Thumbnail
Χιλιάδες ανήλικα παιδιά ανάμεσα στους αφιχθέντες

Συνολικά 27.148 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο το 2019. Στη Χίο τον περασμένο χρόνο πέρασαν 8.076 άτομα και στη Σάμο 10.802.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα παραπάνω, με πηγή τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, πέρασαν 46.026 άτομα.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο το 2019 όπου πέρασαν σχεδόν διπλάσιοι από το 2018 (ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τους 14.906). Το 2017 στις ακτές του νησιού είχα φτάσει 13.406 αιτούντες άσυλο.

Από τους αφιχθέντες στη Λέσβο, σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας μετακινήθηκαν 8.089 άτομα το 2017, 14.135 το 2018 και 13.406 το 2019.

Στον καταυλισμό στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα γύρω κτήματα στη Μόρια της Λέσβου διαμένουν σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2020, 18.747 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι κατά δήλωσή τους ή αποδεδειγμένα.

Συνολικά οι ανήλικοι διαμένοντες τη Μόρια ασυνόδευτοι ή μη, φτάνουν τους 6.500. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ το 36% του συνολικού πληθυσμού της Μόριας είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι έως 18 ετών.

Η καταγωγή των διαμενόντων στη Μόρια είναι 73% Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές. Ας σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2019 σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επιστράφηκαν από τη Λέσβο 48 άτομα.

«Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί το ΚΥΤ της Λέσβου που φέτος υποδέχθηκε και περιέθαλψε περισσότερους από 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι ότι τα ίδιο διάστημα, στην Ιταλία υποδέχθηκαν συνολικά μόλις 11.000 άτομα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελών χρέη διοικητή, υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγρότες
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
Το «Διαγόρας» έφυγε χωρίς επιβάτες και οχήματα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
πλοίο
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
Ναυτεργάτες απαιτούν αλλαγές στην επάνδρωση, νέες Συλλογικές Συμβάσεις και καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα RO/RO πλοία
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
βια
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
Ανήλικοι φέρονται να παγίδεψαν τον 14χρονο με δόλωμα μία συνομήλική του – Τον μαχαίρωσαν τρεις φορές και εξαφανίστηκαν
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
δικαστήρια
Όλοι διορίζονται στα Δικαστήρια: Βγαίνει η προκήρυξη ΕΣΔΙ και για απόφοιτους Λυκείου
Ραγδαίες εξελίξεις με τον πιο σημαντικό γραπτό διαγωνισμό του 2026 για τα δικαστήρια που τους αφορά όλους! Βγαίνει η προκήρυξη!
Όλοι διορίζονται στα Δικαστήρια: Βγαίνει η προκήρυξη ΕΣΔΙ και για απόφοιτους Λυκείου