Συνέντευξη
Συνέντευξη του Μηνά Σπανάκη με την Ράνια Παπαδοπούλου για το alfavita.gr

«Η Νεράιδα» του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ζιρωντού (1882-1944) είναι ένα ονειρόδραμα που απευθύνεται σε ενήλικες. Η προσέγγιση της ομάδας Ludus, διατηρεί την ονειρική διάσταση του έργου και ταυτόχρονα προβάλλει διαχρονικές αλήθειες για την αγάπη, το σεβασμό στη φύση, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία. Στόχος της παιδικής αυτής παράστασης, είναι τα καθαρά μάτια των παιδιών να αναγνωρίσουν αυτές τις αξίες. 

Το έργο πραγματεύεται τη σύνδεση δύο διαφορετικών κόσμων και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Όλα ξεκινούν, όταν μια Νεράιδα συναντά έναν Ιππότη και ερωτεύονται. Η αγάπη τους δοκιμάζεται μέχρι να γίνει αποδεκτή. Μέσα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες, στο τέλος η αγάπη υπερισχύει και η δύναμή της γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των δύο κόσμων.

«Το νερό που σε καλεί» αγγίζει και κάποιες πιο βαθιές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, η ομάδα επινόησε ένα αίσιο τέλος, όπου με ελεύθερη βούληση οι χαρακτήρες ορίζουν τη ζωή τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, η ομάδα Ludus θέλει να στηρίξει την ελπίδα των παιδιών και την πίστη τους σε κάθε αλλαγή, που οδηγεί στην προσωπική και συλλογική ευτυχία.

Ο Μηνάς Σπανάκης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, μιλά στο alfavita, για το έργο αλλά και το τι σημαίνει να κάνεις θέατρο για παιδιά.

Συνέντευξη

-Πώς γεννήθηκε η Ομάδα Ludus;

Μ.Σ.: Ομάδα Ludus ή αλλιώς παιχνίδι! Τόσο απλά και όμορφα ξεκινήσαμε! Όπως τα παιχνίδια στη γειτονιά, αυθόρμητα, ξένοιαστα. Ο Μάνος, η Ανεστίνα, η Ιωάννα και εγώ. Κάτι παραπάνω από φίλοι! Πριν από 1,5 χρόνο περίπου θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να μας αφορά και να νιώθουμε ελεύθεροι μέσα σε αυτό! Στο δρόμο συναντήσαμε τη Σταυρούλα που μπήκε με γεμάτη κέφι και ζωντάνια και φέτος τη σκυτάλη πήραν ο Μάριος-Νέλσωνας και η Δανάη! Σαν ένα βανάκι που προχωράει, αλλάζει προορισμούς, επιβάτες με κινητήρια δύναμη πάντα τη δύναμη της ομάδας!

-Tι σας γοήτευσε στη Νεράιδα του Ζιρωντού  και πώς δουλέψατε τη διασκευή ώστε να προκύψει η παράσταση «Το νερό που σε καλεί»;

Μ.Σ.: Η Νεράιδα του Ζιρωντού, ονειρόδραμα για ενήλικες, καταπιάνεται με την αναμέτρηση 2 διαφορετικών κόσμων, τον κόσμο των ανθρώπων και τον κόσμο των νεραϊδών. Είναι ένα σπουδαίο έργο, που έρχεται να υπενθυμίσει στον άνθρωπο, πόσο έχει απομακρυνθεί από την πραγματική του φύση! Την διασκευή ανέλαβαν η Ιωάννα με την Ανεστίνα, κράτησαν τους βασικούς χαρακτήρες και το βασικό διακύβευμα του έργου, έναν όρκο που αν εκπληρωθεί όλα θα τελειώσουν! Και κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν! Με μπόλικη φαντασία, ιδέες, σβήσε-γράψε, συζητήσεις, και άλλες συζητήσεις, άρχισε σιγά - σιγά να ξεδιπλώνεται και να κυλάει μπροστά μας "Το νερο που σε καλεί". Ένα έργο  εμπνευσμένο πλέον από τη Νεράιδα του Ζιρωντού που απευθύνεται με πολύ σεβασμό και αγάπη στους μικρούς και τους μεγάλους θεατές!

-Μιλήστε μας για την ομαδική σκηνοθεσία, τον ρόλο της μουσικής και τα τραγούδια της παράστασης;

Μ.Σ.: Είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία η ομαδική σκηνοθεσία. Βλέπει ο καθένας μέσα από αυτή τον ατομικό και ομαδικό του εαυτό, τα όρια τους, και πως αυτά αλληλεπιδρούν  με εκείνα των υπολοίπων! Φυσικά και δεν είναι πάντα εύκολη διαδικασία, ειδικά στην αρχή. Μόλις όμως αναπτυχθεί ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, το πράγμα αρχίζει να ρέει αβίαστα. Το πάντρεμα διαφορετικών σκέψεων, προσεγγίσεων είναι ιδιαιτέρως γοητευτικό! Η μουσική στο παιδικό θέατρο είναι ένα απαραίτητο συστατικό! Σε ταξιδεύει, δημιουργεί εικόνες, συναισθήματα! Είχαμε τη χαρά και την τύχη, δημιουργός της πρωτότυπης μουσικής που πλαισιώνει τα τραγούδια μας, να είναι η Σταματία Χωρεψιμά. Εξαιρετική, υπέροχη, ταλαντούχα.

-Πώς υποδέχεστε το παιδικό κοινό στην παράσταση;

Μ.Σ.: Φροντίδα, τρυφερότητα, αγάπη είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό αναφορικά με τη διάθεσή μας απέναντι  στους μικρούς θεατές. Αυτό ξεκίνησε ήδη από τη διασκευή του έργου. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο ώστε η απόδοση δύσκολων εννοιών όπως η προδοσία, ο εγωισμός, ακόμα και ο θάνατος, να είναι όσο πιο "μαλακές" γίνεται για τα παιδιά. Και νομίζω ότι το πετύχαμε! Τα παιδιά έρχονται, παρακολουθούν την ιστορία μας, και φεύγουν έχοντας κρατήσει όμορφα μηνύματα μέσα τους!

-Με ποιο τρόπο ένα κλασικό κείμενο για μεγάλους απλοποιείται ώστε να γίνει κατανοητό από τους μικρούς θεατές και να τους ενδιαφέρει;

Μ.Σ.: Από το κείμενο όπως ανέφερα και νωρίτερα πήραμε την κύρια γραμμή και κρατήσαμε τους βασικούς χαρακτήρες. Στη συνέχεια προσθέσαμε σκηνές,  νέους διαλόγους, γράψαμε τραγούδια, δημιουργήσαμε ουσιαστικά ένα νέο κείμενο, εμπνευσμένο από τη Νεράιδα του Ζιρωντού που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Φυσικά τα πράγματα απλοποιήθηκαν περισσότερο όταν το κείμενο αυτό ντύθηκε από τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια της Αναστασίας Κωνσταντάκου,  φωτίστηκε με τη ματιά του Λευτέρη Δούρου, έγινε μουσική στα χέρια της Σταματίας Χωρεψιμά, ζωγραφίστηκε με τα ζεστά χρώματα της Σοφίας Μπακιρτζή και φωτογραφήθηκε πέρσι από τον Αντώνη Παναγόπουλο και φέτος από τον Τάσο Μπενετάτο. Με τη συμβολή όλων, που ευχαριστούμε πραγματικά από καρδιάς, το κείμενο ζωντάνεψε, έγινε παράσταση που μιλάει απλά και κρατάει αμείωτο ενδιαφέρον του θεατή ανεξάρτητα από την ηλικία του!

-Είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασής σας;

Μ.Σ.: Προσωπικά, επειδή είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω σε παιδική παράσταση, η ιδέα  ότι θα εμφανιστώ μπροστά σε παιδικό κοινό, μου δημιουργούσε αρκετή ανασφάλεια! Είχα στο μυαλό μου το απαιτητικό-αυστηρό κοινό.. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι θεατές γιατί επιτρέπουν στους εαυτούς τους να παρασυρθούν, να μπουν μέσα στην ιστορία και να ταξιδέψουν μαζί σου! Αρκεί φυσικά να τους μιλήσεις με ειλικρίνεια και όχι να τα κοροϊδέψεις ότι δήθεν κάνεις κάτι. Το μήνυμα είναι τελικά ότι ο ίδιος ο άνθρωπος αν και έχει "λοξοδρομήσει" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ένα από τα τραγούδια, στο τέλος κάνει την ανατροπή και έρχεται να δώσει τη λύση παραμερίζοντας τον εγωισμό του!

Το «Νερό που σε καλεί», ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αυτή την Κυριακή στις 15:00 στο Θέατρο Άβατον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα