Thumbnail
Δολοφονία στα Δραγωτινά Κέρκυρας

Ο φόνος του 63χρονου εργάτη γης, Αλβανικής καταγωγής Petrit Zifle (κυρ Πέτρο τον φώναζαν οι συγχωριανοί του) στα Δραγωτινά Λευκίμμης τάραξε συθέμελα την τοπική κοινωνία. Θύτης, κατά ομολογία του, 44χρονος κάτοικος του διπλανού χωριού, ο οποίος συνελήφθη αρκούντως γρήγορα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας. Η συνάντηση θύτη και θύματος λίγες ώρες πριν τον φόνο στο καφενείο του χωριού, η γεμάτη ένταση συζήτηση που ξεκίνησε με το Μακεδονικό και κατέληξε με αναθέματα για τους μετανάστες στην Ελλάδα, πυροδότησε έναν τσακωμό που κατέληξε, λένε οι ανακοινώσεις κομμάτων και συλλογικοτήτων, σε απειλές και αποχώρηση του θύτη.
Η συνέχεια δραματική: Ενέδρα ή τυχαία συνάντηση στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Δραγωτινά – Σπαρτερά, η ουσία είναι ότι ο 44χρονος με την κυνηγετική του καραμπίνα πυροβόλησε δύο φορές τον 63χρονο. Η δεύτερη ήταν θανάσιμη. Η αρχική ένδειξη για φόνο εν θερμώ και δι’ ασήμαντον αφορμή, γρήγορα αντικαταστάθηκε από κατακλυσμό ειδήσεων με πολιτικές ενδείξεις και στο βάθος την Χρυσή Αυγή.

Και στο βάθος… Χρυσή Αυγή

Ο θύτης ήταν γνωστό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, συνομολογούν άπαντες.

Στη Λευκίμμη, που μέχρι πρότινος βαφόταν «κόκκινη» στις εκλογικές αναμετρήσεις. Στη Λευκίμμη που έχει δώσει βαρύ φόρο αίματος σε αγώνες και διεκδικήσεις. Ένας φόνος με πολιτικές αποχρώσεις, που στιγματίζει τη Λευκίμμη και επιβεβαιώνει εκείνους που μιλούσαν για το «αυγό του φιδιού» που επωάζεται σε κόλπους που καλοδέχονται άπαντες, αφού «στους αγώνες κανείς δεν περισσεύει» (sic) , όπως αρέσκονται να τονίζουν ντόπια «κινήματα».
Οι ενδείξεις λοιπόν που οδηγούν στο συμπέρασμα της δολοφονίας με πολιτικά χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν με τις καταγγελίες ότι ο θύτης ήταν γνωστό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, αναπληρωτής εκλογικός αντιπρόσωπός της στις εκλογές του 2014. Επιπλέον τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό START, όσο και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο θύτης φέρει τατουάζ με ναζιστικό σύμβολο. Άγνοια δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδης στον ίδιο σταθμό, υποστηρίζοντας αρχικά ότι ο θύτης δεν είναι στέλεχος της Χ.Α. αλλά επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος.

Και πάντως η ίδια η συζήτηση θύτη και θύματος που προηγήθηκε, και η οποία αναπαρήχθη σε δεκάδες site και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σαφέστατο πολιτικό στίγμα: οι μετανάστες και ο εθνικισμός. Τι όπλισε το χέρι του θύτη, μετά από αυτά, αναλύεται στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ρατσιστικό έγκλημα

«Η στυγερή δολοφονία του 63χρονου εργάτη γης Petrit Zifle στη Λευκίμμη δεν έγινε ούτε για προσωπικές ούτε για οικονομικές διαφορές. Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος ομολόγησε το έγκλημα και το αναπαρέστησε, είναι γνωστός για την πολιτική του ταυτότητα. Υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στα εκλογικά κέντρα της Λευκίμμης και μέλος των «κλιμακίων» της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή επισκεπτόταν την περιοχή. Το έγκλημα είναι καθαρά ρατσιστικό, καθώς είχε προηγηθεί διαπληκτισμός θύματος και δράστη, μετά από ύβρεις του δράστη, σε καφενείο του χωριού, καθώς και ξεκάθαρη απειλή του απέναντι στο θύμα για τη ζωή του» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η δολοφονία αυτή έπεται ως κλιμάκωση της δράσης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή (ιδιαίτερα στο χωριό του δράστη). Ταυτόχρονα, είναι πολιτικό παρεπόμενο της ύποπτης αδιαφορίας για την εμπλοκή της εν λόγω (εγκληματικής) οργάνωσης στα κινηματικά δρώμενα της περιοχής. Η φράση αποδοχής της Χρυσής Αυγής «τίποτα δεν μυρίζει, παρά μόνο το ποτάμι» έχει στοιχειώσει τις συνειδήσεις των πολιτών της Λευκίμμης, ως απάντηση στο «κάτι μυρίζει», για την παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωση- διαδήλωση στο Ποτάμι της Λευκίμμης. Κατά το ίδιο διάστημα από τότε υβρίζονται και απειλούνται όσοι τόλμησαν να επισημαίνουν τη δράση της, ενώ άλλοι κάτοικοι της Λευκίμμης, υπό το κράτος του φόβου και των απειλών, αρνούνται να τοποθετηθούν». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί άπαντες σε απομόνωση της Χρυσής Αυγής κι όσων κάλυψαν τη δράση της το προηγούμενο διάστημα.

Κ. Παυλίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Πολιτική διάσταση, ρατσιστικό έγκλημα

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει με απερίφραστο τρόπο το αποτροπιαστικό έγκλημα που διεπράχθη στην περιοχή της Λευκίμμης με την εν ψυχρώ δολοφονία του 63χρονου αλβανικής καταγωγής, εργάτη γης, ονόματι Petrit Zifle. Η πολιτική διάσταση του περιστατικού το κάνει ακόμα πιο εξοργιστικό. Ο Χρυσαυγίτης (όπως αποδεικνύεται) δράστης είχε σαφή ρατσιστικά και πολιτικά κίνητρα. Αφαίρεσε τη ζωή ενός οικονομικού μετανάστη με κυνικό τρόπο, με αιτιολογία ότι προηγουμένως είχε διαπληκτιστεί μαζί του για φυλετικά και εθνικιστικά ζητήματα.
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι ο φασισμός επιδιώκει να αναδυθεί στο προσκήνιο με οποιοδήποτε τρόπο και στην συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξε τον χειρότερο, χρησιμοποιώντας ακόμα και τις αστάθειες – ψυχολογικές ή μη του χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων. Τους προειδοποιούμε ότι θα αποτύχουν. Η κοινωνία της Κέρκυρας όχι μόνο δεν διαθέτει το μικρόβιο του φασισμού στο DNA της, αντιθέτως έχει γνώση και ιστορική μνήμη καταγγέλλοντας και συντρίβοντας τέτοιου είδους φρικτά σκηνικά και τους αυτουργούς τους, τα οποία ως μόνο στόχο έχουν την εδραίωση της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού. Η Κέρκυρα έχει βιώσει με φρικτό τρόπο τι είναι ο Φασισμός και ο Ναζισμός κι έχει συμβάλλει ενεργά στη συντριβή του.

Στη συνέχεια, ο Κ. Παυλίδης επισήμανε πως τέτοιου είδους απάνθρωπα περιστατικά με ξεκάθαρες ιδεολογικοπολιτικές προεκτάσεις αποτελούν επικίνδυνα φαινόμενα που απαιτούν σύσσωμη και απερίφραστη πολιτική απομόνωση και καταδίκη από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των φορέων. Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια, όπου σήμερα καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, με κοινό σκοπό την εξάλειψη του φασισμού όπου κι αν αυτός επιδιώκει να αναπτυχθεί και να παρεισφρήσει .

 «Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για την Λευκίμμη»: Συνένοχοι στη δολοφονία όσοι έδειξαν εγκληματική ανοχή στην ΧΑ

Η Πρωτοβουλία μεταξύ άλλων τονίζει: «Όπως όλα δείχνουν, το απόγευμα της Κυριακής 25 Νοέμβρη σε καφενείο στα Δραγωτινά Λευκίμμης, ο δράστης παρεμβαίνει σε μια κουβέντα των θαμώνων για τη Μακεδονία βρίζοντας και προσβάλλοντας όλους τους μη Έλληνες. Ο Zifle, που επίσης βρίσκεται στο καφενείο, ανταπάντησε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διαπληκτισμός μεταξύ τους. Οι θαμώνες τους χωρίζουν και ο δράστης αποχωρεί απειλώντας το θύμα. Αργότερα ο δράστης στήνει καρτέρι και δολοφονεί εν ψυχρώ με καραμπίνα τον 63χρονο Αλβανό και στη συνέχεια τον πετάει σε ένα χαντάκι όπου και βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας από διερχόμενο κάτοικο της περιοχής.

Ο δράστης είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, μιας και υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της «συνοδείας» και του «κλιμακίου» της ΧΑ στη Λευκίμμη.

Παρά ταύτα, όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ της Κέρκυρας δεν έχουν κάνει την παραμικρή αναφορά για τη σχέση του δράστη με μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει και καλεί σε εν ψυχρώ δολοφονίες μεταναστών και αντιφασιστών, σαν και αυτή που συνέβη στη Λευκίμμη.

Η δολοφονία του Αλβανού συγχωριανού μας είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της παρουσίας της ΧΑ στη Λευκίμμη τα τελευταία χρόνια, μέσω της εμπλοκής της στο κίνημα ενάντια στο ΧΥΤΑ. Η κλιμάκωση αυτή συνοδεύεται με την ταυτόχρονη έξαρση των φασιστικών συμπεριφορών, των απειλών και της στοχοποίησης συγχωριανών μας με δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις.

Γι αυτό και θεωρούμε ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ σε αυτή τη δολοφονία όσους Λευκιμμιώτες έδειξαν και επιμένουν να δείχνουν εγκληματική ανοχή απέναντι στη ΧΑ, αποδεχόμενοι την παρουσία της στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στον παράνομο ΧΥΤΑ, στη λογική του «κανείς δε μας μυρίζει και κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα», θέτοντας τον ίδιο τον αγώνα σε κίνδυνο και προσφέροντας στην Κυβέρνηση την ευκαιρία να μιλά για χωριό ακροδεξιών εγκληματιών.».

Εκτενή δημοσιεύματα στον πανελλαδικό τύπο

Εκτενή δημοσιεύματα ακολουθούν στα ΜΜΕ της χώρας. Με τίτλους όπως «Έγκλημα με άρωμα Χρυσής Αυγής στην Κέρκυρα» (Εφημερίδα των Συντακτών), «Καταγγελία: Ρατσιστικό έγκλημα η δολοφονία του Αλβανού στην Κέρκυρα» (tvxs.gr), «Καταγγέλουν χρυσαυγίτη ότι σκότωσε τον 63χρονο» (in.gr), «Δολοφονία Αλβανού εργάτη γης στην Κέρκυρα, μέλος της Χ.Α. ο δράστης» (aftodioikisi.gr) κλπ, το έγκλημα στη Λευκίμμη αναδεικνύεται σε είδηση της ημέρας.
Στα κοινωνικά δίκτυα πάλι, και με αφορμή την συζήτηση για το έγκλημα, που κόστισε μια ζωή χαμένη και μια οικογένεια ορφανεμένη, μια ματιά θα πείσει και τους πλέον δυσπιστους ότι ο «πόλεμος» για τους δικούς και τους ξένους, τους Έλληνες και τους «βάρβαρους», τους νομίμους και τους «λαθρο» καλά κρατεί στην Κέρκυρα.

Πηγή: corfupress

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...