Ένα δέντρο θυμάται το Λίντιτσε και λέει την ιστορία του στο Δίστομο
10 Ιουνίου: Η ημερομηνία που οι ναζί έκαψαν δύο χωριά στην κατεκτημένη Ευρώπη

Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Ναζί ισοπέδωσαν το Δίστομο, στη Βοιωτία, 228 κατοίκους του, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Την ίδια ακριβώς ημέρα, το 1942, όσοι άνδρες άνδρες του Λίντιτσε, ενός χωριού στην Τσεχία, ήταν από 15 ετών και πάνω σφαγιάζονται με τη σειρά τους. 

Οι γυναίκες και τα παιδιά του Λίντιτσε στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι γλυτώνουν, ενώ το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά με μπουλντόζες και μετατρέπεται σε αγρό.

Στον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του μαρτυρικού Διστόμου, λοιπόν, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Ιουνίου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ, η βραβευμένη ταινία "Ενα Δένδρο Θυμάται..." που αφορά την ιστορία της εξαφάνισης από τους Ναζί, του Λίντιτσε.

Από το τσέχικο χωριό ένα μόνο δέντρο γλύτωσε! Κι αυτό είναι που "λέει" την ιστορία του μεγάλου αυτού εγκλήματος του Ναζισμού.

Το ντοκιμαντέρ "Ένα Δένδρο Θυμάται..." του δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, βραβεύθηκε φέτος στο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Νεότητας, και προβάλλεται στο Δίστομο το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο μεταξύ του μουσείου θυμάτων Ναζισμού και το αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ. 

Η ταινία αναφέρεται με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν κυριολεκτικά, ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ και υπαρχηγού των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, αποφάσισε φέτος να περιλάβει στις εκδηλώσεις Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την προβολή της βραβευμένης αυτής ταινίας. Το Δίστομο και το Λίντιτσε, όπως και το Οραντούρ της Γαλλίας, πλήρωσαν στις 10 Ιουνίου βαρύ φόρο αίματος και αποτελούν σύμβολα στον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού. Το Λίντιτσε μακελεύτηκε στις 10 Ιουνίου 1942 και τα άλλα δύο στις 10 Ιουνίου 1944 - αδελφοποιημένα μεταξύ τους.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, με συντονιστή τον Γιάννη Λεμονής από τη φωτογραφική λέσχη Λιβαδειάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το νέο μήνυμα του efood στους διανομείς μετά τον σάλο

Σχολεία: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Πόσα είναι τα κρούσματα

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση και Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από 27/9
Tα νέα μέτρα κορονοϊού θα ισχύουν έως τις 27 Ιουλίου για τις εκπαιδευτικές δομές, το δημόσιο και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου - Αναλυτικά το ΦΕΚ
Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από 27/9