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς – Τα ευρήματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν...
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία
Χριστούγεννα καιρός
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
παππας
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
Η επίθεση στο Στρασβούργο φέρνει τον ευρωβουλευτή εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ και σε κίνδυνο διαγραφής
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»