Χάρη δόθηκε στον Πρύτανη που καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση 8 εκατ. ευρώ στο Πάντειο
Χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Κώνστα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998, δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Το σκάνδαλο αφορούσε την υπεξαίρεση χρημάτων τα οποία προορίζονταν για επενδυτικά προγράμματα του πανεπιστημίου.

Η χάρη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα δόθηκε με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας υπόθεσης για την οποία ο πρώην αντιπρύτανης καταδικάστηκε πολύ βαριά.

Ο πρώην πρύτανης είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπεξαίρεση οκτώ εκατομμυρίων, που θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ταρακούνησαν συθέμελα την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο Δημήτρης Κώνστας, που δήλωνε αθώος είχε προσφύγει και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας σε βάρος του. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από 14 μήνες κράτησης για λόγους υγείας.

Ο φάκελος για την υποβολή χάριτος ήταν έτοιμος και εγκεκριμένος ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων προ της αλλαγής κυβέρνησης και μάλιστα είχε υποβληθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ως αιτιολογικό της απόδοσης χάρης είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της δίκαιης δίκης, και η ηλικία του κατηγορουμένου, που περνάει τα 80. Η απόδοση χάρης ήταν μονόδρομος μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Λόγω αλλαγής κυβέρνησης ο φάκελος επιστράφηκε από την προεδρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τελικά υπογράφηκε από τον Κ. Τσιάρα στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της απόφασης απόδοσης χάρης, που αποκάλυψε το pagenews.gr, δίνει χάρη στο υπόλοιπο της ποινής που έχει καταδικαστεί ο Πρύτανης του Παντείου, με Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Το ΦΕΚ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 13.11.2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, χαρίζεται το υπόλοιπο της ποινής του ΚΩΝΣΤΑ Δημητρίου του Κων/νου, που του επεβλήθη με την υπ’ αριθ.: 2006/25.6.2012 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατεσσάρων (14) ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης».

Το ιστορικό

Το Ιούνιο του 2012 στο Πενταμελές Εφετείο καταδικάστηκαν 9 άτομα (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι) σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη για οικονομικές ατασθαλίες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 1992-98 στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Οι ποινές ήταν βαριές για τα πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο για δεύτερη φορά, καθώς δεν κατάφεραν να αντικρούσουν, σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο ίδρυμα ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα αλλά κατέληξαν σε άλλους «σκοπούς» αφού το φως τις δημοσιότητας είχαν δει καταγγελίες για τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε μια κόκκινη φεράρι. Οι ίδιοι αρνούνταν την κατηγορία, δήλωσαν εξ αρχής αθώοι και διατράνωναν πως ουσιαστικά στοχοποιήθηκαν άδικα.

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2018, επέβαλε στον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημήτρη Κώνστα, καθώς και στον συγκατηγορούμενο του καθηγητή Παναγιώτη Γετίμη, την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, καθώς οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν «στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Η απόφαση απαγγέλθηκε σε δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2019.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς - Τον πυροβόλησαν με 10 σφαίρες
ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς - Τον πυροβόλησαν με 10 σφαίρες
Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό και οργή - Το θύμα κρατούσε μαχαίρι, ωστόσο βρισκόταν σε απόσταση και δεν αποτελούσε άμεση απειλή
ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς - Τον πυροβόλησαν με 10 σφαίρες
Ρύπανση: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο
Ρύπανση: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο
Ο αριθμός μπορεί να διπλασιασθεί μέχρι το 2040 εάν δεν ληφθούν «φιλόδοξα» μέτρα, προειδοποιεί η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Ρύπανση: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Η ετήσια έκθεση και ο ρόλος των στελεχών
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι προγραμματίζεται το 2021, ο ρόλος των στελεχών και η ετήσια έκθεση
Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων - Πριν τα Χριστούγεννα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δομές...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Η ετήσια έκθεση και ο ρόλος των στελεχών