Thumbnail
Νέα απεργία και στάσεις εργασίας ενάντια στις διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά

24ωρη απεργία προκήρυξαν για την Τετάρτη 2/10 Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Με στάση εργασίας συμμετέχει στην κινητοποίηση και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ). 

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και η ΟΙΕΛΕ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Μετρό (γραμμές 2 & 3), το οποίο δεν θα λειτουργήσει.

Παράλληλα, τα Λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00, λόγω στάσεων εργασίας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00.

Ακόμα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 15:00.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αναφέρει: «Αντιδρούμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συμβάσεις εργασίας, φακελώνει την συλλογική δράση των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ήδη εμείς οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες βιώνουμε στο πετσί μας τον εμπαιγμό της εργοδοσίας και την μη τήρηση πολύ σημαντικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει επίσης εξαγγείλει δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. 

Αν οι απεργίες πραγματοποιηθούν δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τρένου, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. 

Ανακοίνωση αναμένεται από τους εργαζόμενους του Ηλεκτρικού.

Απεργία και στις τράπεζες

Νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 προκήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση:

«- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία.

– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και

– να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

Απεργία σε Πειραιά - Δραπετσώνα - Κερατσίνι - Πέραμα από την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) διαχώρισε τη θέση της και προκήρυξε 24ωρη απεργία για την ευρύτερη περιοχή (Πειραιάς - Δραπετσώνα - Κερατσίνι - Πέραμα) στην βάση της ομόφωνης απόφασης που έλαβε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που στο διάστημα από την έναρξη 00.01 έως την λήξη στις 24.00 στις 2 Οκτώβρη 2019 θα βρίσκονται στην παραπάνω γεωγραφική έκταση και περιοχή.

Η ΠΕΝΕΝ σημειώνει τα εξής σχετικά με την κινητοποίηση:

«Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιβατών , οδηγών Ι.Χ και άλλων οχημάτων και άσκοπη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά, κρίνουμε αναγκαίο τα ΜΜΕ να ενημερώσουν το κοινό για την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας μας.

Η απεργία τόσο της ΠΕΝΕΝ όσο και ευρύτερα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που σύσσωμες έχουν στο σύνολό τους αποφασίσει την συμμετοχή τους σε αυτή, έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί την παραπέρα υπονόμευση των ΣΣΕ και παράλληλα με σειρά διατάξεων μεθοδεύει τον έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.

Στις 2 Οκτώβρη μέρα απεργίας, κανένας επιβάτης ή όχημα στο λιμάνι του Πειραιά.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

palaistini
World Press Photo: Το «νανούρισμα» του νεκρού παιδιού - Η συγκλονιστική φωτογραφία που βραβεύτηκε
Το πρώτο βραβείο του World Press Photo σε φωτογραφία με Παλαιστίνια που θρηνεί τη νεκρή ανιψιά της
World Press Photo: Το «νανούρισμα» του νεκρού παιδιού - Η συγκλονιστική φωτογραφία που βραβεύτηκε
mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις