Thumbnail
Δημόσιος και πολιτιστικός ο χαρακτήρας

Προβλέψεις σχετικά με το δημόσιο και πολιτιστικό χαρακτήρα της πρώτης προβλήτας του λιμανιού -ήτοι του τμήματος που φιλοξενεί σήμερα μουσεία, κινηματογράφο και καφέ/εστιατόριο, υπάρχουν στη σύμβαση παραχώρησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τη σύμβαση η προβλήτα αποδίδεται στους πολίτες με διασφάλιση της συνεχούς, ανεμπόδιστης και πλήρους πρόσβασης των πεζών στους περισσότερους χώρους της, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία όπως το κρηπίδωμα 3 (σ.σ. μπροστά από τον επιβατικό σταθμό, στην πλευρά της θάλασσας, όπου και σήμερα δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση).

Επιπλέον, βάσει της σύμβασης παραχώρησης ορίζεται κατά τις ίδιες πηγές ότι «ο ΟΛΘ θα διαβουλεύεται με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Αρχή Λιμένος για τη διαμόρφωση πλαισίου υποδοχής και υποστήριξης πολιτιστικών και δημοσίων δράσεων με χρήση χώρων της προβλήτας 1». Παράλληλα, θα διαβουλεύεται με τον δήμο πριν από την εκτέλεση έργων που σχετίζονται με πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο δε δήμος Θεσσαλονίκης έχει την εξουσία να ασκεί όλα τα δικαιώματα που του παρέχονται με βάση τους εφαρμοστέους νόμους.

Σύμφωνα δε με παράρτημα της σύμβασης, ο κεντρικός δήμος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης διατηρούν τις υπάρχουσες χρήσεις στα κτίρια της πρώτης προβλήτας, χωρίς την καταβολή τιμήματος.

Αναλυτικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης διατηρεί τη χρήση -για πολιτιστικούς σκοπούς- των πρώην κτιρίων Ναυτικής Διοίκησης και Βρεφονηπιακού Σταθμού και του κτιρίου στην Πύλη 4, καθώς και της Αποθήκης Δ'.

Στην περίπτωση της Αποθήκης Α’ διατηρείται η χρήση ως Μουσείου Φωτογραφίας και Κινηματογράφου με χρήστες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ). Το ΦΚΘ θα χρησιμοποιεί επίσης την Αποθήκη Γ' για σκοπούς του Φεστιβάλ, ενώ το ΚΜΣΤ τη Β1 για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Παραμένουν επίσης άνευ τιμήματος, μεταξύ άλλων, οι χρήσεις του Ναυταθλητικού Μουσείου (πρώην αντλιοστάσιο ΕΥΑΘ) και του χώρου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΛΘ (μέρος του ισογείου του Κτιρίου Διοίκησης ΟΛΘ). Παράλληλα, διατηρούνται -αλλά με μίσθωμα/εισπρακτέο εισόδημα από τον ΟΛΘ- οι σκοπούμενες/καθορισμένες χρήσης του καφέ στην Πύλη 1 (ανατολικό φυλάκιο εισόδου), του καφέ/εστιατορίου στην Αποθήκη Β2 και του κινηματογράφου στην Αποθήκη 1, με την ύπαρξη υποπαραχωρησιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ στην κοινοπραξία DIEP gmBH- Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ. Εφόσον η συμφωνία -που έχει ήδη «περάσει» το στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο- λάβει το πράσινο φως και από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου από τη Βουλή. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής τοποθετείται χρονικά εντός του Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης: Επέστρεψε σπίτι του μετά τη νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο – Η πρώτη ανάρτηση στα social media
«Ίσως εγώ να είμαι τρελός, αλλά εσύ έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν με έκανες καλά στην αγκαλιά σου…»
Γιώργος Μαζωνάκης: Επέστρεψε σπίτι του μετά τη νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο – Η πρώτη ανάρτηση στα social media
mpitsakis.jpg
Ταξιδεύοντας σε άγνωστους κόσμους με τον Ευτύχη Μπιτσάκη
Ταξιδεύοντας σε άγνωστους κόσμους με τον Ευτύχη Μπιτσάκη «Φυσική, φυλάξου από τη μεταφυσική!» λέει ένα απόφθεγμα που αποδίδεται ευρέως και κατά...
Ταξιδεύοντας σε άγνωστους κόσμους με τον Ευτύχη Μπιτσάκη
συντα
Fake News το συμβάν με μετανάστη που επιτέθηκε λεκτικά στους Εύζωνες: Ελεύθερος ο 23χρονος Αφγανός - Τι πραγματικά συνέβη
Παρά τις αρχικές αναφορές και την κυκλοφορία παραπλανητικού βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρμόδιες αρχές διευκρίνισαν τα πραγματικά...
Fake News το συμβάν με μετανάστη που επιτέθηκε λεκτικά στους Εύζωνες: Ελεύθερος ο 23χρονος Αφγανός - Τι πραγματικά συνέβη
ipourgeio_paideias
Παρεμβάσεις σε υπ. Παιδείας και ΑΣΕΠ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών σε θέση δασκάλων σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία
Οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας προσλήφθηκαν σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία λόγω τεράστιας έλλειψης δασκάλων με ειδικές μονοετείς συμβάσεις
Παρεμβάσεις σε υπ. Παιδείας και ΑΣΕΠ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών σε θέση δασκάλων σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία