Θα πουλούσε κλεμμένο άγαλμα από μουσείο και άλλα αρχαία αντικείμενα για 350.000 ευρώ
Συνελήφθη 46χρονος στο Λουτράκι

Με σημαντικής αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα συνελήφθη την Τρίτη, 4/9, ένας 46χρονος στο Λουτράκι Κορινθίας. Ακόμη ταυτοποιήθηκαν δύο συνεργοί του. Σε βάρος των τριών σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της παράβασης προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για μεταφορά από άγνωστο άτομο αρχαίων αντικειμένων, τα οποία θα πουλούσε έναντι 350.000 ευρώ, εντόπισαν τον 46χρονο να οδηγά όχημα, το οποίο εισήλθε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος, και το ακινητοποίησαν.

Ανάμεσα στα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του άνδρα συμπεριλαμβάνεται και το μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, που είχε κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν. Το άγαλμα αναγνωρίσθηκε ανεπιφύλακτα από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Συνολικά κατασχέσθηκαν:

- Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από 8 τμήματα, του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ, ύψους 80 εκατοστών.

- Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών, με διακόσμηση ανάγλυφων ταινιών, καθώς και το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.

- Λαξευμένος λίθος διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, του 3ου μ.Χ αιώνα.

Επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, 4 κάρτες μνήμης, 2 κινητά τηλέφωνα, 1 usb stick, χρηματικό ποσό 900 ευρώ, καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας.

Ο 46χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.

σχετικά άρθρα