Thumbnail
Περίπου πενταπλάσιες θέσεις για μετατάξεις ή αποσπάσεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο, έχει να προσφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον η νέα φάση κινητικότητας (δεύτερη για το 2018).

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας

Συνολικά 5.481 θέσεις (4.754 μετατάξεις, 727 αποσπάσεις) ενέκρινε χθες η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή, εξετάζοντας σχετικά αιτήματα 165 φορέων.

Με βάση τους σχετικούς δείκτες, το νέο σύστημα μετακινήσεων στο Δημόσιο φαίνεται ότι αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Στην προηγούμενη φάση κινητικότητας προσφέρθηκαν 1.117 θέσεις από μόλις 21 φορείς. Σήμερα, σημαντική είναι και η συμμετοχή ΟΤΑ που επιθυμούν να ενισχυθούν σε προσωπικό.

Ο πλήρης πίνακας με τις προσφερόμενες θέσεις αναμένεται να αναρτηθεί εντός της εβδομάδας στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Από τη στιγμή που θα «ανέβουν» οι θέσεις, θα ξεκινήσει και η προθεσμία των 15 ημερών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να διεκδικήσουν τις θέσεις που επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε υπάλληλος μπορεί να διεκδικήσει θέσεις έως και σε τρεις φορείς, κατ’ ανώτατο όριο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μία ακόμη σημαντική διαφορά στον νέο κύκλο (β’ 2018) κινητικότητας είναι ότι συμμετέχει πλήθος περιφερειακών φορέων του Δημοσίου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητά να ενισχυθεί σε προσωπικό. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δήμοι μεγάλων πόλεων (π.χ. Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας) αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.

Στην πλειονότητά τους ζητούν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού μέσω της κινητικότητας. Παράλληλα και μεταξύ άλλων, η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας ενέκρινε το αίτημα του ΑΣΕΠ για κάλυψη 23 θέσεων (5 μετατάξεις, 18 αποσπάσεις) αλλά και μεμονωμένα αιτήματα υπαλλήλων (45 για αμοιβαία μετάταξη, 37 για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης, 35 για μετατάξεις λόγω υγείας).

Η διαπίστωση στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση την αύξηση των φορέων που συμμετέχουν στην κινητικότητα αλλά και των αιτημάτων τους, είναι ότι το νέο σύστημα μετατάξεων στο Δημόσιο «κυλάει» με καλό τρόπο, επιβεβαιώνοντας αρχικές εκτιμήσεις ότι περίπου στον 2ο ή 3ο συνολικά κύκλο θα έχει πλέον αναπτυχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπάρχει όμως μια διαμαρτυρία στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στους προηγούμενους κύκλους σχετικά με την υλοποίηση των αντίστοιχων μετατάξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 70 μετακινήσεις του πρώτου κύκλου (2017) έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ και οι υπόλοιπες είναι σε τελικό στάδιο, ενώ όσον αφορά τις μετακινήσεις του δεύτερου κύκλου (α’ 2018) υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις συνεδριάσεις των αρμοδίων για την εξέταση των αιτημάτων των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων.

Βασική αιτία καθυστέρησης των εγκεκριμένων μετατάξεων υπαλλήλων ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μεταφορά των πιστώσεων μισθοδοσίας, κάτι που λύθηκε με τροπολογία του υπουργείου και πλέον γίνεται αυτοματοποιημένα. Ωστόσο, το υπουργείο εξετάζει περαιτέρω προτάσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μία από αυτές αφορά τη μείωση των κύκλων κινητικότητας από τρεις σε δύο κατ’ έτος, με το σκεπτικό ότι έτσι θα εξουδετερωθούν αλληλοεπικαλύψεις χρονοδιαγραμμάτων και θα μειωθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η αξιολόγηση υπαλλήλων για το έτος 2017.

Με χθεσινή εγκύκλιο της υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις καλούνται μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου να προσδιορίσουν ποιες εκθέσεις αξιολόγησης θεωρούνται έγκυρες ή όχι και να ενημερώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους για τη δυνατότητά τους να ασκήσουν τυχόν ενστάσεις στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Πάντως, η συμμετοχή των αξιολογούμενων υπαλλήλων στη διαδικασία που αφορά το 2017 (και εξελίσσεται το 2018) θεωρείται πολύ μεγάλη και, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέρχεται στο 82%.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών - Έντυπη έκδοση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
εκπαιδευτικος
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Απίστευτο περιστατικό σε γυμνάσιο των Χανίων
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή