«Στη Λέσβο τη λέξη "Τουρκόσπορος" δε θα την ξεστομίζεις»
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Του Ηλία Λασκαρίδη για τα «Πολιτικά» της Λέσβου

Ξέρεις… Να τα πάρουμε λιγάκι από την αρχή. Και πρωτίστως τα εύκολα…

“Γκασμάς” λοιπόν…

Τη Λέσβο τη λένε Γκασμαδία ή Κασμαδία. Οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί, επειδή η στρατιωτική ζωή εκεί έχει πολύ σκάψιμο, σκάβουν ορύγματα. Επίσης, υπάρχει και ο αστικός μύθος που λέει ότι: όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας από έναν κασμά (και κανένας δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι). Έτσι έμεινε το όνομα μέχρι σήμερα που, παρεμπιπτόντως, ΔΕ συνιστά προσβολή μεταξύ των Μυτιληνιών.

Για τους ξένους αλλάζει… Αλλά τέλος πάντων…

Η Λέσβος είναι ένα νησί, που έχει την αγκαλιά του ανοικτή στον ανθρώπινο πόνο, ήδη από το 1910, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν τα μαύρα σύννεφα της προσφυγιάς να εμφανίζονται στη Μικρασία. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ιστορία, θα έχει ήδη αντιληφθεί ότι η Λέσβος δεν σταμάτησε ποτέ να ανταλλάσσει πληθυσμούς. (Σε απογραφή του 1928, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες αποτελούσαν το 47% του συνολικού πληθυσμού).

Η λέξη “Τουρκόσπορος” χρησιμοποιήθηκε, κατά κόρον, από τους κατοίκους του τότε λεκανοπεδίου της Αττικής, περίπου 300.000 τότε, για να εκφράσει την απέχθεια, τη δυσαρέσκεια για την έλευση των κυμάτων προσφυγιάς, που τελικά απορροφήθηκαν εδώ στην Αθήνα. Προφανώς γιατί το σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι στο επίπεδο του απέναντι πληθυσμού, ήταν πρόδηλο.

Στη Λέσβο όμως, δεν την ξεστομίζεις αμόρφωτε, ημιμαθή ροπαλοφόρε, που σε έστειλαν να επιβάλλεις πολιτισμό σε ανθρώπους που τον δίδαξαν, πριν καν εσύ γεννηθείς…γιατί η Λέσβος έδωσε τις εξετάσεις της εδώ και έναν, και πλέον, αιώνα τώρα.

Και συνεχίζει…

Πηγή

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

British police cars
Σάλος στη Βρετανία: Συνέλαβαν ετοιμοθάνατο 18χρονο φοιτητή
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση του Χένρι Νόβακ, ο οποίος αντιμετωπίστηκε αρχικά ως ύποπτος ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος – Σε εξέλιξη...
Σάλος στη Βρετανία: Συνέλαβαν ετοιμοθάνατο 18χρονο φοιτητή
ΔΠΘ
ΔΠΘ: Αντιδρά στην ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΕΤΑ στην Αλεξανδρούπολη
Ψήφισμα της Συγκλητου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σχετικό με την ίδρυση Παραρτήματος του ΕΚΕΤΑ στην Αλεξανδρουπολη
ΔΠΘ: Αντιδρά στην ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΕΤΑ στην Αλεξανδρούπολη