Thumbnail
Ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη

Ιστορικός περίπατος με θέμα «Αντίσταση και Δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί, με αφετηρία τα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Στην αφετηρία θα γίνει αναφορά στην προπολεμική δράση των πρακτόρων των ναζί στην Ελλάδα, ενώ οι διαδοχικές στάσεις του περιπάτου θα είναι οι εξής:

-Πανεπιστημίου και Ομήρου γωνία (κτίριο Τράπεζας της Ελλάδος), όπου θα γίνει αναφορά στη μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση της Κατοχής στις 22 Ιουλίου 1943, ενάντια στην πιθανή επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής και στην Κεντρική Μακεδονία.
-Σταδίου 15 (κτίριο ΟΤΕ). Εκεί θα υπάρξει θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πρώτη μεγάλη απεργία στις 12 Απριλίου 1942 και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων.
-Παπαρηγοπούλου 3-5, πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα σχολιαστεί η δράση των ονομαζόμενων Ελληνικών Ες-Ες
-Στον αριθμό 3 της οδού Σανταρόζα θα παρουσιαστούν ιστορικές πληροφορίες για τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατασκοπίας και τους Έλληνες πράκτορές τους.
-Στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος θα μιλήσουμε για τη δράση της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ και την ανατίναξη των γραφείων της από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.
-Στην τελευταία στάση του περιπάτου, στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, θα γίνει αναφορά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και την κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας, που οδήγησε στην απόσυρση του μέτρου από τις αρχές κατοχής.

Ο περίπατος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων "Η Αθήνα Ελεύθερη" που, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνδιοργανώνουν και υποστηρίζουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Βιολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί με 3ετή εμπειρία σε σχολείο για εξ αποστάσεως επιστημονικό project

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λέξεις αραβικής προέλευσης
30 πασίγνωστες αραβικές λέξεις που μιλούν… ελληνικά!
Οι αραβικής προέλευσης λέξεις που επιβιώνουν ακόμη στη νεοελληνική καθημερινότητα δεν αποτελούν απλώς «ξενοφερμένα δάνεια». Είναι αποδείξεις της...
30 πασίγνωστες αραβικές λέξεις που μιλούν… ελληνικά!