Thumbnail
Πώς θα αντιδρούσαμε αν διαβάζαμε την παραπάνω είδηση

"Ντυμένος με κουρελιασμένα, τρύπια ρούχα και παπούτσια. Βρώμικος, τριμμενος με κάρβουνο και με μια τεράστια κουβέρτα να καλύπτει το σώμα του.

Κουβαλάει (και δεν φοράει) ένα χρυσό ρολόι και ένα γυναικείο βραχιόλι, το οποίο ψάχνει να πουλήσει στο πλησιέστερο ενεχυροδανειστήριο. Στο άλλο χέρι, ένα άδειο μπουκάλι ούζο, σε περίπτωση που απορούσατε πού θα καταλήξουν τα χρήματα από τα τιμαλφή.

Η στολή "Έλληνας στην κρίση" που πωλήθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκαλεί εύλογα αντιδράσεις".

Με τον κίνδυνο να γίνω ο "γκρινιάρης της υπόθεσης", με το παραπάνω σενάριο θα προσπαθούσα να εξηγήσω πως, ναι, στις απόκριες δίνεται μια αφορμή για να βγουν με την επίφαση της "παιγνιότητας" ρατσιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις.

Η απάντηση "είναι απλά χιούμορ" που συνήθως δίνεται παρακάμπτει (ή εν πάσει περιπτώση δεν αναγνωρίζει ως αντεπιχείρημα) την υπόθεση πως και διάφορες μορφές "χιούμορ" γίνονται αρωγοί στην αναπαραγωγή αντιλήψεων και στερεοτύπως στις κοινωνίες. Και οι ρίζες μερικών από αυτά δεν είναι καθόλου "αθώες", όπως το έθιμο του Black face που καθιερώθηκε την περίοδο της αποικιοκρατίας για να υποβαθμίσει την ανθρώπινη υπόσταση των αυτοχθόνων.

Για να το θέσουμε πιο απλά: Εν έτη 2019 είναι μάλλον ανησυχητικό για ενήλικες να θεωρούν ως "αστείο" το χρώμα δέρματος ενός άλλου ανθρώπου. Να ντύνεται με τη στολή "του γύφτου" και να βαράει το ντέφι του στο ρυθμό του "depapongo" ή να ντύνεται Κινέζος και να παπαγαλίζει "Τσιν τσιν τσιν".

Αφήνοντας κατά μέρους και το ζήτημα της αισθητικής (πραγματικά, ποιος βρίσκει αστείο κάτι από τα παραπάνω) το χιούμορ κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος δεν μπορεί να μην συνδέεται με το πρωτότυπο, το παιγνιώδες· από την γνωστή ταινία του Βουτσά έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια.

Για παράδειγμα, αντί να ντυθείς "Αφρικανός" με μαύρη μπογιά, αφάνα και ένα κόκκαλο πάνω στο κεφάλι, ντύσου Κατερίνα Καινούριο αν θες να προτοτυπήσεις:


Ακόμη καλύτερα φυσικά τα λένε οι κωμικοί ("ειδικοί" επί του θέματος) Δ.Ατζαράκης και Θ.Ζάμπρας:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»