Οργή στην επιστημονική κοινότητα  για τη χλωροκίνη: «Βλακώδες, απαράδεκτο να το δίνουν τα φαρμακεία»
Εξαφανίζονται από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης φάρμακα με την δραστική ουσία χλωροκίνη

Για την χρήση της χλωροκίνης είχε αναφερθεί σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας, ο οποίος επισήμανε ότι ως τώρα φαίνεται βοηθά στην περίθαλψη ασθενών με COVID-19. 

Υπενθυμίζεται ότι ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε ενθαρρυντικά μηνύματα για τη θεραπεία της χλωροκίνης, μετά από ανακοινώσεις Γάλλων και Κινέζων επιστημόνων. Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι η θεραπεία παρέχεται – μεταξύ άλλων θεραπειών – και σε Έλληνες ασθενείς.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη για την υγεία τη λήψη χλωροκίνης. 

«Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος. Είναι απαράδεκτο να το δίνουν οι φαρμακοποιοί. Απαγορεύεται» δήλωσε εξοργισμένος στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. 

Ο κ. Κούβελας τόνισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα: «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός».

Επιπλέον, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο: «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Στο ζήτημα της χλωροκίνης αναφέρθηκε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές, ο οποίος επισήμανε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τέλος, αποκάλυψε ότι θα βγει άμεσα σχετική ανακοίνωση.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Με ιατρική συνταγή η χορήγηση Plaquenil

Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει το φάρμακο Plaquenil με τη δραστική ουσία υδροχλωροκίνη, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, «χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά» αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Γιατροί και φαρμακοποιοί δέχονται πιέσεις για την χορήγησή του, και ο ΠΦΣ με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητά «την χορήγηση με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα».

Αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν τη θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα