Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του ΔΟΜ για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Σε 68,5 εκατ. ανέρχονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, Μεταξύ αυτών, είναι περίπου 25,4 εκατ. πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ 3,1 εκατ. έχουν ζητήσει άσυλο. Από το σύνολο των εκτοπισμένων, 40 εκατ. άτομα βρίσκονται εντός των χωρών τους.
Όπως αναφέρεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχουν υπολογιστεί 10 εκατ. άτομα χωρίς εθνικότητα στα οποία έχει στερηθεί η ιθαγένεια και πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η απασχόληση και η ελεύθερη κυκλοφορία.
Σε έναν κόσμο όπου περίπου 44.400 άτομα εκτοπίζονται βιαίως κάθε ημέρα, ως αποτέλεσμα σύγκρουσης ή δίωξης, το έργο της Ύπατης Αρμοστείας είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

metanasteysi_141218.jpg

Σε ποσοστό 85% οι εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ 57% των προσφύγων προέρχονται από τρεις χώρες: Συρία 6,3 εκατ., Αφγανιστάν 2,6 εκατ. και Νότιο Σουδάν ,4 εκατ. Κυριότερες χώρες υποδοχής είναι η Τουρκία (3,5 εκατ.), Ουγκάντα και Πακιστάν (από 1,4 εκατ.), Λίβανος (1 εκατ.) και Ιράν (979.400).
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι συνολικές αφίξεις προσφύγων/ μεταναστών το 2018, ανήλθαν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου σε 134.004 άτομα. Από αυτά 109.689 έφθασαν μέσω θαλάσσης και 24.315 από την ξηρά. Τη φετινή χρονιά καταγράφηκαν 2.160 νεκροί/ αγνοούμενοι, έναντι 3.139 το 2017 και 5.143 το 2016.
Στην Ελλάδα αφίχθησαν φέτος, μέχρι τις αρχές του 2018, 45.737 άτομα (συνολικά από 1/1/2015 έχουν φθάσει στη χώρα 1.115.058 πρόσφυγες/ μετανάστες). Στην Ιταλία το ίδιο διάστημα έφθασαν 23.037 άτομα (477.684 από το 2015) και στην Ισπανία 60.643 άτομα (120.198 από την 1/1/2015).
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του ΔΟΜ για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και τον κόσμο / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep_46.jpg
ΑΣΕΠ - Ειδική Αγωγή: Έρχονται οι οριστικοί πίνακες για τις προκηρύξεις 2ΕΑ και 3ΕΑ/2025
Αντίστροφη μέτρηση για την Ειδική Αγωγή - Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ 2ΕΑ και 3ΕΑ/2025
ΑΣΕΠ - Ειδική Αγωγή: Έρχονται οι οριστικοί πίνακες για τις προκηρύξεις 2ΕΑ και 3ΕΑ/2025
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Πώς βαθμολογούνται τα γραπτά των υποψηφίων – Από την ανωνυμία και την πειραματική βαθμολόγηση έως τον τρίτο διορθωτή
Πανελλήνιες 2026: Μέσα στα Βαθμολογικά Κέντρα – Η «αθέατη» καρδιά των εξετάσεων: Ένα αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου, πολλαπλών βαθμολογήσεων, ανωνυμίας...
Πανελλήνιες 2026: Πώς βαθμολογούνται τα γραπτά των υποψηφίων – Από την ανωνυμία και την πειραματική βαθμολόγηση έως τον τρίτο διορθωτή
αδεια
Δημόσιο: Τέλος στις χειρόγραφες άδειες – Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιακό σύστημα για τους υπαλλήλους
Ψηφιακό «κόσμο» αποκτούν οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων: Όλες οι αλλαγές στην καθημερινότητα των υπηρεσιών
Δημόσιο: Τέλος στις χειρόγραφες άδειες – Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιακό σύστημα για τους υπαλλήλους