Thumbnail
«Τα Ασφαλιστικά Ταμεία στερούν χρήματα από ασφαλισμένους παρερμηνεύοντας Νόμους ή παραφράζοντας ή μεταφράζοντας  όρους από Νόμους. Θύματα πρέπει να είναι πολλοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι όμως το αγνοούν γιατί  δεν ελέγχουν τις αποφάσεις των Ταμείων» - Γράφει η Παρασκεύη Τουζοπούλου, συνταξιούχος Καθηγήτρια

Διερεύνηση για παρερμηνεία νόμων από ασφαλιστικά ταμεία σε βάρος ασφαλισμένων 

Σας γνωρίζω ότι μετά από διερεύνησή μου, για προσωπικό μου θέμα, διαπίστωσα ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία στερούν χρήματα από ασφαλισμένους παρερμηνεύοντας Νόμους ή παραφράζοντας ή μεταφράζοντας  όρους από Νόμους. Θύματα πρέπει να είναι πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι όμως το αγνοούν γιατί  δεν ελέγχουν τις αποφάσεις των Ταμείων. Συγκεκριμένα αναφέρω δύο τέτοιες περιπτώσεις:

1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) δεν εφαρμόζει την Γενική Αρχή Ασφαλιστικού Δικαίου της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 2810/1991 που λέει ότι «το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κρίνεται με βάσει το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης».

Έτσι ενώ όλα τα Ταμεία βάσει αυτής της αρχής  καταβάλουν στους ασφαλισμένους ό, τι αυτοί δικαιούνται από την ημέρα της παραίτησής τους από την Υπηρεσία οποτεδήποτε και να  υποβάλουν αίτηση στο ασφαλιστικό ταμείο, το Ταμείο Πρόνοιας μετατοπίζει αυτό το δικαίωμα σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο συνδέοντάς το με την έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης καταπατώντας έτσι   παράλληλα και την θεμελιώδη αρχή της ισότητας αφού την ίδια ημερομηνία παραιτούνται δεκάδες υπάλληλοι με αποτέλεσμα οι συνταξιοδοτικές τους πράξεις να απέχουν μήνες μεταξύ τους.

Για να πετύχει αυτή την αδικία το Ταμείο Πρόνοιας και για να μπορέσει να καταστρατηγήσει  την παραπάνω  αρχή  ασφαλιστικού δικαίου της εν λόγω απόφασης του Σ. τ. Ε.,  επικαλείται τον Νόμο 2084/1992 που και μεταγενέστερος είναι της απόφασης του Σ.τ.Ε. και δεν λέει αυτό που θέλουν. Συγκεκριμένα ο Νόμος αυτός λέει στο άρθρο 38 και 56 : «Στον ασφαλισμένο απονέμεται εφάπαξ βοήθημα εφόσον έτυχε κύριας σύνταξης».   Παρότι λοιπόν γνωρίζει το Ταμείο  Πρόνοιας ότι όλοι οι ασφαλισμένοι τυγχάνουν σύνταξης ή τους απονέμεται  σύνταξη από την πρώτη ημέρα της παραίτησής τους, την οποία και λαμβάνουν από τότε, βαφτίζουν τον όρο «έτυχε σύνταξης» σε «συνταξιοδοτική πράξη»  και έτσι μεταθέτουν το ασφαλιστικό δικαίωμα σε περίπου  ένα χρόνο μετά την παραίτηση. Δηλαδή, όπως προείπα, βαφτίζοντας ή μεταφράζοντας καταστρατηγούν και το ασφαλιστικό δίκαιο και την αρχή της ισότητας.

Με αυτήν την αιτιολογία και  ενώ άλλοι συνάδελφοι, που παραιτήθηκαν την ίδια μέρα με μένα, πρόλαβαν και  εισέπραξαν,  εμένα λόγω μεταγενέστερου Νόμου και μάλιστα που δεν είχε αναδρομική ισχύ, μου στέρησε το Ταμείο  χρήματα από το εφάπαξ απλά και μόνο επειδή, χωρίς υπαιτιότητά μου, καθυστέρησε η έκδοση της συνταξιοδοτικής μου πράξης.

Στην ένσταση που τους έκανα μου απάντησαν γραπτά ενάμιση χρόνο μετά (και μάλιστα  κατόπιν πιέσεων) ότι όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν  για νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος, χωρίς να το καταφέρουν και δικαιολόγησαν την επιμονή τους επιστρατεύοντας τον Νόμο που προανέφερα μεταφρασμένο φυσικά στον επίμαχο όρο για να ταιριάξει στην ειλημμένη απόφασή τους. Στις εύλογες και καίριες μέχρι τώρα ερωτήσεις  μου, που απορρέουν από τα έγγραφά τους, όπως το γιατί δεν επικαλέσθηκαν  τον Νόμο αυτόν αμέσως, από την πρώτη στιγμή και ζητούσαν επί ενάμιση χρόνο νομοθετική ρύθμιση  και για το αν από την Γενική Αρχή Δικαίου του Σ.τ.Ε.  εξαιρούν ορισμένους  μόνο ασφαλισμένους ή αν εξαιρείται όλο το  ΤΠΔΥ και γιατί,  δεν απαντούν.

2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει στερήσει από το σύζυγό μου περίπου 14.000 ευρώ, από λάθος δικό του. Συγκεκριμένα απογοητευμένη από την παραπάνω περίπτωση (1) είπα στον σύζυγό μου να μην εμπιστεύεται τα ταμεία και να διερευνήσει την άρνηση του ΜΤΠΥ να του αναγνωρίσει καταβληθείσες εισφορές. Κατά την διερεύνηση οι αρμόδιοι του Ταμείου  ομολόγησαν ότι κακώς παρανόησαν έναν Νόμο (σημειωτέον Νόμο που χειρίζονται αποκλειστικά αυτοί), αλλά δεν του επιστρέφουν τα χρήματα, παρότι παραδέχθηκαν εγγράφως το λάθος τους, γιατί, λένε, άργησε πολύ ο σύζυγός μου να το αντιληφθεί (και φυσικά ούτε πληρώνουν το λάθος τους από την τσέπη τους όπως υπαγορεύει η εντιμότητα και η υπευθυνότητα).

Και για τις δύο  παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει άφθονη αλληλογραφία - τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες  όσο και από τον  Συνήγορο του Πολίτη, ο  οποίος Σ.τ.Π. μας  υπερασπίστηκε και στις δύο περιπτώσεις με ακράδαντα επιχειρήματα -  που αποδεικνύει όλα όσα αναφέρω. Εκτιμώ ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί επαναλαμβάνω θα είναι πολλοί οι ασφαλισμένοι που έχουν πέσει θύματα.

                    

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή