Thumbnail
Τι καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου

Χωρίς δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας άφησαν ξενοδόχοι δεκάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στο Ηράκλειο, ενώ το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έγινε αποδέκτης και άλλων καταγγελιών από εργαζόμενους που πήραν το δώρο “κουτσουρεμένο” κατά 100-250 ευρώ.

Ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου, ανέφερε στην “Π”: “Η πρώτη καταγγελία αφορά σε ξενοδόχο της Χερσονήσου, που δεν κατέλαβε τίποτε από αυτά που ορίζει ο νόμος σε περίπου 70 εργαζόμενους.

Η δεύτερη, την οποία διερευνούμε αφορά σε ξενοδόχο της περιοχής της Αμμουδάρας που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κατέβαλε σε κάποιους το δώρο Χριστουγέννων αλλά όχι σε όλους  όσους είχε την υποχρέωση, σύμφωνα με τον νόμο.

Το Σωματείο μας προχωρά σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του”.

Το πρόβλημα με την Επιθεώρηση Εργασίας

Ο πρόεδρος ωστόσο ανέφερε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μετακόμισε αυτές τις ημέρες σε άλλο οίκημα, δεν έχει σύνδεση με ίντερνετ και σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, δεν υπήρχε έως τώρα η δυνατότητα να πρωτοκολληθούν οι καταγγελίες και να επιδοθούν στους εργοδότες.

“Κακοί εργοδότες υπάρχουν και ζητάμε από τους εργαζόμενους να τους καταγγέλλουν για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε” τόνισε ο πρόεδρος προσθέτοντας ότι η Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να είναι παρούσα.

Η καταγγελία του Σωματείου

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:

«Καταλυτική ημερομηνία σύμφωνα με την νομοθεσία είναι 21η  Δεκεμβρίου για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που έχουν σχέση  εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθια.

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπου εργοδότες κατέβαλαν το δώρο των Χριστουγέννων πετσοκομμένο και όχι ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και με τις αποδοχές που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας.

Μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι ξενοδόχος άφησε εργαζόμενους χωρίς δώρο Χριστουγέννων, άδεια και επίδομα αδείας. Το Σωματείο έκανε όλες τις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες κατά του συγκεκριμένου εργοδότη τόσο ως προς την Επιθεώρηση Εργασίας, όσο και κινώντας την διαδικασία αυτόφωρου για τον συγκεκριμένο εργοδότη, που δεν κατέβαλε το δώρο Χριστουγέννων.

Καλούμε τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους να έρθουν στο Σωματείο, να καταγγέλλουν τέτοιου είδους φαινόμενα, δεδομένου ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα διενεργώντας ελέγχους, επιβάλλοντας τις σχετικές κυρώσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Το Σωματείο μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται συλλογικά και να διεκδικεί προς όφελος των συναδέλφων. Ενόψει του 2019 στέλνουμε μήνυμα συσπείρωσης και αγωνιστικής εγρήγορσης για τους εργαζόμενους προκειμένου ενωμένοι να συνεχίσουμε τη μάχη για την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων».

Πηγή: patris.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιοι οδηγούν τα «ΑΟ» αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Τι σημαίνουν οι μυστηριώδεις πινακίδες

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Νέες Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ – Τα Ονόματα και τα Βιογραφικά τους
Η νέα τριπλέτα μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ αντικατοπτρίζει το εύρος και την πολυμορφία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας – από την Ιατρική Ακριβείας και...
ΕΚΠΑ: Νέες Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ – Τα Ονόματα και τα Βιογραφικά τους
tiri
Μια απροσδόκητη πηγή μικροπλαστικών στην καθημερινή μας διατροφή
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό npj Science of Food, τα ώριμα τυριά περιέχουν κατά μέσο όρο 1.857 σωματίδια...
Μια απροσδόκητη πηγή μικροπλαστικών στην καθημερινή μας διατροφή
ΕΠΑΛ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
«Διάβαζα μετά τις 12 το βράδυ, όταν ησύχαζε το κεφάλι μου – Τα όνειρα μας δίνουν ζωή!» | Από ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο
Δύο ιστορίες έμπνευσης από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά: Στα 30 και στα 50, ξεκινούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κρήτη
«Διάβαζα μετά τις 12 το βράδυ, όταν ησύχαζε το κεφάλι μου – Τα όνειρα μας δίνουν ζωή!» | Από ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο