Thumbnail
Μπορεί η Γερμανία να είναι μία από τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και να μην την έχει αγγίξει η ύφεση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωζώνης

 

Μπορεί η Γερμανία να είναι μία από τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και να μην την έχει αγγίξει η ύφεση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωζώνης, εντούτοις τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι: 12,9 εκατ. άνθρωποι στη Γερμανία είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, ενώ το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα.
 
Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής για τα εισοδήματα των πολιτών το 2010. Βάσει των ευρωπαϊκών στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Για ένα Γερμανό αυτό μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια.
 
Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%.
 
«Η κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατό όλο και περισσότεροι Γερμανοί να είναι φτωχοί σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Βόλφγναγκ Στάντλερ, πρόεδρος της γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΑWO.
 
Στην Ιταλία
 
Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, σύμφωνα με την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, την οποία παρουσίασε ο διευθυντής της Caritas, Φραντσέσκο Σόντου, «οι σημερινές κοινωνικές πολιτικές είναι σαφώς ανίκανες να διαχειριστούν νέες μορφές φτώχειας και τις νέες κοινωνικές ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης».
 
Η οργάνωση τονίζει ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, και τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%.
 
Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές που ζήτησαν βοήθεια ήταν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%. Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών, ωστόσο το ποσοστό των Ιταλών από 23,1% το 2009, έφθασε το 28,9% το 2011 και το 33,3% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012.
 
Πηγή:  news.in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
Πότε ένας εκπαιδευτικός ή ένας δημόσιος υπάλληλος τίθεται αυτομάτως εκτός υπηρεσίας – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδίκαιη αργία
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
axiologisi-ekpaideftikon
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας
Aρχίζει η αξιολόγηση και των μονίμων εκπαιδευτικών σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα - Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθούν οι σχολικοί...
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας
εκπαιδευτικός
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Τι είπε η υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη συνέντευξή της (Καθημερινή 1/2/2026) για τους μισθούς των εκπαιδευτικών
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους