Βίντεο-ντοκουμέντο: Η Ασφάλεια «φυτεύει» κάμερες και φυγαδεύεται από τα ΜΑΤ
Ένα πρωτοφανές βίντεο-ντοκουμέντο αποκαλύπτει τους μηχανισμούς παρακολούθησης πολιτών

Ένα δεύτερο, αποκαλυπτικό ντοκουμέντο φέρνει στην επιφάνεια η Εφημερίδα των Συντακτών για τον μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών από την ασφάλεια.

Εξω από τα γραφεία της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια βρισκόταν αυτοκίνητο με κρυφή κάμερα στον καθρέφτη στραμμένη στην είσοδο. Οταν εντοπίστηκε, στο σημείο έσπευσε απροκάλυπτα διμοιρία των ΜΑΤ και το φυγάδευσε.
Λίγες ώρες πριν τυπωθεί το χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» με τις εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις συσκευές γεωεντοπισμού σε οχήματα διαδηλωτών, βρεθήκαμε ανέλπιστα μπροστά σε ένα ακόμα πιο ανατριχιαστικό γεγονός, που όχι απλά αποδεικνύει το χθεσινό ρεπορτάζ αλλά, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως πλέον το φαινόμενο των παρακολουθήσεων πολιτών είναι γενικευμένο, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και προστασίας της κοινωνικής και ιδιωτικής μας ζωής. Τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα που ακολουθούν δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη πρωί, στις 00.26, ενημερωθήκαμε πως εντοπίστηκε στα Εξάρχεια αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen Polo, λευκού χρώματος, σταθμευμένο επί της οδού Αραχώβης μεταξύ Μπενάκη και Ζωοδόχου Πηγής, μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένη μικροκάμερα παρακολούθησης.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο μπροστά από τα γραφεία της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών-Κομμουνιστών)», τα μέλη της οποίας βρίσκονταν εντός του χώρου πραγματοποιώντας συνέλευση. Μέλη της ίδιας συλλογικότητας ήταν μέσα στα πρόσωπα τα οποία τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν βρει κοριούς γεωεντοπισμού στις μηχανές τους. Δεν συνέβη μόνο σε αυτούς και δεν συνέβη μόνο στην Αθήνα («Εφ.Συν.», 12.8.2019, «Πολίτες παρακολουθούνται, η δημοκρατία απειλείται»).

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε μέσα σε δέκα λεπτά στο σημείο με σκοπό να διασταυρώσει τα γεγονότα. Προσεγγίζοντας το επίμαχο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο δεν υπήρχε κάποιος, εντοπίζουμε λεπτό καλώδιο συνδεδεμένο με μικροκάμερα τοποθετημένα πάνω στον καθρέφτη του οδηγού. Για να μπορέσουμε, μέσα στη νύχτα, να δούμε καθαρότερα τη μικροσκοπική συσκευή η οποία είχε μπει σε οπή που είχε δημιουργηθεί στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, χρησιμοποιήσαμε τον φακό του κινητού τηλεφώνου.

Κάμερες παρακολούθησης

Την ίδια ώρα τα μέλη της συλλογικότητας βρίσκονται μέσα στον χώρο των γραφείων τους. Η κάμερα είναι στραμμένη προς τον χώρο των γραφείων της συλλογικότητας καθώς και προς διπλανό γνωστό μπαρ-καφέ της περιοχής. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμα του κινητού μας τηλεφώνου, ένας ένοπλος ΜΑΤατζής με πλήρη εξάρτυση μας πλησιάζει με έντονο βήμα ερχόμενος από την οδό Εμμ. Μπενάκη. Κάνουμε μερικά βήματα πίσω. Πίσω του μια ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ ακολουθεί με γοργό βήμα, αλλά και με εμφανή αμηχανία.

Ο ένοπλος αστυνομικός, φορώντας μάσκα και κράνος, μουρμουράει προς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στον χώρο, οι οποίοι ήδη υποψιάζονταν πως παρακολουθούνται: «Εχετε κάποιο πρόβλημα με κάποιο λευκό όχημα Πόλο;», «Μας είπανε για μια κλοπή...». Ακολουθούν φωνές από τους παρευρισκόμενους πως έχουν βάλει κάμερα μέσα στο αυτοκίνητο και τους παρακολουθούν. Από έναν ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται αυτό που ήταν προφανές σε όλους τους αυτόπτες μάρτυρες: «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Πάρτε το από εκεί».

Εκείνη την ώρα και ενώ τα ΜΑΤ έχουν κυκλώσει το υποτίθεται άγνωστο προς αυτούς αυτοκίνητο, σηκώνουμε το κινητό και ξεκινάμε να βιντεοσκοπούμε το περιστατικό ευρισκόμενοι σε απόσταση μόλις 10 μέτρων. Τα ΜΑΤ κάνουν μερικά βήματα προς την κατεύθυνσή μας έχοντας όμως το βλέμμα τους κυρίως καρφωμένο προς την κατεύθυνση των μελών της συλλογικότητας που βρίσκονται μέσα από την πόρτα του ημιυπόγειου γραφείου τους. Οι τελευταίοι βιντεοσκοπούν επίσης το συμβάν.

Ξαφνικά εμφανίζονται δύο άτομα με πολιτικά και κουκούλες (ο ένας με ξυρισμένο κεφάλι) και με την πλήρη κάλυψη των ΜΑΤ μπαίνουν βιαστικά στο αυτοκίνητο, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους. «Αλήτες, είστε έξυπνοι ε; Βάζετε κάμερες στα πολιτικά μας γραφεία ε; Ετσι ξηγιέστε ε; Καθίκια. Ξεφτίλες», φωνάζουν τα μέλη της Ταξικής Αντεπίθεσης προς τα ΜΑΤ και τους ασφαλίτες.

Το αυτοκίνητο ξεπαρκάρει γρήγορα εν μέσω αποδοκιμασιών. Η πινακίδα του οχήματος γράφει ZYA 3392.

Κάμερες παρακολούθησης

Στη συνέχεια και επί 15 λεπτά η διμοιρία των ΜΑΤ, μπροστά από εισόδους σπιτιών, στρατοπεδεύει επιδεικτικά έξω από τα γραφεία της συλλογικότητας, τα μέλη της οποίας, κυρίως νέοι άντρες και γυναίκες, βρίσκονται για λίγο εγκλωβισμένα μέσα. Οι ίδιοι, όχι άδικα, φοβούνται πιθανή επίθεση με χημικά. Στα ΜΑΤ γνωστοποιείται πως υπάρχει δημοσιογράφος στο σημείο (στοιχείο που ήταν βέβαια γνωστό από την πρώτη στιγμή που προσεγγίσαμε το όχημα). Ειδοποιούμε δικηγόρους, ενώ κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια και μερικοί καταφτάνουν στο σημείο.

Λίγη ώρα αργότερα τα ΜΑΤ αποχωρούν. Μετά τη λήξη του περιστατικού τα 20-25 άτομα αποχώρησαν και αυτά από τον χώρο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ασφαλίτικο όχημα με την κάμερα παρακολούθησης πάρκαρε στο σημείο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, «αντικαθιστώντας» ένα άλλο όχημα (ανοιχτό πράσινο, Opel Corsa), μέσα στο οποίο διερχόμενος περαστικός είχε εντοπίσει ανάλογη συσκευή παρακολούθησης.

Η ανεπίσημη χθεσινή απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» επιχειρούσε να θολώσει τις ευθύνες, κάνοντας λόγο για «συσκευές γεωεντοπισμού» που μπορεί να τις βρει οποιοσδήποτε στο εμπόριο. Ωστόσο οι αστυνομικές πηγές, ανεπίσημα πάλι, έριξαν το μπαλάκι των ευθυνών στην ΕΥΠ ισχυριζόμενες όμως πως συνήθως «οι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν πιο επαγγελματικά συστήματα».

Τα γεγονότα, όπως τα ζήσαμε και τα αποκαλύπτουμε σήμερα, αναιρούν όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς. Οσοι βρεθήκαμε από κοντά και όπως αποτυπώνεται και στο οπτικοακουστικό υλικό, τραβηγμένο μάλιστα από διαφορετικές γωνίες λήψης, διαπιστώσαμε πως η ΕΛ.ΑΣ. παρείχε πλήρη κάλυψη στην δράση τω ασφαλιτών.

Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά γίνονται εν γνώσει της κυβέρνησης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των δικαστικών αρχών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού
Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, πιστή και συνεπής στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, έχοντας χρέος να διαπαιδαγωγήσει τη νέα γενιά στα προτάγματα της...
Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού